Festival 'Mirdita, dobar dan!' iduće nedelje u Beogradu 1Foto: Promo

Jedinstveni festival kulture „Mirdita, dobar dan!“ koji Beogradu predstavlja kulturnu i društvenu scenu Kosova, održaće se od idućeg četvrtka, 22. oktobra, do subote, 24. oktobra.

Inicijativa mladih za ljudska prava je najavila da će zbog epidemije korona virusa festival ove godine biti manji nego obično, a biće priređen uz poštovanje svih epidemioloških mera.

„Ponovnim pokretanjem pregovaračkog procesa u Briselu i potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma učinjen je korak od hiljadu milja, ali politički i ekonomski sporazumi su okvir, dok se suština nalazi u približavanju društava Srbije i Kosova“ – izjavio je Ivan Đurić, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava, koja je jedan od organizatora festivala.

Objasnio je da, pored politike i privrede, dve strane treba „da se upoznaju, da čuju jedni o drugima, da budu jedni sa drugima. Da kažu jedni drugima: ‘Mirdita, dobar dan!’ „.

Tokom tri dana Festivala debatovaće se o pregovaračkom procesu Beograd-Priština, o članstvu Kosova u UNESCO, o saradnji mladih iz srpskog i albanskog društva.

Cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica pokrenu promene i stvori tradicija saradnje kao doprinos trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, navedeno je u najavi Festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari