Festival otvara Milena Dravić 1

Evropskom premijerom pobednika Tribeca film festivala „Krijumčareći Hendriksa“ Mariosa Piperidesa večeras se otvara 32. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival.

Festival će otvoriti Milena Dravić, diva jugoslovenskog glumišta.

Osim filmova koji će biti prikazani prve večeri – „Krijumčareći Hendriksa“ i „Diamantino“, u festivalskom glavnom programu je još deset filmova, koji, prema rečima organizatora, predstavljaju presek savremenog autorskog filma iz šireg regiona Jugoistočne Evrope i Mediterana. Tu su: novi film Helene Cattet i Bruna Forzanija „Neka se leševi sunčaju“, izraelski film „Djevice“ autorke Keren Ben Rafael, grčki „Sažaljenje“ Babisa Makridisa,“Godine majmuna“ Vladimira Blaževskog, „A Balkan Noir“ Dražena Kuljanina, „Rudar“ Hane Slak, pobednički film festivala Karlove Vari „Nevažno je da li ćemo u istoriju ući kao varvari“ Radu Jude, „Lijenština“ debitanta Alekse Stefana Radunovića, „Zlogonje“ Raška Miljkovića, „Comic Sans“ Nevija Marasovića, dobitnik pet Zlatnih arena, kao i nagrade publike Pulskog festivala.

U konkurenciji za nagrade Hercegnovskog filmskog festivala su i dokumentarni i studentski filmovi. Ovogodišnji selektor dugometražnog igranog programa je Novljanin, reditelj Ivan Marinović, dokumentarnog reditelj Vladimir Perović, a studentskog reditelj Dušan Kasalica.

U okviru takmičarskog programa dokumentarnog filma biće prikazano 29 dokumentaraca, a 17 u okviru takmičarskog programa studentskog filma. Dvanaest filmova je u netakmičarskoj selekciji Kino Evropa, kao i tri filma u okviru Ponoćnih projekcija.

– U okviru Ponoćnih projekcija prikazaćemo i „Egzorcizam“ Dalibora Matanića i „Ederlezi rajzing“ Lazara Bodrože, kao i film „Klimaks“ Gaspara Noe. Izbor filmova u svim ovim selekcijama potpisuje reditelj Ivan Marinović. U popodnevnim satima u Dvorani „Park“ i ove godine organizujemo reprizu projekcija filmova prethodne večeri, istakla je Jelena Mišeljić, direktorka Festivala.

Žiri glavnog takmičarskog programa čine: rediteljka Andrijana Stojković, glumac Ermin Bravo, producent Ivan Đurović, rediteljka Teona Strugar Mitevska i filmski kritičar Vladan Petković. Dokumentarce će ocenjivati: Senad Šahmanović, Huaqing Jin i Zofia Kowalewska, a odluku o nagradama u selekciji studentskog filma doneće: Danijela Radulović, Peter Cerovšek i Maša Seničić. I ove godine Festival će imati žiri Međunarodne organizacije filmskih kritičara zemalja Evrope i Mediterana – FEDEORA. Članovi su: Dubravka Lakić, Vuk Perović i Zlatko Vidačković.

Glavna programska novina ovogodišnjeg Festivala je Mini Pitch, segment organizovan u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore i Zagreb Film Festivalom – Industrija Mladost. Učesnici su studenti filma i dramskih umetnosti iz Crne Gore koji rade na kratkom igranom filmu. Za selekciju projekata zaduženi su Sanja Jovanović i Dušan Kasalica. Učešće podrazumeva rad projektnog tima sa mentorkom, Injom Korać, a za najbolju prezentaciju pred žirijem dodijeljuje se nagrada u vidu direktnog učešća na programu Industrija Mladost Zagreb Film Festivala.

Prateći programi

Prateći programi i sadržaji odigravaće se na više lokacija – od Kanli kule, tvrđave Forte mare, trga Mića Pavlovića, do bašte kuće Iva Andrića i kino sale u Dvorani Park. Biće organizovan i „Omaž 1968-oj: jugoslovenski eksperimentalni film“ kao i specijalna projekcija restaurisane kopije filma Živka Nikolića „LJepota poroka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari