Festival studentskog filma "Bistre reke" u Temskoj od 14. do 17. jula 1Učesnici prvog filmskog festivala u Temskoj Foto: Zoran Panić

Drugi Međunarodni festival studentskog dokumentarnog filma „Bistre reke“ biće održan 14. do 17. jula u selu Temska kod Pirota, a u dve takmičarske i revijalnoj selekciji biće prikazano 30 ostvarenja iz više od 20 zemalja.

Kako su naveli organizatori manifestacije iz beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti, selo Temska „strateški“ je izabrano kao lokacija održavanja festivala kao „mesto borbe za očuvanje životne sredine“

U okviru festivala biće organizovane izložbe i radionice kao i razgovori sa autorima filmova na lokaciji Krivi vir.

Prošle godine, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, profesori, studenti i saradnici Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, osmislili su i pripremili međunarodni festival studentskog dokumentarnog filma, “Bistre reke”, a za mesto održavanja izabrali su napušten bioskop u selu Temska, podno Stare planine, dvadeset kilometara severozapadno od Pirota, daleko od prestonice i kulturnih centara.

Umetnička direktorka festivala, Narcisa Darijević Marković i producent festivala, Saša Sailović, strateški su odabrali Temsku kao mesto borbe za očuvanje životne sredine, a sada i mesto okupljanja filmskih stvaralaca, kako mladih, tako i onih sa iskustvom, čineći “Bistre reke” plodnim tlom za razvoj kritičke misli, promišljanje o presudnim temama današnjice, pred platnom, u ne više tako “napuštenom” bioskopu, koji je dobio obličje i svrhu, zahvaljujući meštanima i učesnicima festivala, navadeno je u saopštenju.

Ove godine, iznova, imaćemo prliku da pogledamo više od trideset ostvarenja iz preko dvadeset zemalja sveta, u dve takmičarske selekcije, studentskoj i profesionalnoj, kao i trećoj, revijalnoj. Izbor filmova raznovrsnih tematskih i kulturoloških okvira, napravili su reditelji Marko Grba Singh (profesonalna selekcija) i Nikola Polić (studentska selekcija).

U ovom odabiru vezivno tkivo čini aktuelno promatranje budućnosti naše planete, značaj ekologije, kao i problematizovanje propagandnih rešenja koja nameće neoliberalni kapitalizam.

Kroz izabrane filmove, pred publikom će se pojaviti prostori, zauvek izmenjeni ili napušteni; razmatranje mogućnosti da se nešto očuva, makar sa svešću da je izgubljeno.

Predstaviće se mladi, u ulozi autora i aktera. Mladi koji grabe, prelaze granice, beže od svojih korena u potrazi za nečim boljim. Mladi koji neprestano ispituju uzdrmane temelje društva ali i primarne stvari poput hrane, vazduha, zemlje. Mladi koji nastoje da prežive uz gubitke, a ujedno ostvare bliskost sa drugima, podjednako uplašenim. Mladi koji zahtevaju ravnopravnost i tragaju za identitetom, ličnim i kolektivnim. Mladi koji nam hrabro pokazuju svoju perspektivu.

Nagrade za filmove iz studentske selekcije, dodeliće žiri u sastavu: Janko Baljak, filmski i televizijski reditelj,redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti, Vanja Šibalić, producentkinja, vanredna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti i Boško Đorđević, filmski snimatelj.

Nagrade za filmove iz profesionalne selekcije dodeliće studentski žiri u sastavu: Milica Spasojević, studentkinja filmske i televizijske režije na Fakultetu dramskih umetnosti, Marta Janković , studentkinja montaže na Fakkultetu dramskih umetnosti i Julija Molina, studentkinja režije dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Festival će otvoriti dokumentarni film Janka Baljka “ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku, 2021.)” , dok će u revijalnom programu biti prikazani filmovi „Pucnji u Marseju“ reditelja Gordana Matića i „Rampart“ reditelja Marka Grbe Singha. Pored redovnog programa,  biće održane i interaktivne radionice iz oblasti filma, kao i revija programa autora srpskog porekla koji žive i rade u Americi.

Organizatori su zahvalili na podršci Ministarstvu kulture i informisanja i gradu Pirotu, „sa željom da “Bistre reke” nastave da bujaju i teku narednih godina, a da se iz ovakvih manifestacija poteku još mnoge, širom Srbije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari