Festival "Vila" u Vrdniku od 3. do 5. juna 1Foto: NSEPK V.Veličković (3)

Evropska prestonica kulture, organizuje pod programskim lukom „Heroine“ prvi festival „Vila“ ovog vikenda, od 3. do 5. juna, u srcu najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji, u Vrdniku, na Fruškoj gori. Programi će biti održani u i ispred hotela „Fruške Terme“ i to u čast pesnikinje, novinarke i gitaristkinje, Milice Stojadinović Srpkinje. Svi događaji su besplatni, a organizovan je i besplatan prevoz iz Novog Sada do Vrdnika.

Od muzike, preko teatra, filma, književnosti, programa za najmlađe, do gastrokulture, ovaj festival biće jedinstveno iskustvo u prirodi za prisutne, a svi događaji su besplatni. Među evropskim vilama, festival će okupiti gotik vilu Tarju Turunen, Jenny from Ace of Base, vile klasične muzike violistkinju Tabeu Cimerman i violinistkinju Simone Lamsma, koja će nastupiti sa orkestrom Camerata Academica.

Od regionalnih vila na festivalu će nastupiti Kaliopi, Natali Dizdar i Amira Medunjanin uz Vojvođanski simfonijski orkestar. 

„Veliki trud je uložen da se organizuje jedan ovako programski raznolik i produkciono zahtevan festival. Neke od umetnica prvi put gostuju kod nas, tako da celokupan događaj zaista ne bi trebalo propustiti, posebno zato što se odvija u bajkovitom ambijentu Vrdnika. Kao jedno novo iskustvo, nadamo se da će ovaj festival biti još jedan legatski projekat Evropske prestonice kulture. Inače, čitav luk „Heroine” koji traje do 12. juna,  posvećen je ženskom stvaralaštvu i upravo je inspirisan našim velikankama iz svojih oblasti delovanja, a izrazom su zastupljene raznovrsne umetničke discipline”, rekla je, povodom Festivala Vila programska direktorica Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Sara Vuletić. 

Među domaćim vilama naći će se glumice Anica Dobra, Nataša Tapušković i novinarka Nataša Miljković, koje će čitati deci bajke, potom glumica Nataša Ninković, koja stiže sa predstavom „Prah”, u adaptaciji i režiji Veljka Mićunovića, zatim junakinje plesnih predstava „Udade se Živka Sirinićka” i „Teorija relativiteta”, kao i pesnikinje koje će se predstaviti u okviru programa „Milici u pohode” i autorke slikovnice „Fruška bajka”, Jovane Kulauzov Rebe. 

U okviru manifestacije „Milici u pohode“ koja se realizuje sa Kulturnim centrom Vojvodine „Miloš Crnjanski“ biće organizovane promocije Antologije Ako sam ja ona, izbor poezije laureatkinja nagrade koja nosi ime Milice Stojadinović Srpkinje, kao i promocija nove knjige Jasmine Topić Sada smo na ostrvima. U nedelju, 5. juna biće održan, u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost iz Beograda, Okrugli sto „Postajanje autorkom – osvajanje ženskog autorstva u srpskoj kulturi”.

„Meni je zanimljivo da je čak i danas, u 21. veku, žena koja odluči da bude samostalna, duhovno, materijalno, da bude nezavisna, da sledi svoje snove i da piše poeziju, hrabra sama po sebi. Sada možemo samo da zamislimo koliko je hrabrosti trebalo za tako nešto sredinom 19. veka u jednoj malograđanskoj sredini, u gradiću kao što je Vrdnik, gde je Milica bila upravo ono što jeste, jedna idealistkinja, žena koja je svim srcem verovala u snove o nekoj boljoj državi i o nekom boljem svetu, koja je pisala poeziju. Ljudi su je zvali Fruškom vilom i verovali su da ona ima neke čudne sklonosti da stvara, kakve druge žene nisu imale, a to je zapravo bila samo njena sposobnost da se neprestano obrazuje”, rekla je književnica i autorka „Fruške bajke”, Jovana Kulauzov Reba. 

Već renomirane vile poput novinarke Branke Glavonjić i muzičarke Maje Cvetković naći se u ulozi edukatorki za buduće generacije mladih umetnica koje će takođe imati priliku da predstave svoj rad na festivalu „Vila”, baš kao što će i projekcija ovogodišnjeg hit filma Leto kada sam naučila da letim, režisera Radivoja Andrića, predstaviti sjajnu, mladu glumicu Klaru Hrvanović. 

„Mi postojimo više od 20 godina i za svih tih 20 godina nismo svirali na jednom festivalu koji se bavi samo ženskim stvaralaštvom, tako da mi je velika čast da se nađem rame uz rame sa Anicom Dobrom i, pre svega, sa svima vama koji ćete biti tamo. Moram da kažem da ne znam da li mi se više sviđa sam program ili lokacija održavanja festivala. Ja muziku generalno ne delim na polove, ali treba podstaći stvaralaštvo, pogotovo u muzici, jer kad saberete toliko ima malo žena u tome”, rekla je muzičarka Maja Cvetković. 

Festival „Vila” obuhvatiće zonu za najmlađe – poligon spretnosti, igre poput bilijara nogom, frizbija i puštanja zmajeva na vetru uz poseban deo koji će biti fokusiran na edukaciju dece na temu finansijskog opismenjavanja koji organizuje Erste banka koja je i pokrovitelj Festivala.

Besplatan prevoz za vreme festivala 

Kao organizator prvog fruškogorskog festivala, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ je obezbedila građanima i građankama besplatan prevoz na festival „Vila“ gradskim autobusima na relaciji Novi Sad – Vrdnik (Fruške Terme)– Novi Sad, za dane trajanja festivala od 3. do 5. juna. Prevoz će se obavljati iz Novog Sada sa Železničke Stanice (plato ispred ulaza u Ž. Stanicu) do Hotela Fruške Terme u Vrdniku.

Termini polaska iz Novog Sada: 16:00, 16:15, 17:45, 18:00, 18:15; 20:00 i 20:15.

Termini polaska iz Vrdnika: 21:00, 21:15, 21:30, 00:30, 00:45, 01:00 i 01:30.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.