Fikcija zasnovana na avganistanskoj stvarnosti 1

Poslednji Lagunin književni klub u ovoj godini, koji se tradicionalno održava prvog petka u mesecu u knjižari Bukmarker u beogradskom SKC-u, večeras biće posvećen romanu “Kad je mesec nisko” američke književnice avganistanskog porekla Nadije Hašimi.

Povodom ove knjige, koju je Laguna objavila sredinom juna u prevodu Dubravke Srećković Divković, gošće 82. Kluba dolaze iz novinarskih redova – Dragana Kovačević i Ivana Jovanović.

Nadija Hašimi je pedijatar, romanopisac, društveni aktivista, nedakašnji kandidat za kongresmena iz Merilenda u kome živi sa porodicom od 2008, ljubitelj književnih debata i osnivač književnih klubova.

Ona i njen brat rođeni su u SAD – u Njujorku, gde su njihovi roditelji stvorili novi dom, napustivši Avganistan posle sovjetske intervencije.

Završila je bliskoistočne studije i biologiju, potom studirala medicinu i odabrala pedijatrijsku specijalizaciju.

Iako je Avganistan prvi put posetila sa roditeljima 2003. u njena četiri romana i dve knjige za decu duboko su utkani avganstanska tradicija i koreni.

Romani Nadije Hašimi, poslednji – “Varnice kao zvezde” objavila je početkom marta 2021, obuhvataju različite generacije i kontinente, baveći se gorućim pitanjima današnjice – prisilnim migracijama, sukobima, siromaštvom, ženomrstvom, kolonijalizmom, zavisnošću, potragom za domom, identitetom…

Sama Nadija Haimi na svom zvaničnom satu ističe koliko joj je značajno da njeni čitaoci “osete da se veza sa likovima i njihovom nevoljama proteže dalje od poslednje stranice knjige u stvarni svet”, jer su njeni romani “fikcija zasnovana na stvarnosti, njenom avganistanskom nasleđu, teškim iskustvima Avganistanaca”, čiju su državu na jugozapadu Azije višedecenijski ratni sukobi pretvorili u jedno od najopasnjih mesta na planeti i “najvećeg izvoznika i azilanata”.

Knjige Nadije Hašimi prevedene su na 17 jezika, a Laguna je do sada objavila njena prva dva romana – prvenac “Biser koji slomio moju školjku” iz 2014. i godnu mlađi drugi roman “Kad je mesec nisko”.

Obe ove knjige, kao i “Kuća bez prozora” iz 2016, imaju status svetskih bestselera.

Glavna junakinja romana “Kad je mesec nisko” je školska učiteljica iz Kabula Feriba Veziri, “čija je sudbina zapečaćena na dan kad je rođena” – ostala je bez majke.

Iza nje su teško detinjstvo, ljubav koju je pronašla u ugovorenom braku, suočavanje sa strahotama talibanske vlasti koje će je primorati na bekstvo iz Kabula i put u neizvesnost sa lažnim dokumentima, pokušavajući da sa troje dece dođe od Londona.

Iskustva izbeglištva i potrage za novim domom menjaju ne samo Feribu nego i njenu vizuju o “pomodnoj i kultuvisanoj Evropi”, čija se draž sa druge strane Urala posle pada Kabula svela “na njenu jedinstvenu, najseksipilnijuu osobinu – mir”, objašnjava u Prologu glavna junakinja romana.

Prateći izbegličku sudbinu porodicu Veziri, Nadija Hašimi zapravo svedoči o šokantnom iskustvu, teškoćama i traumama svih koji su suočili sa iznenadnim nestankom udobnog načina života srednje klase i bili primorani na nemaštinu, progon, lutanje, neizvesnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari