Film „Duhovi ostrva" sa Kolinom Farelom otvara 28. Festival autorskog filma 1Foto: FAF promo

Festival autorskog filma (FAF) biće održan od 25. novembra do 2. decembra u Beogradu. Selekcija prestižnog festivala koji ove godine dočekuje svoje 28. izdanje publici će predstaviti najbolja savremena, umetnička filmska ostvarenja.

FAF će u petak, 25. novembra u 19 časova u Velikoj sali mts Dvorane otvoriti film Duhovi ostrva (The Banshees of Inisherin) autora Martina Makdone poznatog po Oskarom nagrađenom ostvarenju Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju.

Radnja filma smeštena je na zapadnu obalu Irske i prati dva dugogodišnja prijatelja Padriga (Kolin Farel) i Kolma (Brendan Glison) koji su se našli u ćorsokaku nakon što je Kolm iznenada odlučio da okonča njihovo prijateljstvo.

Uz pomoć svoje sestre Šivon (Keri Kondon) i prijatelja Dominika (Beri Kjougan), sina lokalnog policajca, zbunjeni i očajni Padrig pokušava da povrati prijateljstvo koje je zarobljeno i izgubljeno u maloj i učmaloj ostrvskoj zajednici. Ali kada Kolm iznese ultimatum, događaji počinju da eskaliraju do neslućenih visina.

Farel i Glison su sa Makdonom sarađivali na filmu Gangsteri na odmoru (In Bruges), a nakon 14 godina ovaj autor ih ponovo spaja na filmskom platnu.

Svetska primijera filma održana je na Venecijanskom filmskom festivalu gde je Farel osvojio nagradu za najboljeg glumca, dok je Makdona osvojio nagradu za najbolji scenario. Publika je ekipu filma ispratila 15-minutnim ovacijama. Film Duhovi ostrva je i potencijalni kandidat u nekoliko kategorija nagrade Oskar.

Ulaznice za svečano otvaranje 28. FAF-a biće u prodaji od 3. novembra na blagajni mts Dvorane i online preko veb sajta Ticket.rs.

Glavna lokacija Festivala autorskog filma biće mts Dvorana, dok će projekcije filmova biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Bioskopu Fontana, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture „Studentski grad“ i bioskopu Cine Grand Rakovica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.