Film Emira Kusturice sutra u Veneciji 1

Novi film Emira Kusturice “Na mliječnom putu” biće sutra prikazan u glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Veneciji.

Deveti igrani film ovog reditelja i prvi nakon “Zaveta”, koji je premijerno prikazan je pre gotovo čitavu deceniju, 2007. godine, jedan je od 20 naslova koji su u trci za nagradu Zlatni lav. Ovo ostvarenje govori o mlekadžiji čij se život menja kada upozna misterioznu Italijanku. Glavne uloge igraju slavna glumica Monika Beluči i sam reditelj, a pored njih glume i: Sloboda Mićalović, Predrag Miki Manojlović, Sergej Trifunović, Zoran Cvijanović…

“Ovo je veoma jednostavna priča koja je iziskivala ogroman fizički napor i koja je bila teža za pravljenje nego što bi se to moglo činiti. Dugo smo snimali, borili smo se sa prirodom, uglavnom snimajući u eksterijerima, pošto sam tražio krajolike koji će odraziti duboki skriveni univerzum glavnih junaka: čoveka i žene koji se zaljubljuju jedno u drugo, i koji su radi da se žrtvuju u prirodi”, napisao je između ostalog u svojoj rediteljskoj eksplikaciji Kusturica.

Slavni reditelj je, inače, nedavno izjavio da se ovim naslovom oprašta od takmičenja na festivalima (ali ne i od snimanja filmova), te da je “Venecija idealna pozorica za to”, budući da je upravo “kroz vrata sale Grande pre 35 godina ušao u svetski film”. Kusturica je, podsetimo, tada osvojio Srebrnog lava za svoj debitantski film „Sjećaš li se Dolly Bell“, a nakon toga na ovom Festivalu je još 1998. godine nagrađen Srebrnim lavom za najbolju režiju za ostvarenje „Crna mačka, beli mačor“.

Film “Na mliječnom putu” snimljen je u srpsko-britansko-američkoj koprodukciji. Producenti su: Pola Vakaro, Emir Kusturica, Lukas Akoskin i Aleks Garsija, snimatelji su bili Goran Volarević i Martin Šec, montažer je Svetolik Mića Zajc, autor muzike Stribor Kusturica, scenograf Goran Joksimović, a kostimograf Nebojša Lipanović. Snimatelji zvuka bili su Novica Jankov i Aleksandra Perović, produkcijim su se bavile Dunja Kusturica i Nana Kusturica, a za kasting se postarao Slobodan Dedeić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari