Film koji je otvorio filmski festival u Kanu stiže u domaće bioskope 1Foto: Youtube Printscreen/MegaComFilm

Nakon otvaranja najpoznatijeg svetskog filmskog festivala, komedija REZ (Final Cut), kao priča o načinu snimanja niskobudžetnih filmova o zombijima reditelja i scenariste Mišela Aznavisijusa, dobitnika nagrade Oskar za veoma uspešno ostvarenje Umetnik (The Artist) iz 2011, naći će se na velikom platnu domaćih bioskopa od četvrtka, 19. januara.

Godine 2011. crno-beli nemi film The Artist doneo mu je ogroman uspeh, osvojivši tada pet nagrada Oskar, od kojih i čuvenu zlatnu statuu za najbolji film, kao i za najbolju režiju.

Širem auditorijumu poznat po svom filmu Siloviti, reditelj i scenarista Mišel Azanavisijus u svom najnovijem ostvarenju Rez (Final Cut), adaptaciji japanske zombi komedije One Cut of the Dead, donosi na veliko platno priču o načinu snimanja filmova, film o filmu, navodeći da ovo nije ostvarenje koji želite da gledate sami na svom kompjuteru.

Film Rez svečano je otvorio ovogodišnji filmski festival u Kanu, našavši se potom na festivalu evropskog filma Palić na kom je i ovenčan nagradom „Aleksandar Lifka“, a s početkom Nove 2023. godine, 5. januara oživeće na reperotarima domaćih bioskopa.

Dobitnik nagrade Oskar Azanavisijus predočava nam jedno od najinovativnijih i najsmešnijih filmova.

U napuštenoj zgradi, snima se niskobudžetni zombi horor film. Sa napornim zahtevima i nedoličnim ponašanjem agresivni reditelj tera glumce do same ivice, insistirajući na svojoj ideji da se unese dodatna energija i uzbuđenje u projekat. Stvari krenu po zlu kada malu filmsku ekipu koja snima film o zombijima napadnu pravi zombiji.

„Film osvetljava ljude koji zaiste prave filmove – tehničare. Kao i kako oni prolaze kroz dan”, rekao je reditelj.

„Odavno sam želeo da snimim komediju o snimanju filma. Dok sam snimao imao sam priliku da primetim dosta komičnog ponašanja, iskusio sam mnogo scena, ponekad neverovatnih, ponekad smešnih, a ponekad i dirljivih.“

Glavne uloge tumače poznati glumci, miljenica Azanavisijusovih filmova Berenis Bežo, kao i aktuelni francuski glumac Romen Diris.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari