Film Marte Popivode "Pejzaži otpora" najbolji na Beldocs-u 1foto Nemanja Stojanović

Dodelom nagrada najboljim filmovima u četiri kategorije sinoć je u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, svečano je zatvoren 14. Beldocs festival.
Nagradu za najbolji film Srpske takmičarske selekcije dobila je rediteljka Marta Popivoda za ostvarenje „Pejzaži otpora“.

Prema odluci žirija u sastavu: dr Aleksandra Milovanović, Tristan Priimägi, i Vuk Perović, nagrada je dodeljena filmu koji „sa svojom empatijskom toplinom i optimističnim tonom može da se nosi sa prošlim traumatičnim iskustvima. U tome uspeva ne umanjujući važnost poruke – stvarajući most između jučerašnjih i današnjih borbi“.

Nagrada za najbolju kameru dodeljena je Sari Preradović za film „Koreni“. Za najbolju montažu domaćeg programa nagrađene su Ana Žugić i Olga Košarić, za film „Telenovela sivo u koloru“. Posebno priznanje dodeljeno je filmu “Dida”.

Najbolji film Međunarodne takmičarske selekcije je „Ova kiša će zauvek padati“ Aline Gorlove, prema odluci žirija u sastavu: Yun-hua Chen, Marija Stojnić, Igor Marković. Posebno priznanje pripalo je filmu „Holgut“ rediteljke Lizbet De Seler.

Nagrada za najbolji kratki film 14. Beldocsa pripala je Olgi Lukovnikovoj za film „Moj teča Tudor“, prama odluci žirija u sastavu: Neil Young, Iva Plemić Divjak, Josip Lukić. Posebno priznanje dobio je kratkometražni film „U plitkoj vodi“ reditelja Mareka Moučke.

Nagradu za najbolji film u selekciji Beldocs Teen, žiri u sastavu Anđela Nikolić, Dunja Trifunović, Gordan Šašić, Nađa Vučković, Tarja Antić dodelio je Anđeli i Davoru Rostuharu za ostvarenje „LJubav oko svijeta“.

Posebno priznanje žirija pripalo je ostvarenju „Tinejdžerske priče iz karantina“.

U okviru Beldocs Industry programa, dodeljene su vredne nagrade: Marija Stojanova nagrađena je sa 1.000 evra za najbolji projekat, Žana Maksimenko Kavčić dobitnica je nagrade DAE – Documentary Association of Europe Award za projekat „Peace for Nina“, Sara Stijović osvojila je nagradu Thessaloniki Documentary Film Festival Award za projekat „Gina“, Arturas Jevdokimovas je za projekat „Life and Death of a Christmas Tree“ osvojio Pitch the Doc Award, a Kiril Karakaš i Svetislav Podlešanov osvojili su East Silver Caravan Award za projekat „Ironman“.

Serbian Docs in Progress nagrada za najbolji projekat u iznosu od 500 evra dodeljena je projektu „Boro-Ramiz“ Ane Dragić, a DOKSrbija Encouragement Award pripao je Milici Đenić za projekat “Tales of the Plum Spirit”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari