Film "Na Zapadu ništa novo" - najbolji film na ceremoniji BAFTA 1EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Ostvarenje „All Quiet on the Western Front“ (Na Zapadu ništa novo) nemačkog reditelja Edvarda Bergera (Edward) osvojio je večeras u Londonu nagradu za najbolji film na ceremoniji dodele nagrada Britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA).

Berger (53) osvojio je i nagradu za najboljeg reditelja za film koji je adaptacija istoimenog romana Eriha Remarka (Erich Remarque).

Ostin Batler (Austin Butler) (31) dobio je nagradu za najboljeg glumca u filmu „Elvis“, dok je najbolja glumica Kejt Blančet (Catte Blanchett) za ulogu u ostvarenju „Tar“.

Ostvarenje „Navaljni“ posvećen protivniku Kremlja Alekseju Navaljnom u zatvoru u Rusiji, osvojio je u Londonu nagradu za najbolji dokumentarni film.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući Dejvida Lina (David Lean), Kerola Rida (Carol Read), Aleksandra Kordu (Alexander) i Lorensa Olivijea (Laurence Olivier). Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije, koja je oslabila posle Drugog svetskog rata.

Akademija je 1958. godine spojena s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umetnost.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog američkog Oskara koji će ove godine biti dodeljen 12. marta u Los Anđelesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari