Film Zafranovića ne žele ni Hrvatska ni Srbija 1

Ni Hrvatska ni Srbija ne žele moj „Testament“, rekao je poznati jugoslovenski i
hrvatski reditelj i scenarista sedamdesetdvogodišnji Lordan Zafranović, koji već godinama živi i radi u Pragu.

NJegovi filmovi „Okupacija u 26 slika”, „Pad Italije”, „Večernja zvona”… i dalje izazivaju veliku pažnju, a njegovo ostvarenje „Testament” i posle 22 godine je i dalje zabranjeno za prikazivanje na Hrvatskoj radio-televiziji, piše Blic.

Na konstatraciju da dugo nije radio u Hrvatskoj, Zafranović je rekao da nije zato što je 90. godine imao sukob sa Tuđmanom oko Jasenovca.

„I onda me je Tuđman svrstao u svoju prvu knjigu, svojevrsnu bibliju, početkom rata. Tada me je na pet-šest stranica ocenio kao antihrvatskog autora. Naravno da se to počelo povlačiti dosta žestoko u tim ratnih godinama, tako da sam morao da emigriram. Spasavao sam film „Testament” koji sam završavao i koji je zapravo bio film o ustašama“, rekao je on.

To je bilo u vreme kada su u Hrvatsku ustaše stigle iz svih krajeva sveta, najviše iz Kanade i Nemačke, tako da je bilo veoma opasno. Tada sam bio na nekim listama za likvidaciju,
pa sam morao da napustim zemlju, istakao je Zafranović.

NJegov film „Testament” prikazan u svetu, ali ne u Hrvatskoj i u Srbiji.

„Imam utisak da i hrvatske i srpske službe, bez obzira na čarke koje imaju svaki čas, nisu zainteresovane da film prikažu javno ni u Hrvatskoj, ni u Srbiji. Kao da je to dogovor između ove dve službe“, zaključio je Zafranović. i dodao da bi voleo da napravim dokumentarnu seriju o Jugoslaviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari