Film „Zveri” u Kontakt galeriji kragujevačkog SKC-a 1Foto: Promo

U Kontakt galeriji SKC-a Kragujevac, sutra, u utorak, 30. maja u 20 sati održaće se projekcija filma „Zveri” reditelja Rodriga Sorogojana.

Od ovogodišnjih 17 nominacija koje je film „Zveri” imao na dodeli Goya nagrada, osvojio je čak 9 nagrada uključujući i onu za najbolji film i režiju. Na FEST-u je osvojio nagradu za najbolji scenario.

Antoan i Olga, francuski par, već duže vreme živi u malom selu u Galiciji. Bave se ekološki odgovornom poljoprivredom i sve deluje idilično dok ne uđu u sukob sa susedima. Sukob koji će eskalirati velikim nasiljem.

Film Zveri je smešten u Galiciji, regionu intenzivne lepote, koji je omeđen duboko ukorenjenim tradicijama koje tinjaju vekovima, i modernim kapitalističkim zamasima (ponekad prerušenim u ekologiju), te odmah i izborom mesta radnje delo otkriva paralelizam, lep i brutalan.

Dramski sukob nazire se iz predstavljanja samih likova, poluskrivenih u polumraku seoskog lokala, gde meštani igraju domine dok stranac sluša njihove priče.
Iako dele teritoriju, razdvajaju ih navike, principi, jezik, životni planovi i pre svega, suštinsko nerazumevanje.

Ovaj nedostatak razumevanja će se povećavati i, poput lonca pod pritiskom, unositi neizvesnost u živote francuskog para koji živi u planinama severozapadne Španije.
Komšijske nesuglasice između protagonista i antagonista postepeno eskaliraju sve dok ne izbije ono što se osećalo od prvog minuta (a to čekanje je posebno mučno).

Film „Zveri” učestvovao je na prestižnim svetskim filmskim festivalima:
Cannes Film Festival, San Sebastián International Film Festival, Zurich Film Festival, Haifa Film Festival, Rome Film Festival, Tokyo International Film Festival, Valladolid International Film Festival, Seville European Film Festival, Stockholm International Film Festival, Thessaloniki International Film Festival i Palm Springs International Film Festival.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari