Filmom “Vizija leptira” Maksima Nakonečnija otvoren program “Paralele i sudari” na 29. Festivalu evropskog filma Palić 1Foto: Robert Lukač (Festival evropskog filma Palić)

Takmičarski program “Paralele i sudari” otvoren je u nedelju u bioskopu “Abazija” na Paliću, projekcijom filma “Vizija leptira”. Na otvaranju ovog programa prisutnima se obratila Julija Sinkevič, nova selektorka ovog programa, kao i reditelj filma Maksim Nakonečni.

“Ovaj film je veoma poseban za mene jer sam Ukrajinka. Snimljen je pre invazije punog obima na Ukrajinu, ali su se u njemu mogle unapred videti neke stvari koje su usledile”, rekla je Julija Sinkevič o filmu “Vizija leptira”.

U ovom filmu protagonistkinja Lilija (29) po povratku kući sa fronta, gde je bila zarobljena dva meseca, otkriva da je ostala trudna nakon što ju je upravnik zatvora silovao.

Film postavlja pitanja hoće li ona uspeti da preživi ovu traumu i spase dete u društvu u kom ni jedno od njih dvoje nije poželjno.

“Iako film nije zasnovan na stvarnim događajima, duboko je ukorenjen u realnosti. Nadam se da će publici doneti više razumevanja o tome kako smo mi Ukrajinci doživeli poslednjih osam godina”, izjavio je Maksim Nakonečni o svom delu.

Projekcija filma “Budale” Tomaša Vasilevskog, koja je prekinuta zbog privremenog nestanka struje na Paliću, pomerena je za ponedeljak, u 21 čas u bioskopu “Abazija”.

Ovaj film prati težak odnos majke i sina, kao i dramatične posledice njihovih odluka.

Program “Ukrajina u fokusu” počeo je istog dana u bioskopu “Eurocinema” u Subotici, gde je prikazan dokumentarni film “Kiša nikad neće prestati” Aline Gorlove.

“Počeli smo da radimo na pripremama ovog programa još krajem prošle godine, imajući u vidu izuzetnu snagu i specifičan izraz reditelja iz Ukrajine, koji su svojim hrabrim pristupom i odabirom tema izborili odlično mesto na novoj evropskoj sceni. Neka od ovih imena koja gledamo prvi put na festivalu, sigurno će u narednim godinama kao autori biti zastupljeni u programima ‘Paralele i sudari’ i Glavnom takmičarskom programu. U ovoj selekciji videćemo filmove koji su prikazani u poslednjih godinu dana, u glavnim programima vodećih festivala“, rekao je programski direktor festivala Miroslav Mogorović na otvaranju programa “Ukrajina u fokusu”.

Filmom “Vizija leptira” Maksima Nakonečnija otvoren program “Paralele i sudari” na 29. Festivalu evropskog filma Palić 2
Foto: Damir Vujković (Festival evropskog filma Palić)

Film “Kiša nikad neće prestati” prati Andrija Sulejmana (20) dok on pokušava da obezbedi svoju budućnost i bori se sa posledicama oružanih sukoba.

Od građanskog rata u Siriji do sukoba u Ukrajini, Andrijev život prošaran je naizgled večnim tokom života i smrti.

Ovaj film predstavlja vizuelno putovanje kroz neprekidnu smenu rata i mira.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari