„Matilda” je film koji je zbog svoje teme podigao veliku prašinu u Rusiji, zbog čega je dozvolu za prikazivanje na matičnoj teritoriji moralo da izda Ministarstvo kulture Ruske Federacije. Reč je kontroverznoj ljubavnoj priči između primabalerine Boljšog teatra Matilde Kšesinskaje i poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog, koju je režirao Aleksej Učitelj.

Na programu je i novi film Vudija Alena „Čudesna panorama”, koji će u Beogradu biti ekskluzivno prikazan mesec dana pre starta američke bioskopske distribucije. Film govori o četiri osobe čije se priče prepliću u zabavnom parku na Koni Ajlandu pedesetih godina prošlog veka, a glavne uloge igraju Kejt Vinslet, DŽejms Beluši, DŽastin Timberlejk i DŽuno Templ. Tu je i novi film reditelja Toda Hejnsa „Muzej čudesa” sa DŽulijan Mur, zatim Daga Lajmna „Zid”, te Voltera Hila „Zadatak” u kome igraju Sigorni Viver i Mišel Rodrigez.

Deo programa je i novo ostvarenja DŽordža Klunija „Predgrađe” za koji su scenario napisala braća Koen i koji je svetsku premijeru imao na nedavno završenom festivalu u Veneciji. U ovoj kriminalističkoj misteriji smeštenoj u 1950-e glavne uloge igraju Met Dejmon, DŽulijan Mur i Oskar Ajzak. Sa festivala u Torontu na Cinemafest stiže francuska komedija „I to je život” autorskog dvojca – Olivije Nakače i Erik Toledano – koji stoji iza evropskog bioskopskog hita „Nedodirljivi“. Na programu je i jedno crnogorsko ostvarenje – triler „Ispod mosta, među stijenama” Pavla Simonovića.