Filmske projekcije, izložbe, muzički nastupi i skejteri na predstojećem festivalu Samit nesvrstanih 1Visual: Bernharda Xilko

– Samit nije događaj! Ovo su neumorni pokušaji, u kojima ume da uživa samo onaj koji se usudi. Nestašica zajedničkog mišljenja i bojazan od tuđe dobiti, doneo je sušu ali i zakopao seme, za one koji nalaze kompromis a dobit preziru kao svaki pravi autsajder. Očekivanja bolje da nemaš, zato dođi na zezanje uz filmove, muziku, izložbe ali i da zajedno učestvujemo u umetnosti padanja – tako su organizatori Samita Nesvrstanih najavili ovogodišnje okupljanje slobodnih umetnika, skejtera, zidara i muzičara, koji koji će biti održan od 8. do 11. septembra, na raznim lokacijama u gradu.

– Samit nesvrstanih je počeo kao skejt takmičenje. Vožnjom na ulicama i trgovima vratili smo skejtu njegov inicijalni urbani duh, a slavljenjem lepote uspešnog trika umesto individualnog pobednika vraćamo se prvobitnom sportskom duhu – pojasnili su organizatori ukazujući da će posetioci upijenu energiju proslediti dalje i tako ohrabriti i sebe i druge da rade ono što stvarno vole.

Pored “street“ vožnje koja je inicijalni pokretač za nastanak festivala, ovogodišnji program koncipiran je u vidu filmskih projekcija, izložbi fotografija, DIY i filming radionica.

– Festival je osmišljen tako da se po prvi put u Srbiji predstave najaktuelniji i najznačajniji umetnički projekti skejtera širom sveta. Primarna ideja koja obuhvata ova četiri dana je da se prenese znanje i iskustvo iz svakog segmenta skejt kulture proleterima kojima je skejt nezaobilazna svakodnevica, ali i da se ova supkultura predstavi onima koji se sa njom susreću po prvi put – kazali su organizatori.

Izložba “Nekako nekako” riječkog umetnika Zoe Miloša predstavlja otvaranje festivala Samit Nesvrstanih 2022. u četvrtak, 8. septembra, u galeriji Kula u Cetinjskoj.

– Izložba “Nekako nekako” riječkog umjetnika Zoe Miloša na više se od jednog načina nalazi u stanjima i prostorima između. Fanzinski formati ukoričuju veće vizuale potom kadrirane i “srezane” u formate knjižica; same su knjižice pak izvedene tehnikama ručnog otiskivanja, dekolažiranja nađenih naslojenih plakata s oglasnih mjesta, ali i dekupaža s nestandardnim materijalima koji pozivaju na dodirivanje, smještajući finalne proizvode onkraj vizualnog u domenu interaktivnog i taktilnog. Plošni vizuali s frazama istipkanim na pisaćem stroju koriste ponavljanje misli i tema kao u svojevrsnom transu, a platna većeg formata s naslojenim, pa ljuštenim slojevima boje sugeriraju pak nedovršena, nikad dovršena djela čija se stanja mijenjaju sa svakom mrvicom otpalog materijala. Klasičnu tehničko-umjetničku naobrazbu čiji je cilj fiksirati umjetnički rad kao trenutak u vremenu i prostoru, umjetnik tako subvertira i tehnički i namjenski, otvarajući nam vrata liminalnog prostora između fine umjetnosti i grafizma, poruke i misli, dodira i pogleda, konkretnog i apstraktnog – istakao je Dario Dević povodom izložbe.

Na Samitu se očekuju celodnevni programi, radionice, projekcije filmova, panel diskusije… a u petak otvaranje još jedne izložbe „The Noise of tehe Light Beyond“ u Uličnoj galeriji čiji je autor italijanski umetnik Mattia Turco, uz Spirit drums & Tree muzičku podršku, a nakon čega se žurka nastavlja u Guvernanta baru.

U subotu na na lokaciji DIY Benk ispod Brankovog mosta biće organizovan skejt sešn i koncerti, a after je u klubu Drugstore. Nedelja je rezervisana za još jedan Spirit drums & Tree nastup. Kompletan program možete pogledati na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari