Filmski festival „Odraz strave“ posvećen delima Đorđa Kadijevića 1Foto: Promo

Filmski festival Odraz strave održaće se u petak i subotu 16. i 17. decembra 2022. godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Prvo izdanje festivala posvećeno je stvaralaštvu eminentnog reditelja Đorđa Kadijevića i ima za cilj pokušaj revalorizacije filmskih dela iz žanra horora, koja su svojom estetikom i sadržajem unela nove kodove u srpsku i jugoslovensku kinematografiju.

Pored kultnog Kadijevićevog ostvarenja Leptirica (1973), u fokusu festivalskog programa naći će se manje poznato delo Darovi moje rođake Marije iz 1969. godine, koje nosi oreol prvog horor filma snimljenog na našim prostorima.

Darovi su ne samo prvi srpski nego i jugoslovenski film koji nedvosmisleno pripada žanru horora, ali istovremeno i prvo televizijsko ostvarenje snimljeno filmskom tehnikom u eksterijeru.

Uz projekcije oba filma, festival će činiti i prateće tribine na kojima će, pored poznatih imena srpske fantastike i filmske kritike, učešće uzeti i reditelj Đorđe Kadijević.

U petak 16. decembra od 19 časova biće održana projekcija filma Darovi moje rođake Marije i to će biti prvi put da se ovaj film prikazuje na bioskopskom platnu pred publikom. Nakon projekcije uslediće razgovor sa rediteljem o turbulentnim iskustvima tokom snimanja filma, a naročito o događajima koji su usledili i doveli gotovo do zabrane emitovanja tog kinematografskog ostvarenja. Razgovor sa Kadijevićem vodiće dramaturg Mihajlo Vitezović.

Filmski festival „Odraz strave“ posvećen delima Đorđa Kadijevića 2
Foto: Promo

Nakon projekcije Leptirice, koja je na programu 17. septembra od 19 časova, uslediće tribina Premotavanje unazad – izvorišta srpskog horor filma na kojoj će o Kadijevićevom stvaralaštvu, književnim i drugim uzorima, kao i perspektivama razvoja horor žanra u srpskom filmu govoriti: Dejan Ognjanović, pisac, filmski i književni kritičar; Mladen Milosavljević, etnolog, pisac i reditelj; i Jovan Ristić, novinar, pisac, publicista.

Prateći program Festivala činiće izložba ilustrovanih plakata Stevana Aleksića, vizuelnog umetnika i profesora na Fakultetu savremenih umetnosti.

Posetioci Festivala moći će da degustiraju crveno vino, koje će obezbediti prijatelji festivala iz smederevske vinarije „Janko“.

Festival organizuje Klub posvećen promociji kulture i umetnosti SKAZ, uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Radio-televizije Srbije i Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari