Filmski front u Novom Sadu u znaku mladih autora: Biće prikazano 60 kratkometražnih ostvarenja 1Foto: Kulturni centar Novog Sada

Međunarodni festival kratkometražnog igranog filma „Filmski Front“, 21. po redu, počinje večeras i trajaće do 29. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada.

Novosađanke i Novosađani će imati priliku da pogledaju preko 60 kratkometražnih ostvarenja, a ulaz na sve projekcije biće besplatan.

Tokom četiri dana festivala publici će biti predstavljene takmičarske selekcije: Srbija/region i Međunarodna selekcija, ali će moći da uživaju i u pratećem programu koji donosi animirane filmove iz regiona, horor filmove iz celog sveta, Front specijal filmove, ali i novosadsku premijeru dokumentarnog filma „Bez“ reditelja Luke Papića.

Pobednika regionalne selekcije izabraće stručni žiri u sastavu rediteljka Mina Đukić i reditelji Luka Papić i Siniša Cvetić. Pobednik ove selekcije će dobiti nagradu od 100.000 dinara koju festival dodeljuje u saradnji sa Filmskim centrom Srbije.

Pored projekcija, biće organizovan i masterclass program koji će držati reditelj Luka Papić pod nazivom „Kako i zašto pisati scenario za ne-igrane forme?“. Tokom svih festivalskih dana, publika će videti i izložbu animiranih grafika Viktora Jana, „TR-ART-SPAREN-TAN“ u holu Kulturnog centra Novog Sada.

– Kao novinu ovogodišnjeg festivala ističemo projekat „Front za sva čula“ u okviru kog doprinosimo višem nivou kulturne participacije društveno osetljivih grupa. Svi filmovi takmičarske selekcije, kako domaće tako i strane produkcije, biće titlovani, te na taj način prilagođeni gluvim i nagluvim osobama – poručuju iz „Filmskog fronta“, a selektor Filip Markovinović dodaje:

– Što se tiče Srbija/region selekcije, uglavnom su to filmovi mladih autora, a problemi odrastanja su i dalje u fokusu, mada ima i smelijih žanrovskih iskoraka. Što se tiče Međunarodne selekcije, tematski možemo primetiti da značajan broj filmova problematizuje položaj žena, kako u izrazito patrijarhalnim kulturama tako i u uslovima liberalnih kapitalističkih društava. Potom tu su lične drame, dva osvrta na Rusko-ukrajinski sukob, odjeci kovid pandemije i migrantske krize…

Satnica festivala dostupna je na zvaničnom sajtu festivala filmfront.rs.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari