Filmski susreti 56. put, uz epidemiološke mere 1Foto arhiva: Beta/Saša Đorđević

Na 56. Festivalu glumačkih ostvarenje u domaćem igranom filmu Filmski susreti, koji počinju sutra i traju do 27. avgusta, biće prikazano 11 filmova, od kojih će jedan imati svetsku premijeru, a dva srpsku.

U festivalskom žiriju koji odlučuje o nagradama su glumica Ljiljana Dragutinović, kao predsednica, i glumci Svetislav Goncić i Bane Tomašević, kao članovi.

Organizatori Filmskih susreta su kazali da su zadovoljni produkcijom između dva festivala i ocenili su da je ove godine glumačka konkurencija veoma jaka.

Vladan Živković, predsednik Saveta festivala, rekao je danas da se za Filmske susrete prijavilo čak 24 filma i da su na kraju odabrali 12, ali da će biti prikazano 11 filmova jer je producent Miloš Avramović povukao svoj film “Južni vetar“, koji je trebalo da bude prikazan prve večeri, nakon filma „Toma“, o Tomi Zdravkoviću.

– Imam pravo da prenesem svoje lično mišljenje i mislim da su od početka imali otpor prema festivalu. To se videlo u samoj prijavi u kojoj su naglasili da žele da njihov film otvori festival. Do sada se nikada nisam susreo sa takvim zahtevom, a učestvujem u Filmskim susretima od 1971. godine. Za mene je takvo uslovljavanje neprihvatljivo- rekao je Živković na konferenciji za novinare.

Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra, koji je suorganizator festivala, ocenio je da je ovo jedan od najačih Filmskih susreta u poslednjih deset ili dvadeset godina jer je produkcija filmova između dva festivala bila izuzetno kvalitetna.

On je dodao da su Filmski susreti prvi filmski festival kome su naložene epidemiološke mere koje su važile za muzičke festivale.

– Nije sporno, ispoštovaćemo sve što nam je republički Krizni štab naložio, samo molimo publiku da bude strpljiva. Vredeće svaki potrošeni minut koji budu duže čekali kada budu pogledali filmove- rekao je Savić.

Festival će moći da prate posetioci koji imaju potvrdu o vakcinaciji ili „zeleni sertifikat“ i potvrdu da su u poslednjih šest meseci preležali korona infekciju. Oni koji to nemaju, moći će da se testiraju brzim antigenskim testom, preko puta ulaza na Letnju pozornicu, po ceni od 750 dinara.

Savić je najavio da se očekuje da se publici na Letnoj pozornici pokloni oko stotinu glumaca.

Prošlogodišnji Filmski susreti održani su, zbog epidemije, u bioskopu Sinepleks.

Filmovi

Festival će sutra uveče otvoriti film Dragana Bjelogrlića “Toma”, kojem će to biti srpska premijera, nakon prikazivanja u Sarajevu.

Srpsku premijeru imaće i film “Nečista krv – greh predaka” Milutina Petrovića, čije će bioskopsko prikazivanje početi krajem avgusta. Premijerno će biti prikazani i film “Pucnji u Marseju” Gordana Matića.

Na Filmskim susretima će svetsku premijeru imati televizijski film „Ne igraj na Engleze“ u režiji studentkinje Maše Šarović.

Biće prikazani i filmovi “Živ čovek” Olega Novkovića, “Dohvati nebo” Milutina Darića, “Aleksandra od Jugoslavije” Zdravka Šotre, “Lihvar” Nemanje Ćeranića, “Jedini izlaz” Darka Nikolića, “Oaza” Ivana Ikića i “Vikend sa ćaletom” Miroslava Momčilovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari