Filmski vodič od 07. jula do 13. jula 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

7. jul

Legenda o Tarzanu

Prošlo je mnogo godina od kada je Lord Grejstoke, nekada poznat kao Tarzan, napustio afričku džunglu. On već duže vreme živi u civilizaciji sa svojom suprugom Džejn. Kada dobije poziv da se vrati u Kongo kao trgovački izaslanik, ponovno se ujedinjuje sa starim prijateljima. Avantura počinje u trenutku kada shvati da je samo obični pijun u smrtonosnoj igri pohlepe i osvete koju je osmislio belgijski kapetan Leon Rom.

Dužina trajanja filma: 109 min

Država/Godina: USA/2016

Žanr: avantura

Uloge: Alexander Skarsgård, Margot Robbie, Christoph Waltz, Samuel L. Jackson

Režija: David Yates

8. jul

Konvoj

Organizovani na brzinu, trgovci pokušavaju da prevezu velike količine kokaina iz Španije u Francusku. Granična kontrola ih otkriva i panika uskoro preuzima konvoj. Opkoljena sa svih strana, grupa se rastura used moćnijeg izdajnika i rivalskog tima. Aleks, vođa bande, dolazi da spasi teret i svoje ljude.

Filmski vodič od 07. jula do 13. jula 2

Dužina trajanja filma: 102 min

Država/Godina: FRA/2016

Žanr: triler

Uloge: Benoît Magimel, Reem Kherici, Tewfik Jallab

Režija: Frédéric Schoendoerffer

9. jul

Otvorena

Filmski festival Sofest, koji je počeo 5. juna, ovaj put daje presek godišnje domaće produkcije. Smotru u Sopotu otvorila je „Dobra žena“ Mirjane Karanoviću a na programu su i: „Bez stepenika“, „Pored mene“, „Apofenija“, „Igra u tami“, „Braća po babine linije“, „Porodica“, „Sizif K“, „Vlažnost“, „Procep“, „Smrdljiva bajka“, „Otadžbina“, „Otvorena“.

Filmski vodič od 07. jula do 13. jula 3

Među navedenim naslovima posebno treba pomenuti „Otvorenu„, film koji 9. juna zatvara Festival. Film koji je nepravedno neprimećen na poslednjem Festu, gde je premijerno prikazan, za nekolicinu ljudi koji su ga pogledali je „najfilmskiji srpski film koji ste ikada gledali“ (kako je to tačno sročio Danasov filmski kritičar Pavle Simjanović). Zato za sve koji ne žive u Sopotu, vožnja autobusom do ove beogradske opštine 9. juna ne treba da bude veliki napor. Posebno ako se ima u vidu da, kao i većina domaćih filmova namenjih festivalima, teško da će se i „Otvorena“ dugo zadržati na bioskopskim repertaorima, ako do njih ikada i stigne.

„Otvorena“ govori o prijateljstvu između Sare i Alise, koje pronalazi čudan i nagli kraj nakon što Sara ispovedi svoje porive, koji premašuju želje tela. Pod pritiskom okoline, Alisa postaje otuđena, ostavljajući Saru da se bori sa košmarnom usamljenošću i represijom, koja poprima monstruozan oblik.

Dužina trajanja filma: 75 min

Država/Godina: SRB/2016

Uloge: Jelena Puzić, Milena Đurović, Sava Kesić, Jelena Angelovski

Režija: Momir Milošević

10. jul

Limeni doboš

Uvod u 23. Festival evropskog filma Palić je program Klasici na trgu, koji će u narednih pet večeri na subotičkom Trgu slobode predstaviti restaurisane filmske klasike. Publika će moći da pogleda film „LJubav” Karolja Maka, letonski dokumentarac Franka Herca i Vladimira Ajznera “Bilo jednom sedam Simeona”, litvanski klasik “Osećanja”, estonski naučno-fantastični film “Hotel Kod izgubljenog alpiniste”, a selekciju večeras otvara ostvarenje Folkera Šlendorfa „Limeni doboš” snimljeno po istoimenom romanu nobelovca Gintera Grasa.

Filmski vodič od 07. jula do 13. jula 4

U središtu filma, koji je nagrađen Oskarom i Zlatnom palmom, je mali dečak Oskar Macerat, koji za treći rođendan dobija na poklon od majke limeni doboš. U tom trenutku on se zaklinje da nikad neće odrasti. Kad god svet oko njega postane neizdrživ, dečak počinje lupati po dobošu, a ako neko pokuša da mu uzme igračku, on proizvede zvuk koji para uši i doslovno razbija stakla. Kako Nemačka tone u nacizam i rat 1930-ih i 1940-ih, tako Oskar, koji uopšte ne stari, nastavlja divljački udarati po svom bubnju.

Dužina trajanja filma: 153 min

Država/Godina: GER/FRA 1975.

Uloge: David Bennent, Mario Adorf, Angela Winkler, Daniel Olbrychski, Katharina Thalbach, Charles Aznavour

Režija: Volkera Schlöndorffa

11. jul

Tri

Jugoslovenska kinoteka prikazuje tokom jula pobedničke filmove Filmskog festivala u Puli, čije se 63. izdanje održava ovih dana. Posetioci Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj imaju priliku da vide filmove u rasponu od kraja 50-ih do sredine 80-ih, koje potpisuju reditelji sa prostora širom bivše Jugoslavije kao što su Veljko Bulajić, Branko Bauer, Fadil Hadžić, Aleksandar Saša Petrović, Vatroslav Mimica, Živojin Žika Pavlović, Krsto Papić, Lordan Zafranović, Karolj Viček, Srđan Karanović…

Filmski vodič od 07. jula do 13. jula 5

Za 11. jul zakazan je slavni film Aleksandra Saše Pterovića „Tri“. Ovaj omnibus koji je svojevremeno bio nominovan i za Oskara nastao je po motivima pripovetke „Paprat i vatra“ Antonija Isakovića. Kroz tri priče na tri različita načina Miloš, koga igra Velimir Bata Živojinović, tokom Drugog svetskog rata susreće se sa smrću. U prvoj priči on je svedok streljanja nedužnog čoveka, u drugoj njega progone nemački vojnici, a u trećoj priči kao oficir partizanske armije treba da odluči o sudbini optužene devojke.

Dužina trajanja filma: 110 min

Država/Godina: YU/1965

Uloge: Velimir Bata Živojinović, Ali Raner, Senka Veletanlić-Petrović, Voja Mirić, Slobodan Perović, Mica Tomić, Branislav Jerinić, Gizela Vuković

Režija: Aleksandar Petrović

12. jul

Loše komšije 2

Sad, kada Mek i Keli očekuju drugo dete, konačno su spremni da napuste predgrađe. Ali, baš kada se odluče da prodaju kuću, otkriju da su im nove komšije zapravo devojke iz sestrinstva. Umorne od strogog školskog režima, devojke iz sestrinstva Kapa Nu, odluče da se presele daleko od kampusa, gde mogu da rade šta im je volja.

Filmski vodič od 07. jula do 13. jula 6

 Kada Šelbi i njene sestre pronađu savršenu kuću, činjenica što se nalazi u mirnom delu grada, neće ih sprečiti da organizuju još luđe žurke od svojih prethodnika iz bratstva. Kada Mek i Keli shvate da ne mogu izaći na kraj sa novim komšijama u pomoć pozivaju Tedija, nadajući se da će on uspeti da ih otera. Ako misle da će se devojke predati lako, bez borbe, onda su ozbiljno potcenili žensku moć i snalažljivost.

Dužina trajanja filma: 93 min

Država/Godina: USA/2016

Žanr: komedija

Uloge: Seth Rogen, Zac Efron, Rose Byrne, Dave Franco, Chloe Grace Moretz, Selena Gomez

Režija: Nicholas Stoller

13. jul

Angry Birds

Animnirana komedija „Angry Birds Film“ nastala na osnovu popularne igrice i dalje je na bioskopskom repertoaru. Naslov koji otkriva zašto su ptice toliko besne prikazuje se u sinhronizovanoj verziji na srpski jezik.

Filmski vodič od 07. jula do 13. jula 7

Radnja filma vodi nas na ostrvo naseljeno isključivo srećnim pticama – ili je bar većina njih srećna. U ovom raju, Crveni (ptica sa problematičnim temperamentom), ludi Čak i nestabilni Bomba oduvek su bili autsajderi. Ali kada ostrvo posete misteriozne zelene svinje, upravo će ova trojica imati zadatak da otkriju zbog čega su ova stvorenja posetila baš njihovo malo mesto.

Dužina trajanja filma: 97 min

Država/Godina: USA/2016

Žanr: animirani

Uloge: Petar Strugar, Boris Milivojević,Tamara Dragičević, Slobodan Tešić, Anđelka Prpić, Bojan Perić, Stefan Bundalo, Isidora Minić, Nebojša LJubišić, Yasserstain, Rambo Amadeus

Režija: Fergal Reilly, Clay Kaytis

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari