Filmski vodič od 1. do 7. marta 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

1. mart – Oblik vode

Pred publikom Festa je poslednje ostvarenje meksikog reditelja Giljerma del Tora, koje je nagrađeno Zlatnim lavom u Veneciji. Film vodi u broju nominacija za Oskara, i dok se nagrada za najbolji film smeši ostvarenju “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”, nagrada Američke akademije za najbolju režiju najverovatnije će pripasti upravo Del Toru (koji će tako postati treći amigos – nakon Alfonso Kuaron i Alehandra Injaritua – koji je osvojio ovo priznajne).

“Oblik vode” je bajkovita priča smeštena u vreme hladnog rata u SAD, oko 1962. godine. U tajnoj, visoko obezbeđenoj vladinoj laboratoriji, radi Elajza, koja vodi samotan i sputan život. Njen život se menja iz korena kada sa svojom koleginicom Zeldom otkrije tajni eksperiment unutar laboratorije.

Dužina trajanja filma: 123 min

Žanr: drama, naučna-fantastika

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Sally Hawkins, Doug Jones, Michael Shannon, Richard Jenkins, Octavia Spencer, Michael Stuhlbarg

Režija: Guillermo del Toro

2. mart – Comic Sans

Filmski vodič od 1. do 7. marta 2Festova publika sigurno je upamtila film „Goran“ koji je prošle godine pokazao kako i ostvarenja snimaljena na Balkanu mogu da izađu izvan granica očekivanog. I ovaj put reditelj Nevio Marasović menja naše predrasude o regionalnim filmovima. „Comic Sans“ govori o uspešnom grafičkom dizajneru Alanu Despotu, koji posle pokušaja da ponovo obnovi vezu sa svojom devojkom, odlazi na ostrvo Vis i shvata da je rastrzan između ekscentričnog oca, još jedne bivše devojke i njenog verenika. Nove situacije i okolnosti pomažu Alanu da svoj život sagleda iz nove perspektive.

Dužina trajanja filma: 103 min

Žanr: komedija, drama

Država/Godina: Hrvatska/2017

Uloge: Janko Popović Volarić, Zlatko Burić, Nataša Janjić, Miloš Timotijević, Alma Prica

Režija: Nevio Marasović

3. mart – Skrivena ljubav

Filmski vodič od 1. do 7. marta 3I dok se za najvažnije filmske nagrade nadmeću neka druga ostvarenja, neimenovani film godine (iako je i on nominovan za Oskara, ali će ga očekivano nagrada preskočiti) ostaće “Skrivena ljubav”, lepšeg originalnog naslova – “Call Me By Your Name”.

Leto je 1983. na severu Italije i Elio, napredni sedamnaestogodišnjak, provodi dane u porodičnoj vili iz 17. veka. Jednoga dana u vilu stiže i Oliver, šarmantni američki naučnik, koji radi na svom doktoratu, i koji pomaže Eliovom ocu. Usred suncem okupanog pejzaža, Elio i Oliver otkrivaju raskošnu lepotu požude, koja se rađa tokom leta i koja će promeniti njihove živote.

Dužina trajanja filma: 130 min

Žanr: drama

Država/Godina: Italija, Francuska, Brazil, SAD / 2017

Uloge: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar

Režija: Luca Guadagnino

4. mart – Lice

Filmski vodič od 1. do 7. marta 4Pravo sa Berlinskog festivala na Fest stiže dobitnik Srebrnog medveda – ostvarenje “Lice” Malgoržate Šumovske. Savremena priča o čoveku koji je izgubio lice u nesreći. Nakon inovativne operacije, on se vraća u svoj rodni grad, ali ljudi ne znaju kako da se postave prema njemu. On postaje nešto strano za njih. Ovaj film zvanično zatvara 46. Fest.

Dužina trajanja filma: 91 min

Žanr: drama

Država/Godina: Poljska / 2018

Uloge: Mateusz Kosciukiewicz, Agnieszka Podsiadlik, Malgorzata Gorol

Režija: Małgorzata Szumowska

5. mart – O bubicama i herojima

Filmski vodič od 1. do 7. marta 5Novi film Petra Pašića (“Rock’n’Roll uzvraca udarac”) nakon premijere na Festu stiže u domaće bioskope. U svetu punom straha, gde ljubav polako izmiče i postaje nešto nedostižno, srećemo nesrećne ljude, kao što su Raša i njegov zahtevni, bolesni otac. Raša postaje čuvar starog hotela, gde se susreće sa čudnim karakterima, podjednako nesrećnim kao što je i on. U međuvremenu, u svetu ispod nas, bubice prolaze kroz sličnu borbu za ljubav…

Dužina trajanja filma: 90 min

Žanr: komedija, drama

Država/Godina: Srbija / 2018

Uloge: Bojan Dimitrijević, Slobodan ‘Boda’ Ninković, Zoran Cvijanović

Režija: Petar Pašić

6. mart – Izdaja

Filmski vodič od 1. do 7. marta 6U ovoj adaptaciji špijunskog romana Džejsona Metjusa, radnja se odvija u savremenoj Rusiji gde pratimo operativca Dominiku Jegorovu (Dženifer Lorens). Ona dobija naređenje da, mimo svoje volje, postane “vrabac”, odnosno obučena zavodnica na zadataku i da prati mladog CIA agenta Natanijela Neša, koji je dobio ulogu da istraži ruski obaveštajni sistem. Između njih dvoje se javlja privlačnost, ali se emotivnom vezom izlažu velikom riziku. Do još jednog preokreta dolazi kada i nju angažuje CIA da otkrije izdajnika na visokom nivou u Vašingtonu.

Dužina trajanja filma: 140 min

Žanr: triler

Država/Godina: SAD / 2018

Uloge: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Mary-Louis Parker

Režija: Francis Lawrence

7. mart – Noćne igre

Filmski vodič od 1. do 7. marta 7Grupa prijatelja redovno se sastaje kako bi zajedno provodili večeri uz druženje i igru. Te su večeri svima dugogodišnja tradicija, a ujedno i beg od svakodnevnih briga, sve dok ne postanu svedoci događaju koji će im promeniti život.

Dužina trajanja filma: 93 min

Žanr: komedija, akcija

Država/Godina: SAD / 2018

Uloge: Jason Bateman, Rachel McAdams, Billy Magnussen, Sharon Horgan

Režija: Jonathan Goldstein, John Francis Daley

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari