Filmski vodič od 1. do 7. septembra 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

1. septembar

Džema Bovari

Kancelarija za mlade organizuje besplatne projekcije filmova u otvorenom bioskopu Gnezdo. Na šestom spratu zgrade Beograđanka prikazuju se neki od najzanimljivijih ostvarenja svetske kinematografije u poslednjih godinu dana.

Na programu 1. septembra od 20 sati je francuski film “Džema Bovari”. Martin, nekadašnji pariski boemski buržuj, sada je seoski pekar u Normandiji. Od njegovih mladalačkih ambicija je ostala samo bogata mašta i strast za dobrom literaturom, najviše za delima Gistava Flobera. Nije teško zamisliti kako se Martin osećao kada se u njegov komšiluk doselio mladi engleski par sa neobično poznatim imenima – Čarls i Džema Bovari. Za neostvarenog umetnika kao što je Martin ovo se čini kao prava prilika da oblikuje sudbinu Floberovih junaka. Međutim, mlada Džema nije čitala klasike, i iako se dosađuje u braku, nema nameru da živi tuđi život.

Dužina trajnja filma: 99 min
Žanr: drama
Država/Godina: Francuska/2015
Uloge: Fabris Lukini, Džema Aterton, Džejson Fleming, Elza Zilberštajn…
Režija: An Fontejn

2. septembra

Taj mračni predmet želje

Poslednji film Luisa Bunjuela priča je o odnosu Matea i Končite. On je bogati sredovečni Francuz, a ona njegova bivša devetnaestogodišnja sobarica koja ga privlači i koja se s njim igra igre mačke i miša. NJenu ulogu tumače dve glumice, a istoriju njihovog odnosa prepričava Mateo za vreme vožnje vozom, koju je započeo prethodno izlivši kantu vode na mladu devojku na peronu. Film je na programu u petak, 2. septembra, u Novom bioskopu Zvezda.

Filmski vodič od 1. do 7. septembra 2

Dužina trajnja filma: 102 min
Žanr: drama
Država/Godina: Španija, Francuska/1977
Uloge: Ángela Molina, Carole Bouquet
Fernando Rey, André Weber
Režija: Luis Buńuel

3. septembar

Subura

Od 2. do 4. septembra u 20 časova u Amfiteatru DKSG u okviru programa Panorama evropskog filma biće prikazana tri filma aktuelne evropske produkcije. Na programu 3. septembra je film „Subura“ reditelja Stefana Solime, koji smo u Filmskom vodiču već najavljivali kada je bio na redovnom bioskopskom repertoaru. Tokom vikenda pod otvorenim nebom biće prikazani i “Demon pod reflektorima” i “Konvoj”.

Filmski vodič od 1. do 7. septembra 3

„Subura“ je italijanski neonoar film koji je nastao na osnovu novele Karla Boninija i Đankarla de Katalda, čiju režiju potpisuje Stefano Solima, reditelj poznate italijanske serije o mafiji, Gomora.
Mafijaš poznat po nadimku Samuraj želi da mali gradić u okolini Rima pretvori u novi Atlantik Siti. Uspeo je da na svoju stranu privuče korumpiranog političara i veoma moćnog kardinala koji ga štite, i naizgled svi lokalni mafijaši su se složili da rade zajedno ka ispunjenju ovog cilja. Ali mir ne traje dugo, jer divlji rat između bandi preti da uništi veliki san Samuraja. Film je na repertoaru domaćih bioskopa.

Dužina trajanja filma: 130 min
Država/Godina: Francuska, Italija/2015
Žanr: krimi, drama, triler
Uloge: Pierfrancesco Favino, Greta Scarano, Jean-Hugues Anglade, Elio Germano, Giulia Gorietti, Claudio Amendola
Režija: Stefano Sollima

4. septembar

Ben-Hur

Rimejk klasika Vilijama Vajlera “Ben-Hur” od ove nedelje je na repertoaru domaćih bioskopa. Novu verziju istorijskog spektakla režirao je rusko-kazahstanski reditelj Timur Bekmambetov, poznat ovdašnjoj publici po akcionim i spektakl filmovima „Noćna straža”, „Dnevna straža” i „Tražena” sa Anđelinom DŽoli. Judu Ben-Hura sada igra Džek Hjuston, zvezda TV serije „Carstvo poroka” i filma „Američka prevara”, Mesala je Tobi Kebel, oskarovac Morgan Frimen tumači Ilderim, Nazanin Bonijadi je Ester, dok je Rodrigo Santoro odigrao Isusa Hrista.

Filmski vodič od 1. do 7. septembra 4

Kao i prethodni, holivudski klasik „Ben-Hur”, i ovaj film je nastao prema romanu „Ben Hur: priča o Hristu” Lua Volasa iz 1880. godine. „Ben-Hur“ je zapravo jedna od najmoćnijih priča svih vremena. Imućni jevrejin i plemeniti čovek, Juda Ben-Hur odlazi u roblje, nakon što ga je najbolji prijatelj, Rimljanin Mesala, lažno optužio. Nakon dosta godina ponovo se sreću i to u čuvenoj trci dvokolica, u kojoj će Juda poraziti Mesalu i povratiti ugled koji mu je jednom davno svirepo oduzeti.
Američki spektakl „Ben-Hur” u režiji Vilijama Vajlera, prikazan 1959, osvojio je četiri Zlatna globusa i čak 11 Oskara, čime drži rekord zajedno sa filmovima „Titanik“ i „Gospodar prstenova: Povratak kralja“ u broju nagrada Američke filmske akademije.

Dužina trajanja filma: 124 min
Država/Godina: SAD/2016
Žanr: avantura
Uloge: Jack Huston, Toby Kebbell, Nazanin Boniadi
Režija: Timur Bekmambetow

5. septembar

Opasne mame

Ejmi MIčel naizgled ima savršen život – dobar brak, natprosečnu decu, prelepu kuću i zavidnu karijeru. Ali je njen detinjasti muž, deca i šef ne shvataju ozbiljno. Stalno se trudi da im udovolji ali ipak nikad nije dovoljno. Kada je alfa majke u školi njene dece iznerviraju, Ejmi puca i postaje sasvim drugačija. Dobra Ejmi postaje opasna jako brzo – i to ne sama. Ona odlučuje da udruži snage sa još dve preopterećene majke kako bi se oslobodile odgovornosti koje su im nametnute. Tako udružene upuštaju se u divlju, slobodnu avanturu, suprotstavljajući se predanim, savršenim mamama.

Filmski vodič od 1. do 7. septembra 5

Ova ženska verzija trilogije “Mamurluk” na programu je svih domaćih bioskopa.

Dužina trajanja filma: 101 min
Država/Godina: SAD/2016
Žanr: komedija
Uloge: Mila Kunis, Christina Applegate, Kristen Bell
Režija: Jon Lucas, Scott Moore

6. septembar

Planeta samaca

Nakon slučajnog susreta TV voditelj Tomek i profesorka muzičkog Anja sklapaju neobičan dogovor. Anjin ljubavni život preko noći postaje crvena nit Tomekove TV emisije. Tomek oduševljava brojnu televizijsku publiku ponovnim stvaranjem najčudnijih i najkomičnijih događaja iz Anjinih sastanaka. Ova poljska ljubavna komedija na redovnom je bioskopskom repertoaru.

Filmski vodič od 1. do 7. septembra 6

Dužina trajanja filma: 136 min
Država/Godina: Poljska/2016
Žanr: romantična komedija
Uloge: Maciej Stuhr, Agnieszka Wiedlocha, Piotr Glowacki
Režija: Mitja Okorn

7. septembar

Četiri sobe

Nova je godina u „Mon Signor“ hotelu, institucije koja je 40-ih i 50-ih bila omiljeno svratište holivudske elite, no sada su došla teška vremena. Tedu je ovo prva noć na poslu recepcionara, ispunjena bizarnim dogodovštinama: u svoje sobe ga zovu veštice, čudnovati bračni par, a morati će čuvati i gangstersku decu… Klasik devedesetih na programu je 7. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci.

Filmski vodič od 1. do 7. septembra 7

Dužina trajanja filma: 102 min
Država/Godina: SAD/1995
Žanr: komedija, drama, akcija
Uloge: Tim Rot, Antonio Banderas, Dženifer Bils
Režija: Alison Anders, Aleksandre Rokvel, Robert Rodrigez, Kventin Tarantino

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari