Filmski vodič od 10. do 16. novembra 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

10. NOVEMBAR

Neruda

Festival Slobodna zona prikazaće na svom 12. izdanju više od 50 angažovanih filmova, a manifestaciju počinje 10. novembra u 20 sati projekcijom filma “Neruda” sve popularnijeg čileanskog reditelja Pabla Laraina (“Klub”, “Ne!”) u Sava centru.

Godina je 1948. i Hladni rat dolazi do Čilea. U kongresu, senator Pablo Neruda optužuje vladu za izdaju komunističke partije, zbog čega ga predsednik Gonsales Videla smenjuje po hitnom postupku. Načelnik policije Oskar Pelučone zadužen je da uhapsi pesnika. Neruda pokušava da pobegne iz zemlje sa suprugom, slikarkom Deliom de Karil, ali primorani su da se skrivaju. Inspirisan novonastalom dramatičnom situacijom, kao begunac, Neruda piše svoju izvanrednu zbirku pesama Canto General. U međuvremenu, u Evropi se širi legenda o pesniku za kojim traga policija, a umetnici, predvođeni Pablom Pikasom, apeluju na Nerudinu slobodu. Neruda, međutim, borbu protiv Pelučonea vidi kao priliku da se promeni. Kroz priči o progonu i njegovom protivniku, Neruda spoznaje sopstvene herojske sposobnosti: šansu da istovremeno postane simbol slobode i književna legenda.

Dužina trajanja: 108 minuta

Država/Godina: Čile, Argentina, Španija, Francuska/2016

Žanr: drama

Glumci: Luis Gneko, Gael Garsija Bernal, Mersedes Moran, Dijego Munjos

Režija: Pablo Larain

11. NOVEMBAR

Greben spasa

Mel Gibson se nakon deset godina i filma “Apokalipto” vratio režiji. Ovaj put bavi se Drugim svetskim ratom. U proleće 1945. godine američke vojne snage su se susrele sa najvažnijom i najopasnijom borbom na Pacifiku, međutim jedan vojnik se istakao kao drugačiji. Dezmond T. Dos koji je odbio da nosi oružje i ubija ljude, služio je vojsku kao nenaoružani medicinski radnik i tako spasio živote mnogih, bez da je ispalio ijedan metak. Time je postao prvi Amerikanac koji je zbog toga dobio Medalju časti.

Filmski vodič od 10. do 16. novembra 2

Dužina trajanja: 139 minuta

Država/Godina: SAD/2016

Žanr: drama, ratni

Glumci: Teresa Palmer, Andrew Garfield, Luke Bracey

Režija: Mel Gibson

12. NOVEMBAR

Čudovištance Moli

Čudovištance Moli jedva čeka da se beba čudovište izlegne iz jajeta. Ali Molini roditelji prvo moraju otići na ostrvo s jajima kako bi sačekali da se prinova dođe. Otkrivši da su roditelji zaboravili da ponesu njen poklon za bebu, Moli brzo kreće za njima.

Filmski vodič od 10. do 16. novembra 3

Dužina trajanja: 70 minuta

Država/Godina: Nemačka, Švedska, Švajcarska/2016

Žanr: animirani

Glumci: Sophie Rois, Gerrit Schmidt-Foß, Judy Winter

Režija: Ted Sieger, Michael Ekblad, Matthias Bruhn

13. NOVEMBAR

Operacija Hromit

Pre pokretanje Operacije Hromit, američki general Daglas Mekartur šalje osam članova korejskog odreda za komunikaciju, koje predvodi Jang Hak-Soo, južnokorejski poručnik, na tajni zadatak, daleko iza granica Severne Koreje da izvrše operaciju X-Ray. Ova tajna operacija mora da uspe, kako bi Mekartur uspešno pokrenuo smelu operaciju sletanja na Inčon. Ova južnokorejska ratna drama bazirana je na istinitim događajima.

Filmski vodič od 10. do 16. novembra 4

Dužina trajanja: 108 minuta

Država/Godina: Južna Koreja/2016

Žanr: drama, akcija

Glumci: Liam Neeson, Jung-jae Lee, Beom-su Lee

Režija: John H. Lee

14. NOVEMBAR

Toro

Toro je bivši robijaš, odlučan da posle petogodišnje zatvorske kazne započne nov, pošten život. Ali ne lezi vraže… Da je lakše ponovo nabaciti lisice nego ih skinuti sa ruku, podsetiće ga rođeni brat Lopez. Upravo onaj koji ga je ostavio na cedilu, kad su zajedno sa starijim bratom pali tokom poslednje pljačke. Toro je završio iza rešetaka, dok im je burazer platio glavom. Jednog dana Lopez se pojavljuje na njegovom pragu s molbom da mu pomogne da vrati mafiji novac koji joj duguje.

Filmski vodič od 10. do 16. novembra 5

Toro će ga najpre najuriti, rešen da ostane na putu preobraženja. Ali kad mu gangsteri kidnapuju bratanicu Dianu, Lopezovu maloletnu ćerku, Toro odlučuje da se vrati u svet nasilja, opasnosti i bekstva. Sledi 48 sati vrtoglave jurnjave, prepune pucačine i akcije od koje zastaje dah, po prelepim predelima Andaluzije, začinjene španskim gitarama i neodoljivim flamenkom… Prošlost je došla da naplati stari dug.

Dužina trajanja: 100 minuta

Država/Godina: Španija/2016

Žanr: triler, akcija

Glumci: Mario Casas, Luis Tosar, Ingrid García Jonsson

Režija: Kike Maíllo

15. NOVEMBAR

Vojna akademija 3: novi početak

Generacija kadeta koja je osvojila srca miliona nastavlja svoje avanture. Poznata lica, zatičemo dve godine pošto su diplomirali. Profesionalne obaveze prepliću se sa privatnim problemima i iskušenjima ovi ambicioznih mladih ljudi koje veže prijateljstvo za ceo život. Istovremeno, počinje upis novih kandidata na Vojnu akademiju, među kojima se izdvajaju Gruja i Bugi, dva nerazdvojna druga, Ika super inteligentan buntovnik, šarmantna brbljivica Ceca, tajanstvena i pomalo usamljena Anđela i Maša, devojka koja na Akademiji vidi beg od posesivne majke. Ono što će njima biti najvažnija zajednička lekcija je spoznaja da Vojna akademija nija samo vojna škola, već škola života.

Filmski vodič od 10. do 16. novembra 6

Dužina trajanja: 95 minuta

Država/Godina: SAD/2016

Žanr: drama, komedija

Glumci: Bojan Perić, Radovan Vujović, Ivan Mihailović, Branko Janković, Jelisaveta Orašanin, Tijana Pečenčić, Dragana Dabović

Režija: Nebojša Nele Garić

16. NOVEMBAR

Maks Stil

Maks Stil je priča o tinejdžeru Maksvelu MekGratu i njegovom drugu vanzemaljcu Stilu, koji spajanjem svojih specijalno turbo-energičnih moći mogu da stvore osećajnog superheroja Maksa Stila. Priča je namenjena deci i u prvi plan predstavlja pozitvnog i humanog heroja, ističući timski rad, smeh i prijateljstvo.

Filmski vodič od 10. do 16. novembra 7

Dužina trajanja: 92 minuta

Država/Godina: SAD/2015

Žanr: akcija, porodični

Glumci: Ben Winchell, Ana Villafañe, Maria Bello, Andy Garcia

Režija: Stewart Hendler

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari