Filmski vodič od 11. do 17. maja 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

11. maj – Kralj Artur: Legenda o maču

Kada Arturovog oca ubije njegov brat, Vortigern, on preuzima njegovu krunu. Izgubivši nasledstvo, Artur se nalazi na mračnim ulicama grada. Ali, kada izvuče mač iz kamena, njegov se život u potpunosti menja i prisiljen je saznati istinu o svom poreklu…sviđalo se to njemu ili ne. Artur, koji je legitimni naslednik, u društvu svojih prijatelja i lepe Ginevre moraće da se bori svim silama i celom svojom snagom protiv tiranina Vortigerna i njegovih smrtonosnih magičnih moći koje mu daju prednost.

Dužina trajanja filma: 126 min

Država/Godina: SAD/2017

Žanr: istorijski, avantura

Uloge: Charlie Hunnam, Astrid Bergès-Frisbey, Jude Law, Djimon Hounsou

Režija: Guy Ritchie

12. maj – Krug

Zasnovano na međunarodnom bestseleru, “Krug” je priča smeštena u ne tako daleku budućnost. Strašne posledice tehnologije sudaraju se sa željom da vas čuju u svetu u kom je prisustvo na internetu najvažnije, a broj pratilaca pokazuje pravu moć. Džejms Ponsolt priča fascinantnu priču o Mej Holand, mladoj ženi željnoj da pokrene svoju karijeru.

Filmski vodič od 11. do 17. maja 2

Ona će se pridružiti tehnološkom i društvenom gigantu Krugu gde će jako brzo napredovati. Prinuđena od strane osnivača firme, Imona Bejlija, da stane ispred kamera, Mej se bori da održi svoj lični identitet dok postaje lice kompanije koja ima milijardu pratilaca. U ovom napetom, tehnološkom trileru, niko nije stvarno siguran dok svi uvek gledaju.

Država/Godina: SAD/2017

Žanr: drama, triler, naučna-fantastika

Uloge: Tom Hanks, Emma Watson, Karen Gillan, John Boyega

Režija: James Ponsoldt

13. maj – Ćićolina: Kuma od skandala

Na 10. Beldocs festivalu biće prikazan film “Ćićolina: Kuma od skandala”, koji odmah zatim stiže i u domaće bioskope. Život Ilone Staler, poznatije kao Ćićolina, verovatno je jedinstven kako u pogledu njene umetnosti, tako i njene ličnosti. Zasnovan na temeljno proučenom arhivskom materijalu i režiran sa strašću i naznakom ironije, film “Ćićolina: Kuma od skandala” beleži fenomen Ilone Staler sa svim svojim višestrukim aspektima i mestima koje zauzima u širem kontekstu italijanske političke situacije ondašnjeg vremena.

Filmski vodič od 11. do 17. maja 3

Dužina trajanja filma: 54 min

Država/Godina: Francuska, Nemačka/2016

Žanr: dokumentarni

Uloge: Jean Reno, Reem Kherici, Camille Chamoux

Režija: Alessandro Melazzini

14. maja – Druga strana nade

Novi film Akija Kaurismakija „Druga strana nade“ od nedavno je u domaćim bioskopima. U pitanju je neobična priča o prijateljstvu fiskog trgovačkog putnika i sirijskog izbeglice. Kao i prethodnim Kaurismakijevim filmovima, iz priče isijava ljudskost, empatiju i razumevanje.

Filmski vodič od 11. do 17. maja 4

Dužina trajanja filma: 98 min

Država/Godina: Finska/2017

Žanr: tragikomedija

Uloge: Sakari Kuosmanen, Sherwan Haji, Ilkka Koivula, Ville Virtanen, Tommi Korpela

Režija: Aki Kaurismäki

15. maj – Sve, baš sve

Med Vitijer ima bolest koja je vrlo retka i koja joj ne dozvoljava da živi kao i drugi. Naime, ona ne sme napuštati svoju kuću, a kada joj neko dolazi postoji čitava procedura oko ulaska u kuću. Med živi s majkom, doktorkom , koja vodi računa o njenom stanju, i medicinskom sestrom Karlom. Med je kao mala izgubila oca i brata u nesreći i jedina osoba za koju zna je njena majka, koja bi sve dala za nju.

Filmski vodič od 11. do 17. maja 5

Kada se u susednu kuću useli momak Oli Brajt sa svojom pomalo čudnom porodicom, Medina priča tek počinje. Ona se polako zaljubljuje u Olija koji je spreman žrtvovati sve, baš sve, kako bi barem jedan dan živela izvan svoje sigurne kuće.

Država/Godina: SAD/2017

Žanr: drama, romantični

Uloge: Amandla Stenberg, Nick Robinson, Ana de la Reguera, Anika Noni Rose

Režija: Stella Meghie

16. maj – Porodična banda

Kerol je introvertna informatičarka koja još uvek živi s majkom, a Karolin je buntovni lopov koja operiše po hotelskim rivijerama. Ove dve žene nemaju baš ništa zajedničko – osim istog oca Patrika, kog nisu nikada videle i koji je otišao pre nego su se rodile. Do danas, kad je Patrk odlučio da se vrati u njihove živote s odličnom idejom: da zajedno ukradu Stradivarijevu violinu vrijednu 15 miliona evra. Patrk nije računao na totalni amaterizam i stalne prepirke svoje dve kćeri.

Filmski vodič od 11. do 17. maja 6

Dužina trajanja filma: 91 min

Država/Godina: Francuska/2017

Žanr: komedija

Uloge: Jean Reno, Reem Kherici, Camille Chamoux

Režija: Pascal Bourdiaux

17. maj – Fatalni ishod

Film „Fatalni Ishod“ je zasnovan na istinitim događajima u Nemačkoj, kada su se dva putnička aviona sudarila zbog greške kontrolora saobraćaja. Priča prati živote dva potpuna stranca koje je povezala nesreća, čoveka koji u toj nesreći gubi ženu i ćerku, i kontrolora čija greška je uzrok nesreće. Da li će želja za osvetom i osećaj krivice obuzeti ova dva čoveka, i dovesti do njihovog susreta?

Filmski vodič od 11. do 17. maja 7

Dužina trajanja filma: 94 min

Država/Godina: SAD/2017

Žanr: drama, triler

Uloge: Arnold Schwarzenegger, Maggie Grace, Kevin Zegers

Režija: Elliott Lester

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari