Filmski vodič od 13. do 19. aprila 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

13. april – Po cenu života

Među filmova koji su ove godine bili nominovani za Oskara, jedan naslov se nekako zagubio na putu ka publici. Nije mnogo ljudi s nestrpljenjem iščekivalo da prvi put pogleda “Po cenu života” (iliti “Hell or High Water”), kao što je bio slučaj sa “La La Lendom”, “Mančesterom pored mora”, pa čak i “Mesečinom”, koja bi verovatno slično prošla da nije nagrađena. Ali to svakako treba ispraviti jer se ovaj film (koji je svetsku premijeru imao prošle godine u Kanu) od 13. aprila prikazuje u domaćim bioskopima. Ukratko – reč je o modernom vesternu koji je na momente duhovitiji ali i crnji u odnosu na film bliske teme “Nema zemlje za starce” braće Koen. Poduže – priča govori o razvedenom ocu i njegovom bratu, bivšem robijašu koji pljačkaju banke kako bi sačuvali porodični ranč koji je pod hipotekom. Iako su pljačke dobro planirali, divlja priroda bivšeg robijaša dovodi do nepotrebnih rizika i približavanja teksaških rendžera. Jedan od njih, koga igra Džef Bridžis (koji je inače bio nominovan za Oskara za ovu ulogu), iako pred penzijom, ulazi im u trag i želi da ih po svaku cenu uhvati, ali i otkrije motiv pljački.

Dužina trajanja filma: 102 min

Žanr: krimi, vestern

Država/Godina: SAD/2016

Uloge: Jeff Bridges, Chris Pine, Ben Foster

Režija: David Mackenzie

14. april – Mali šef

“Mali šef” je animirana komedija ispričana iz perspektive maštovitog sedmogodišnjaka Tima koji je imao savršen život sve do iznenadnog dolaska njegovog malog brata koji nosi odelo i aktovku. Tim zbog njega kreće u misiju kako bi povratio pažnju svojih roditelja, ali ubrzo shvata da njegov brat nije baš obična beba, već uspešni biznismen kome je potrebna pomoć u borbi protiv bebinih najvećih neprijatelja – kuca. U originalnoj postavci, glas glavnom junaku pozajmljuje čuveni Alek Boldvin. Film se prikazuje u domaćim bioskopima i u titlovanoj i sinhronizovanoj verziju u 2D i 3D formatima.

Filmski vodič od 13. do 19. aprila 2

Dužina trajanja filma: 98 min

Žanr: animirani, komedija

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Alek Boldvin, Lisa Kudrou, Stiv Bušemi, Džimi Kimel, Tobi Megvajer

Režija: Tom McGrath

15. april – Čovek slon

Program “Sećanje na… Džon Hart” Jugoslovenske kinoteke donosi 15. aprila projekciju film “Čovek slon” Dejvida Linča sa nedavno preminulim glumcom u glavnoj ulozi. Ekranizacija života stvarne istorijske osobe, Džona Merika, pogrdno nazvanog “čovek slon” zbog njegove fizičke deformacije. Živeći u viktorijanskome dobu, bio je žrtva neznanja i predrasuda, bivajući prikazivan po sajmovima kao nakazna atrakcija. Susret sa doktorom Frederikom Trevsom doneće mu slobodu i poštovanje koje, kao i svako drugo ljudsko biće, zaslužuje. Hart je za ulogu Džona Meverika bio nominovan za Oskara i Zlatni globus a osvojio je nagradu BAFTA.

Filmski vodič od 13. do 19. aprila 3

Dužina trajanja filma: 125 min

Žanr: drama

Država/Godina: SAD/1980

Uloge: Džon Hart, Entoni Hopkins

Režija: Dejvid Linč

16. april

Bioskopi neće raditi zbog praznika.

17. april – Raj

Film Andreja Končalovskog “Raj” prikazuje se ovih dana u Dvorani Kulturnog centra Beograda. U pitanju je uzbudljiva priča o tri ličnosti – Olgi, Žilu i Helmutu, čiji se putevi ukrštaju usred ratnih razaranja. Olgu, rusku aristokratsku imigrantkinju i pripadnicu francuskog Pokreta otpora, tokom iznenadne racije hapsi nacistička policija zbog skrivanja jevrejske dece. U zatvoru upoznaje Žila, francuskog nacističkog kolaboracionistu koji je zadužen da istraži njen slučaj. Žila privlači Olga i on joj nudi blagu kaznu u zamenu za seksualne usluge. Iako Olga pristaje, njene nade u slobodu brzo blede kada događaji pođu neočekivanim tokom. Odvedena u koncentracioni logor, Olga je gurnuta u pakleni život. Na njeno iznenađenje, tu joj se put ukršta sa visokim nemačkim SS oficirom Helmutom, koji je nekad bio ludo zaljubljen u nju i još uvek gaji ista osećanja. Između njih se ponovo pali stari plamen i oni se upuštaju u nastran i destruktivan odnos. Helmut odlučuje da spase Olgu i nudi joj bekstvo. Međutim, kako vreme prolazi i nazire se poraz nacista, Olgina predstava o raju se neopozivo menja. Snimljen u crno-beloj tehnici, sa izrazitom aromom kinematografije Zlatnog doba, ovaj film elegantno i dubinski slika ratnu stvarnost i posledice učinjenih izbora.

Filmski vodič od 13. do 19. aprila 4

Dužina trajanja filma: 130 min

Žanr: drama, ratni

Država/Godina: Rusija, Nemačka/2016

Uloge: Julija Visotskaja, Kristian Klaus, Filip Dikesn

Režija: Andrej Končalovski

18. april – Paterson

U domaćim bioskopima od nedavno je i novi film Džima Džarmuša, o kome smo na ovom mestu već pisali, ali koji ukratko govori o poeziji svakodnevnog života. Paterson je vredan vozač autobusa i ima svoju dnevnu rutinu. On posmatra grad i sluša deliće razgovora dok dovozi i odvozi putnike. Paterson takođe piše pesme, vodi psa u šetnju i popije po jedno pivo u baru nakon smene na poslu. Laura, njegova voljena supruga, koja veruje u njegov talenat za pisanje, čeka ga kod kuće, sa svim njenim novim idejama.

Filmski vodič od 13. do 19. aprila 5

Dužina trajanja filma: 118 min

Žanr: drama, komedija

Država/Godina: SAD/2016

Uloge: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Kara Hayward, Sterling Jerins, Frank Harts, Rizwan Manji

Režija: Jim Jarmusch

19. april – Prezir

U okviru programa “Godar na bis” u Jugoslovenskoj kinoteci 19. aprila prikazuje se film “Prezir” slavnog reditelja. Ostvarenje čuvenog novotalasovca bazirano je na istoimenom romanu Alberta Moravije iz 1954. godine. Ugledni nemački reditelj Fric Lang (Fric Lang lično) na italijanskom ostrvu i mondenom letovalištu Kapriju snima film o pustolovinama starogrčkog mitološkog junaka Odiseja. Međutim, snimanje filma prate nesuglasice između njega i američkog producenta Džeremija Prokoša. I dok Lang želi umetničko ostvarenje lišeno podilaženja gledateljima, Prokoš nastoji realizovati komercijalno uspešan film za što širu publiku. Stoga angažuje mladog scenaristu Pola Žavala ne bi li prepravio postojeći scenario. Pol na snimanje stigne sa svojom prelepom suprugom Kamil, nekadašnjom daktilografkinjom, koja kraj svog nesigurnog muža žudi za istinskom prisnošću i bračnim zajedništvom. Kako bi se dodvorio beskrupuloznom Prokošu i zadržao unosan angažman, Pol odluči pomoću Kamil šarmirati neugodnog producenta. Međutim ne ide sve po planu…

Filmski vodič od 13. do 19. aprila 6

Dužina trajanja filma: 95 min

Žanr: drama, komedija

Država/Godina: Francuska, Italija/1963

Uloge: Brižit Bardo, Mišel Pikoli

Režija: Žan Lik Godar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari