14. decembar – Ko to tamo peva

Deset srpskih filmskih klasika biće digitalno restaurirano i prikazano u narednih godinu dana u okviru projekta „Vip Kinoteka“, a prvi film koji će okviru ovog projekta biti predstavljen je „Ko to tamo peva“ Slobodana Šijana.

Ostvarenje, koje se pre tačno godinu dana našlo na prvom mestu liste sto najboljih srpskih filmova, biće prikazano u restauriranoj verziji 14. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci, a nakon premijere, besplatne projekcije biće održane i po brojnim gradovima Srbije.

Datum je 5. april 1941. Negde u Srbiji. Grupa ljudi ide autobusom za Beograd. To je putovanje koje će izmeniti njihove živote.

Dužina trajanja filma: 87 min

Žanr: komedija, drama

Država/Godina: Jugoslavija/1980

Uloge: Pavle Vuisić, Aleksandar Berček, Dragan Nikolić, Slavko Štimac…

Režija: Slobodan Šijan

15. decembar – Ratovi zvezda: Poslednji džedaji

Novi život serijala “Star Wars” počeo je pre dve godine sa filmom “Buđenje sile”. Nova junakinja Rej nastavlja svoje epsko putovanje s Finom, Poom i Lukom Skajvokerom i u sledećem poglavlju.

U osmoj epizodi, koju je napisao i režirao Rajan Džonson, ponovo ćemo videti Marka Hamila, Keri Fišer, Adama Drajvera, Dejzi Ridli, Džona Bojegu, Oskara Ajzaka, Lupitu Njongo, Domnala Glisona, Entonija Danijelsa, Gvendolin Kristi i Endija Serkisa. Novi članovi ekipe uključuju oskarovca Benisija Del Tora, Loru Dern i talentovanu novu nadu Keli Mari Tren.

Dužina trajanja filma: 150 min

Žanr: naučna-fantastika, avantura

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong’o, Adam Driver

Režija: Rian Johnson

16. decembar – Dah života

Istinita priča o Robinu i Diani Kevendiš, avanturističkom paru čiji se život menja kada Robinu dijagnostikuju paralizu. Kada Robinu u 28. godini dijagnostikuju paralizu, on je osuđen na bolnički krevet i tek nekoliko meseci života.

Uz pomoć Dianine braće i revolucionarnog izumitelja Tedija Hala, Robin i Diana odbijaju da ograniče svoj način života i kreću u borbu za život – odgajajući pri tom svoga sina, putujući i pomažući drugim pacijentima sa sličnom dijagnozom.

Dužina trajanja filma: 117 min

Žanr: drama

Država/Godina: Velika Britanija/2017

Uloge: Andrew Garfield, Claire Foy, Diana Rigg, Tom Hollander, Hugh Bonneville

Režija: Andy Serkis

17. decembar – Vino i vetar

Žan je tridesetogodišnjak koji čitavu deceniju putuje svetom, prekinuvši sve veze sa porodicom i s Burgundijom, regijom u kojoj je odrastao. Sad kad se skućio u inostranstvu, dobija poziv da se vrati u rodnu Francusku da bude uz oca koji umire od neizlečive bolesti.

Kraj je leta i predstojeća berba grožđa daje Žanu priliku da se opet zbliži sa sestrom Žulijet i bratom Žeremijem kako bi se dogovorili oko budućnosti porodičnog vinograda. Tokom godinu dana, prateći ritam godišnjih doba i postupka izrade vina, dva brata i sestra polako obnavljaju svoj odnos, vezani iskrenom i životnom strašću prema vinarskom umeću.

Dužina trajanja filma: 113 min

Žanr: drama

Država/Godina: Francuska/2017

Uloge: Pio Marmai, Ana Girardot, François Civil

Režija: Cédric Klapisch

18. decembar – Deda Mraz i kompanija

Nova godina samo što nije, a na Severnom polu zavladala je epidemija gripa. Deda Mraz je u velikom problemu, jer je svih 92.000 vilenjaka dobilo opasnu kijavicu koja ih je prikovala za krevet. Ko će mu sada pomoći da napravi igračke za decu širom sveta?

Dobri deka nema dilemu, mora otići na Zemlju u potragu za vitaminom koji će pomoći njegovim drugarima da ozdrave kako bi spasli duh Božića i Nove godine.

Dužina trajanja filma: 95 min

Žanr: komedija, porodični

Država/Godina: Francuska/2017

Uloge: Nikola Kojo, Jelena Tomašević, Bojan Perić

Režija: Alain Chabat

19. decembar – Nasilje u Napulju

U okviru programa Sećanje na u Muzeju Jugoslovenske kinoteke biće prikazani ostvarenja italijanskog reditelja Umberta Lencija, koji je nedavno preminuo. Film “Nasilje u Napulju” govori o policijacu koji počinje da radi u Napolju gde stopa kriminala raste uznemiravajućom brzinom. Njegove metode čine se kao odličan lek za novonastalu situaciju.   

Dužina trajanja filma: 95 min

Žanr: krimi

Država/Godina: Italija, Francuska/1978

Uloge: Maurizio Merli, John Saxon

Režija: Umberto Lenzi

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama