Filmski vodič od 15. do 21. februara 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

15. februar – Crni panter

Novi film o superherojima. Posle smrti svoga oca, kralja Vakande, T’Čala se vraća kući, u izolovanu i tehnični naprednu afričku državu, kako bi nasledio tron i povratio svoje nasledno pravo da bude kralj.

Dužina trajanja filma: 134 min

Žanr: akcija, avantura

Država/Godina: SAD/2018

Uloge: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Danai Gurira

Režija: Ryan Coogler

16. februar – Mesečina

Filmski vodič od 15. do 21. februara 2U Dvorani Kulturnog centra Beograda publika se ovih dana može podsetiti prošlogodišnjeg dobitnika Oskara za najbolji film – ostvarenja “Mesečina”. Film govori o bezvremenskoj ljudskoj povezanosti i samootkrivanju, a predstavlja nam život mladog crnca od detinjstva do sazrevanja i njegove borbe kako bi pronašao svoje mesto u svetu dok istovremeno odrasta u opasnom kvartu u Majamiju.

Kao paralelni portret modernog života kojeg vode Afro-amerikanci i sopstvene ličnosti, porodice, prijateljstva i ljubavi, film “Mesečina” je fascinantno kinematografsko delo koje odzvanja dubokom saosećajnošću i univerzalnom istinom.

Dužina trajanja filma: 111 min

Žanr: drama

Država/Godina: SAD/2016

Uloge: Mahershala Ali, Sharif Earp, Duan Sanderson

Režija: Beri Dženkins

17. februar – Pod pretnjom

Filmski vodič od 15. do 21. februara 3Snežna oluja sprečava grupu kriminalaca da kamionom transportuju drogu. Nakon što kamion sleti sa puta, sakrivaju robu u usamljenoj kolibi u šumi u nameri da se kasnije vrate po nju. Plan im kvari mladi drvoseča Džo Brejven ( Džejson Momoa) koji sa porodicom dolazi da zatvori kolibu zbog oluje i tu pronalazi heroin.

Kriminalci odlučuju da pobiju celu porodicu i time uklone svedoke, ali ni to ne ide po planu. Drvoseča kreće u borbu za svoju porodicu na život i smrt.

Dužina trajanja filma: 94 min

Žanr: akcija, drama

Država/Godina: Kanada/2018

Uloge: Jason Momoa, Jill Wagner, Zahn McClarnon

Režija: Lin Oeding

18. februar – Zid

Filmski vodič od 15. do 21. februara 4Američki vojnici Alan Ajzak i Šejn Metjuz poslati su na zadatak da istraže izgradnju cevovoda u iračkoj pustinji za vreme posleratnog perioda. Iznenada, pucnji su se začuli ostavljajući Šejna ozbiljno povređenog i Alana sa metkom u nozi.

Ajzak je uspeo da se sakrije iza trošnog zida i sada se nalazi u borbi za opstanak protiv nevidljivog snajperiste koji ima sve prednosti. Napeti psihološki triler režirao je Dag Liman, autor filmova „Bornov identitet“, „Gospodin i gospođa Smit“.

Dužina trajanja filma: 88 min

Žanr: triler, ratni

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Aaron Taylor-Johnson, John Cena, Laith Nakli

Režija: Doug Liman

19. februar – Berlinski sindrom

Filmski vodič od 15. do 21. februara 5Film je baziran na istoimenom romanu autorke Melani Džusten, iz 2011. godine, koji povezuje Stokhlomski sindrom kao psihološki pojam, sa glavnim gradom Nemačke – Berlinom. Ostvarenje počinje kao uobičajen romantični film, ali se ubrzo pretvara u kompleksnu psihološku priču.

Radnja prati mladu australijsku turistkinju Kler, koja na ulicama Berlina upoznaje Endija, šarmantnog lokalca sa kojim se upušta u vezu na jednu noć. Kada se probudi nakon strastvene noći, Kler shvata da je Endi zaključao u stanu.

Dužina trajanja filma: 116 min

Žanr: triler

Država/Godina: Australija/2017

Uloge: Teresa Palmer, Max Riemelt, Matthias Habich, Emma Bading

Režija: Cate Shortland

20. februar – Grizzly Man

Filmski vodič od 15. do 21. februara 6Film Vernera Hercoga “Grizzly Man” prati, kroz vizuru protagoniste Timoti Tredvela, život i smrt ovog lјubitelјa grizli medveda, koji je zajedno sa svojom devojkom živeo sa njima u divlјini i stradao od njih. Ova priča inspiriše nas da razmišlјamo o odnosu prema prirodi, životinjama, mestu čoveka među drugim bićima i o našem uverenju da smo, kao vrsta, napredniji i moćniji od ostalih.

Projekcija film deo je predavanja “Životinje kao likovi u dokumentarnim filmovima”, koje će biti održano 20. februara u 19 sati u Domu kulture Studentski grad.

Dužina trajanja filma: 123 min

Žanr: dokumentarni, biografski

Država/Godina: SAD/2005

Režija:  Werner Herzog

21. februar – 12 hrabrih

Filmski vodič od 15. do 21. februara 7Zasnovano na istinitoj priči o timu CIA operativaca i pripadnika specijalnih jedinica američke vojske koji su se sukobili s Talibanima u Avganistanu. Uspeli su da poraze talibanske protivnike i na kraju oslobode drugi najveći grad u Avganistanu, što se pokazalo ključnim u oslobođenju regije od Talibana.

Dužina trajanja filma: 140 min

Žanr: drama, ratni

Država/Godina: SAD/2018

Uloge: Chris Hemsworth, Michael Shannon, Michael Peña, Navid Negahban

Režija: Nicolai Fuglsig

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari