Filmski vodič od 16. do 23. januara 1Foto: Promo

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima.

16. januar – Projekcija filma „The Kid with a Bike“

Filmski vodič od 16. do 23. januara 2
Foto: Promo

U Galeriji Kvaka 22, u 20 sati biće prikazan film The Kid with a Bike (2011) – Le gamin au vélo koga su režirali Jean-Pierre Dardenne i Luc Dardenne. Film je osvojio Grand Prix u Kanu.

Ova neverovatna priča je bazirana po sličnom principu kao film „400 udaraca“ Fransoa Trifoa, pa sam je ja lično doživeo kao „Novi-Novi francuski talas“ film koji budi iskrene emocije i preispituje univerzalne teme.

Film prati dečaka po imenu Siril kojeg je otac ostavio u sirotilištu. Siril se svim silama trudi da pobegne iz ovog prihvatilišta, ponašajući se krajnje pobunjenički i odbijajući svaki vid saradnje i razumevanja koji mu novonametni staratelji nude.

Dečak jednostavno ne može da se pomiri sa činjenicom da je baš njegov otac tip osobe koja bi tek tako odbacila i zaboravila svoje dete i nastoji da ga pronađe, jer sigurno postoji neko racionalno objašnjenje zašto ga je on “privremeno ostavio u sirotilištu”, navedeno je povodom ovog filma.

16. januar – Kler Darling

Ona odlučuje da isprazni kuću i taj dan proda potpuno sve, od Tifani lampi do raznih drugih zbirki stvari koje poseduje. Svi ti predmeti kupljeni su s ljubavlju i poseduju odjek tragičnog i blistavog života.

Ovo poslednje ludo ponašanje Kler dovodi do situacije gde, njena ćerka Meri posle dvadeset godina dolazi da je vidi, ukazano je povodom radnje filma Kler Darling čija bioskopska projekcija kreće od večeras.

16. januar – Loši momci zauvek

Loši momci Majk Lauri (Vil Smit) i Markus Burnet (Martin Lorens) su opet zajedno u još jednoj ludoj vožnji, u dugoočekivanom nastavku ,,Loši momci zauvek”.

Ovog puta naši loši momci jesu nešto stariji, ali su podjednako ludi i opaki. Iako Markus najavljuje skorašnji odlazak u penziju svom dugogodišnjem partneru Majku (smatra, vreme mu je), Majk ga nagovara na još jednu ludu misiju, u kratkim crtama radnja je filma čija bioskopska projekcija kreće od večeras.

16. januar – Misija Arktik

Reditelj filma Spark, Aron Vudli donosi novu akcionu animaciju u kojoj će uživati cela porodica.

Arktička lisica Svifti radi u poštanskoj službi, ali sanja o tome da jednog dana postane Top Dog – arktički haski kurir.

Da bi dokazao da je vredan uloge, tajno zapoveda isporuku paketa na tajanstvenu lokaciju.

Na putu prema tamo naleti na nepoznatu tvrđavu u kojoj se suočava sa zlobnim genijem Otom, koji ima mehaničke noge i komanduje lojalnoj vojsci neobično uljudnih sledbenika, navedeno je prilikom najave ovog animiranog filma, koji od večeras počinje da se prikazuje u bioskopima.

16. – 23. januar – Retrospektiva Federika Felinija

Filmski vodič od 16. do 23. januara 3
Foto: Promo

Povodom sto godina od rođenja Federika Felinija (Rimini, 20. januar 1920 – Rim, 31. oktobar 1993), Jugoslovenska kinoteka predstavlja retrospektivu najslavnijih filmskih ostvarenja jednog od najvećih reditelja i scenarista svih vremena.

U saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu biće predstavljena i izložba crteža preuzetih iz njegove „Knjige snova“, ukazano je u saopštenju za medije i dodato da retrospektiva traje od 13. do 26. januara i obuhvata 17 ostvarenja iz Felinijevog opusa od kojih će neki imati i reprizne projekcije.

Biće prikazani sledeći filmovi: „Svetlosti varijetea” (1950), „Beli šeik“ (1952), „Dangube“ (1953), „Ulica“ (1954), „Probisvet“ (1955), „Kabirijine noći“ (1957), „Đulijeta i duhovi“ (1965), „Sladak život“ (1960), „Osam i po“ (1963), „Satirikon“ (1969), „Klovnovi“ (1970), „Felinijev Rim“ (1972), „Sećam se“ (1973), „Proba orkestra“ (1979), „Grad žena“ (1980), „Felinijev Kazanova“ (1976), „A brod i dalje plovi“ (1983). Svi filmovi se prikazuju u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke.

17. januar – Moj jutarnji smeh

Filmski vodič od 16. do 23. januara 4
Foto: Promo

Zbog velikog interesovanja još jedna ekskluzivna projekcija filma Moj jutarnji smeh, režisera Marka Đorđevića, uz prisustvo glumačke i autorske ekipe i razgovor sa publikom biće održana u petak, u 21 sat, u Dvorani Kulturnog centra Beograda – istaknuto je u najavi događaja.

Prema rečima organizatora priča govori o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“ i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Iznenađujuće i duhovito debitantsko ostvarenje Marka Đorđevića pozdravljeno je višeminutnim ovacijama publike, a zatim i ovenčano Gran Prijem za najbolji film na upravo završenom Festivalu autorskog filma. A ovih dana će biti prikazan i u zvaničnom programu Festivala u Roterdamu, ukazano je u najavi.

Uloge: Filip Đurić, Jasna Đuričić, Ivana Vuković, Nebojša Glogovac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari