Filmski vodič od 19. do 26. decembra 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima.

19. decembar – Star Wars – Uspon Skajvokera

Novi Star Wars film – Uspon Skajvokera počeo je da se daje u redovnoj bioskopskoj projekciji širom naše zemlje. Povodom novog dela Ratova zvezda saopšteno je da su Lucasflm i reditelj Džej Džej Abrams još jednom su udružili snage kako bi publiku poveli na epsko putovanje kroz daleku galaksiju u flmu Star Wars – Uspon Skajvokera.

Dodato je i to da je ovaj flm zaključak iskonske sage o Skajvokerima, u kome će se roditi nove legende i u kome konačna bitka za slobodu tek sledi.

19. decembar – Neobični

Filmski vodič od 19. do 26. decembra 2Nakon što je francuski film „Neobični“ (Hors normes/The Specials) prikazan na poslednjoj večeri renomiranog filmskog festivala u Kanu i pobrao velike simpatije javnosti, od danas 19. decembra naći će se u domaćoj bioskopskoj distribuciji, ukazano je u najavi filma.

Povodom filma je istaknuto da je u najnovijem ostvarenju reditelja Erika Toledana i Olivija Nakača, poznatim po delima koji balansiraju između drame i komedije, glavna uloga poverena poznatom francuskom glumacu Vensanu Kaselu (Vincent Cassel).

– Privučen idejom autora da se, kao i u filmu „Nedodirljivi“ bave stvarnim događajima, životnim temama i pričama o socijalno ugroženim grupama, Kasel je sa zadovoljstvom prihvatio ulogu u filmu – ukazano je u najavi.

19. decembar – Art bioskop: Kim Ki-duk

Filmski vodič od 19. do 26. decembra 3Art bioskop CK13 poziva na projekciju filmova: „Proleće, leto, jesen, zima i proleće“ i „Provalnik“, južnokorejskog reditelja Kim Ki-duka. Urednica filmske večeri je Erna Paljevac, ukazano je u najavi događaja koji će se odviti u CK13 u Novom Sadu.

Prenosimo program organizatora:

19.00 Provalnik (2004) – 1h 28min

Tae-suk je lutalica koji upada u tuđe domove u odsustvu njihovih vlasnika, upadajući tako i u njihove živote. Provodi noć ili dan u svakoj kući, odužujući se vlasniku za „gostoprimstvo“ tako što opere veš ili obavi sitne popravke. Njegov život se menja nakon ulaska u vilu bogatog biznismena. U njoj, on otkriva da nije sam – Sun-hva, bivši model, krije se u svojoj sobi, sa modricama po licu i telu. Kada se njen nasilni muž vrati, Tae-suk je odvodi sa sobom i njih dvoje počinju da žive svoj sablasni život u tuđim, praznim kućama.

21.00 Proleće, leto, jesen, zima i proleće (2003) – 1h 43min

Poetičan i zanosan film opisuje život jednog budističkog monaha. Kroz pet životnih perioda, od desetak i više godina, reditelj priča zanimljivu priču o samom životu. Počinje prolećem, rađanjem i završava prolećem, nastavljajući tok života. Pregršt aluzija i metafora, kao što se i očekuje od korejske kinematografije.
Jedan od najvećih filmskih kritičara Rodžer Ibert je o ovom filmu napisao sledeće : “Retko kada me film tako jednostavan dirnuo tako duboko. Imam osećaj kao da bi mogao napisati recenziju u jednom pasusu, ili raspravljati o njemu satima. To je budistički film, ali je isto tako univerzalan… Protagonista filma je život, a antagonista vreme i promena. Čak ni to nije toliko jednostavno, jer biti živ, u krajnjoj liniji, znači suočiti se sa obe suprotnosti.”

19. decenbar – Mulholland Drive

– Filmska projekcija filma Mulholland Drive biće održana u četvrtak, 19. decembra sa početkom u 20:00 časova u prostoru Scenske laboratorije „Borislav Gvojić“ (Scenlab), u Novom Sadu, koja se nalazi u prizemlju Fakulteta tehničkih nauka – ukazano je u najavi i dodato da američki režiser, Dejvid Linč (David Lynch), filmom Bulevar zvezda (Mullholland Drive) vodi gledaoce dalje od realnosti i snova. Priča je o mladoj glumici koja se tek doselila u Los Anđeles. Tamo upoznaje ženu koja boluje od amnezije uzrokovanu saobraćajnom nesrećom koja se dogodila na Bulevaru zvezda. Ovaj psihološki film je među najvećim ostvarenjem režisera Linča i smatran je za jedan od najboljih filmskih ostvarenja dvadesetog veka.

ilustracija: Milica Surutka, 2019.

19. decembar – Wandering Ginza Butterfly

Filmski vodič od 19. do 26. decembra 4Bioskop Mala Sloboda prikazuje dva filma očaravajuće Meiko Kaji u režiji majstora japanske eksploatacije Kauzuhika Jamagučija (Sister Street Fighter, Delinquent Girl Boss…) u prostoru MKC Kombinat. Kriminal, izdaja i niske pobude u problematičnim kvartovima Tokija. Katane, pištolji i bilijarski štapovi.,navedeno je u najavi filma.

18h
Wandering Ginza Butterfly (1972)
r. Kazuhiko Yamaguchi
86m / jpn/eng

19.30h
Wandering Ginza Butterfly II: She-Cat Gambler (1972)
r. Kazuhiko Yamaguchi
87m / jpn/eng

23. decembar – To sam što Jesam – Gipsy Mafia

Filmski vodič od 19. do 26. decembra 5Dokumentarni film „TO SAM ŠTO JESAM – GIPSY MAFIA“, rediteljke Andrijane Stojković, biće emitovan u ponedeljak 23. decembar 2019. 20 časova u Kulturnom centru Lab u Novom Sadu, a radi se o filmu koji je na ovogodišnjem Beldocs – Меđunarodni festival dokumentarnog filma dobio specijalnu nagradu žirija u „Srpskoj takmičarskoj selekciji“, ukazano je u najavi događaja.

Povodom filma je saošteno da dočarava život dva brata – Skila i Badija, dvojici repera koji više od 10 godina kao članovi benda Gipsy Mafia prave hip hop muziku i sami izdaju svoje albume. Bend je nastao u Zrenjaninu, ali je vremenom emigrirao u Nemačku.

U rodnoj Srbiji pripadaju omalovažavanoj romskoj populaciji a u Nemačkoj, gde sada žive, su radnici migranti sa privremnom dozvolom boravka. U svojim pesmama vatreno kritikuju rasizam, segregaciju Roma i neoliberalni kapitalizam. Iza sebe imaju četiri albuma, nekoliko evropskih turneja i velik broj koncerata u zemlji i regionu. Organizatori projekcoje dodali su i to da će nakon emitovanja filma, biti organizovana tribina-razgovor sa rediteljkom Andrijanom Stojković i jednim članom benda.

Po završetku tribine u prostorijama KC Lab-a biće priređena slušaonica hip hop muzke koju će birati Marunga Selecta. Ovaj film je nastao u okviru panevropskog programa „Freiraum“ Goethe Intituta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari