Filmski vodič od 2. do 8. avgusta 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

  1. avgust – Hotel Transilvanija 3

Filmski vodič od 2. do 8. avgusta 2

Kako je upravo Drakula taj koji osigurava da drugima ugodno prođu njihovi praznici, sada je vreme za njegov odmor oko kojeg će neko drugi da vodi brigu. Luksuznom krstarenju ne može odoljeti ni ostatak Drakulinog čopora te se i oni pridružuju putovanju. Čudovišta se na kruzeru fantastično zabavljaju uživajući u svim sadržajima koji im kruzer nudi, od različitih sportskih aktivnosti do fenomenalne i preukusne hrane do egzotičnih ekskurzija.

No ono što im u jednom trenutku ipak prekine zabavu je jedna neočekivana ljubav.
Naime, čim napuste luku razvija se romansa između Drakule i misteriozne brodske kapetanice Erike. Sada je red na Mejvis da glumi zaštitnički nastrojenog roditelja i pokuša da razdvoji svog oca i Eriku. No niko ne zna da je Erika zapravo potomak Abrahama Van Helsinga, drevnog neprijatelja Drakule i svih ostalih čudovišta.

Ne propustite ovu dugo očekivanu premijeru koja će biti održana u Cineplex bioskopima.

  1. avgust – Bitter moon

Na krstarenju mladi, ne baš srećni, bračni par susreće književnika invalida koji im priča svoju životnu priču. Nakon nekoliko „flashback“-ova priča u protagonistima izaziva osećanja koja pokreću neverovatan rasplet.

Piter Kojot, Emanuela Senjer, Hju Grant i Kristin Skot-Tomas demonstrirali su sjajne glumačke sposobnosti. Zanimljivo obrađena i vođena priča od strane Polanskog čini da skoro 140 minuta snažne drame gledaocu prođe za tili čas.

Filmski vodič od 2. do 8. avgusta 3

Film je svojevremeno označen oznakom „R“ zbog prisustva scena seksa, nasilja, uživanja alkohola i narkotika. U današnje vreme, kada je prisustvo gorenavedenog dovedeno na nivo podrazumevanosti u svakom filmu, ova oznaka više nije nešto čime film može skrenuti pažnju i privući gledaoce. Ali za to nema ni potrebe. „Gorki mesec“ je film koji nije u rangu perverzne ljubavne limunade, već film koji u gledaocu izaziva emocije i pobuđuje razmišljanje o ljubavi, o tome kako je steći, sačuvati i kako kontrolisati događaje u vezi kako se ne bi razvijali u nezeljenom pravcu.

Projekcija će biti u Jugoslovenskoj kinoteci od 18 časova.

  1. avgust – Afrička kraljica

Filmski vodič od 2. do 8. avgusta 4

Priča se dešava 1914. godine na početku Prvog svetskog rata u ondašnjoj Nemačkoj Istočnoj Africi. Čarli Alnut (Bogart) je priprosti, neobrijani Kanađanin koji je kapetan broda Afrička kraljica. On povremeno dostavlja poštu engleskim misionarima, bratu i sestri Rose (Hepburn) i Samuelu Sayeru (Morley). Kada su Nemci uništili njihovo selo Samuel umire ostavljajući Rose izolovanu i u opasnosti. Čarli joj nudi svoj brod da je vrati nazad u civilizaciju.

Film je 1994. odabran na čuvanje u američkom Nacionalnom filmskom registru, pri Kongresnoj biblioteci smatrajući ga „kulturno, istorijski i estetski značajnim“.

U Jugoslovenskoj kinoteci od 20:30 časova.

 

  1. avgust – Bend it like Beckham

Filmski vodič od 2. do 8. avgusta 5

Ovo je fenomenalno britansko-indijsko romantična komedija koja je tematski podređena sportu. Naslov filma odnosi se na poznatog fudbalera Dejvida Bekama, i njegovu sposobnost da daje golove slobodnim šutom, gde lopta obiđe zid odbrambenih igrača. Priča prati život osamnaestogodišnje ćerke Punjabi,  u Londonu. Ona gaji strast prema fudbalu, ali joj roditelji brane ovaj sport zato što je žensko. Ipak, ona se pridružuje lokalnom timu i stiže do neverovetnih uspeha sa njim.

Bioskop na otvorenom, na Tašmajdanu od 20:30 časova. Ulaz slobodan.

  1. avgust – Mladost

Fred i Mik, dva stara prijatelja na pragu osamdesetih godina, uživaju u odmoru u lepom hotelu u podnožju Alpa. Fred, kompozitor i dirigent u penziji, ne namerava da se vrati svojoj muzičkoj karijeri, koju je odavno napustio, dok Mik, reditelj, još uvek radi i žuri da završi scenario za svoj najnoviji film. Oba prijatelja znaju da su im dani odbrojani i odlučuju da se zajednički suoče sa sudbinom. Ali, za razliku od njih, izgleda da niko drugi ne mari zbog protoka vremena…

Filmski vodič od 2. do 8. avgusta 6

Višestruko nagrađivan: 2015 Karlove Vari – Nagrada publike, Evropska filmska Nagrada za najbolji film, najboljeg reditelja (Paolo Sorentino), Nagrada za najboljeg glumca (Majkl Kejn), Holivudska filmska

Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu (Džejn Fonda) Karlowy Vary International Film Festival – Winner Audience Award, European Film – Winner Best Film, Best Director (Paolo Sorrentino), Best Actor (Michael Caine), Hollywood Film – Winner Best Supporting Actress (Jane Fonda).

  1. avgust – Splendor in the Gras

Filmski vodič od 2. do 8. avgusta 7

Deanie i Bud su dvoje gimnazijalaca u jednom kanzaškom gradu 1920-ih, koji se iskreno vole, ali čiji odnos sve više opterećuju kako socijalne razlike, tako i pritisak okoline, koja s jedne strane insistira na konzervativnim vrednostima poput nevinosti devojke, a sa druge strane na hedonizmu i slobodnom duhu flapper devojki. Radnja prikazuje kako će tenzije uzrokovane Budovom sve većom željom i Deannienim odbijanjem da konzumiraju vezu umalo dovesti do tragedije.

Jugoslovenska kinoteka, 20:30 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari