Filmski vodič od 20. do 27. juna 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

20. jun – Leviathan

Film Leviathan režisera Andrey Zvyagintseva biće prikazan u Galeriji Kvaka 22 , od 20.30 sati.

Leviathan je sjajna socijalna satira koja kombinuje porodicu, prijateljstvo, izdaju, korupciju i borbu protiv vetrenjača. Dobitnik Zlatnog Globusa i najozbiljniji kandidat za Oskara u kategoriji stranih filmova.

20. jun – Children of men

Film Children of men biće prikazan, u okviru humanitarne večeri, večeras u 19.30 sati, u Topolskoj 18 (Knjigodrom Topolska 18 ), najavili su organizatori.

„Radnja filma „Children of men“ vodi nas u London, u 2027. godinu. Svet kakav znamo je nestao. Nakon trećeg svetskog rata koji je opustošio zemlju, pojavila se misteriozna bolest zbog koje već 19 godina nije rođeno nijedno dete, a žene su postale neplodne.

Filmski vodič od 20. do 27. juna 2Naš protagonista, Tim Faron, posle poziva bivše žene dobija novu svrhu- pokušaće da povrati balans u distopijskom svetu i osigura da mlada crnkinja, jedina žena na svetu koja nosi bebu, dođe na bezbednu lokaciju i vrati nadu čovečanstvu da ponovo ugleda dečiji osmeh.

Film postavlja značajna životna pitanja i kroz akcijom nabijenu priču objedinjuje teme opstanka ljudske vrste, rasizma, religije, politike, ratova, saopšteno je u vezi sa radnjom filma.

Povodom humanitarne svrhe večeri istaknuto da: „Akcija “Čepom do osmeha” je nastala na inicijativu diplomirane ekološkinje i predsednice humanitarno ekološke organizacije Čepom do osmeha (Udruženje Čepom do osmeha) Vanje Petković iz Novog Sada.

Vanja je tokom svojih studija saznala za primer dobre prakse Slovenije, gde je pokrenuta humanitarna akcija recikliranja čepova sa ciljem prikupljanja sredstava za pomoć deci sa invaliditetom ili sa nekom smetnjom u razvoju u obrazovno školskom procesu“.

20. jun – Grizzly man

Film Grizzly man biće projektovan u Novi Bioskop Zvezda u 21.15 sati.

Filmski vodič od 20. do 27. juna 3Povodom dela je saopšteno: „Majstor dokumentarnog filma Werner Herzog, donosi nam veliko ostvarenje iz 2005. „Grizzly man“-a. Bežeći od droge koja je preuzela kontrolu nad njegovim životom, Timothy je otkrio spas baveći se zaštitom grizli medveda. Posvetio im je svoj život i završio ga upravo u čeljustima ove surove i prelepe životinje. Dirljivo, do kraja istinito i ludački kako dolikuje Herzog-u, fascinantnom dogadjaju i likovima ove priče“.

21. jun – Filmstreet 2019

Filmski vodič od 20. do 27. juna 4Filmstreet se vraća na ulice Beograda! Nastavljamo divnu filmsku tradiciju i po deveti put za redom pretvaramo naš grad u najveći putujući bioskop na otvorenom! Očekuje vas 23 filma svetske kinematografije i dve predstave pod otvorenim nebom na najatraktivnijim lokacijama u Beogradu, istaknuto je u najavi ovogodišnjeg Filmstreet-a, koji se po običaju održava u Studentskom parku i koga će ove godine otvoriti film Južni vetar, sa početkom u u 20.30 časova.

21. jun – Coming of Rage – in Bosnia and Herzegovina

U petak 21. juna 2019 u 20 sati u CZKD (Centar za kulturnu dekontaminaciju)  održaće se projekcija epizodnog dokumentarnog filma „Coming of Rage“ – in Bosnia and Herzegovina (2018) autora Semija Kamisa (Sammy Khamis) i Krste Lazarevića u produkciji Strytv, uključujući mogućnost za naknadna pitanja i diskusiju.

Filmski vodič od 20. do 27. juna 5„Nakon skoro dve godine pauze, dolazi nova sezona Rage-a. Ovaj put u Bosni i Hercegovini. Zemlja u kojoj je rat bio još pre 25 godina. Zemlja sa „najsloženijim sistemom vlasti u svijetu“: onoliko stanovnika koliko ima Berlin, ali dva dijela zemlje, tri vlade i 180 ministara. Zemlja u kojoj skoro svi stariji od 14 godina razmišljaju da li da ostanu ili odu. Zemlja o kojoj jedva da iko zna išta u Njemačkoj, ali u Bosni i Hercegovini gotovo svi imaju veze sa Njemačkom“ saopšteno je u vezi filma i dodato da u „pet dijelova od 10-12 minuta Semi Kamis i Krsto Lazarević govore o životu i frustraciji mladih u Bosni i Hercegovini“.

20- 27. jun – Program Jugoslovenske kinoteke

Filmski vodič od 20. do 27. juna 6Program Jugoslovenske kinoteke za ovu nedelju u Uzun Mirkovoj obuhvatiće između ostalih i projekciju filmova: Mali, u petak u 20 časova, režija Antonio Nuić, Zlatna Arena za najbolji film festivala, Pula 2018. Subota u 18 časova – retrospektiva Igor Bezinović: Sve po kunu!, Natprosječan, Čekanje, Članak 4 stavak 2, (blok filmova).

Od 20 časova, istog dana, biće prikazane najbolje hrvatske animacije:

Ježeva kućica, Biciklisti, 3. Rujna 2015. (blok filmova)

U 21 čas film Kratki izlet, režija Igor Bezinović, osvojena Velika Zlatna Arena za najbolji film i Zlatna Arena za najbolje oblikovanje zvuka, Pula 2017.

U utorak od 18 sati biće prikazana restaurirana kopija filma Ljubav i moda.

U okviru sećanja na Doris Dej, u sredu od 17 sati biće prikazan film Ne šalji mi cveće, a u 19 Grad u mraku. U 21 sat Pomeri se draga.

Četvrtak će obuhvatiti projekcije Voli me ili me ostavi i od 19 sati Čovek koji je suviše znao. Od 21 sat film Ponoćna čipka.

Program u Muzeju Kinoteke u Kosovskoj:

Petak, po izboru Mire Furlan, u 17 časova biće prikazan film On the Waterfront. Film Scener ur ett äktenskap, reditelja Ingmara Bergmana u 21 sat.

U subota u 16.30 film Five Easy Pieces, a u 18.30 sati Ultimo tango a Parigi.

Nedelja u 21 čas predviđena je za prikazivanje filma Breaking the Waves, dok će u ponedeljak, u okviru sećana na Vojislava Voju Mirića, između ostalih biti prikazan i film Tri u režiji Aleksandara Saše Petrovića u 21 sat.

27. jun – Horror Night u bioskopu Kombank Dvorana

Filmski vodič od 20. do 27. juna 7U četvrtak, 27. juna, u bioskopu Kombank Dvorana, biće održan Horror Night, tematsko veče pre svega namenjeno ljubiteljima horor filmova. Posetioci bioskopa će premijerno moći da pogledaju film „Anabel 3: povratak kući“. Početak projekcije je u 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari