List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

21. jul – Star Trek: Izvan granica

„Star Trek – Izvan granica“, novi nastavak globalno popularne Star Trek franšize, koju je stvorio Džin Rodenberi, a ponovo oživeo Džej Džej Abrams 2009, vraća se s rediteljem Džastinom Linom („Paklene ulice“) koji režira ovo epsko putovanje U.S.S. Enterprajza i njegove neustrašive posade. U filmu „Izvan granica“, posada broda istražuje najudaljenije predele neistraženog svemira, gde će se susresti s misterioznim novim neprijateljem koji će i njih i sve ono za šta se Federacija zalaže staviti na test.

Dužina trajanja filma: 120 min

Država/Godina: SAD/2016

Žanr: naučna-fantastika, akcija

Uloge: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban

Režija: Justin Lin

22. jul – Kada se ugase svetla

Zastrašujuće biće koje se pojavljuje samo kada se ugase svetla, vraća se u Rebekin život. Tokom detinjstva je plašilo iz mraka, a sada je na meti njen mlađi brat, koji doživljava uznemirujuće, jednako neobjašnjive događaje, koji ga dovode do ludila. Rebeka mora da otkrije istinu o nepoznatom biću kako bi spasila svog brata.

Filmski vodič od 21. do 27. jula 1

Dužina trajanja filma: 81 min

Država/Godina: SAD/2016

Žanr: horor

Uloge: Teresa Palmer, Emily Alyn Lind, Alicia Vela-Bailey, Gabriel Bateman

Režija: David F. Sandberg

23. jul – Otadžbina

U nastavku programa na letnjoj sceni Novog bioskopa Zvezda, publika će između ostalog imati prilike da pogleda (23. jula od 21 sat) poslednji film kreativnog (i bračnog) para reditelja Olega Novkovića i scenaristkinje (dramske spisateljice, pesnikinje) Milene Marković. Drugi deo trilogije započet filmom “Beli, beli svet” govori o Maci i Jovanu, koji su pre 15 godina izgubili dete. Maca radi kao kafanska pevačica, dok se Jovan nakon nesreće započeo iskušenički život.

Filmski vodič od 21. do 27. jula 2

Dužina trajanja filma: 110 minuta

Država/Godina: Srbija/2015

Žanr: drama

Uloge: Nada Šargin, Vuk Kostić, Marta Bjelica, Nebojša Glogovac, Anita Mančić, Milica Mihajlović, Bojan Žirović…

Režija: Oleg Novković

24. jul – Veličina nije bitna

Diane je poznata advokatica koja je već tri godine razvedena. Ona jedan dan izgubi mobilni telefon i nakon toga dobija poziv osobe koja ga je pronašla. Ta osoba je Alexandre, šarmantni muškarac i savršen džentlmen. Nakon kratkog dopisivanja odlučuju da se nađu sledećeg dana. Ali kada Alexandre stigne, Diane se iznenadi kada vidi da je on visok samo 137 cm. Od toga trenutka, Diane pokušava da prevlada predrasude društva i vlastite strahove i prepustiti se i uživati maksimalno.

Filmski vodič od 21. do 27. jula 3

Dužina trajanja filma: 98 min

Država/Godina: Francuska/2016

Žanr: Romantična komedija

Uloge: Jean Dujardin, Virginie Efira, Cédric Kahn

Režija: Laurent Tirard

26. jul – Filmstreet

Dva filma biće prikazana iste večeri u okviru programa Filmstreet. Čuveni krimić „Malteški soko“ biće pred publikom na Crvenom krstu, dok će istovremeno (od 20.30) gledaoci na Tašmajdanu moći da vide „Noći bugija“ slavnog reditelja Pola Tomasa Andersona.

Filmski vodič od 21. do 27. jula 4

„Malteški soko“ je po nekim filmskim kritičarima najbolji noir film svih vremena.

Ostvarenje iz 1941. godine koji je režirao Džo Hjuston zasnovan je na istoimenom romanu Dašila Hameta. Hemfri Bogart glumi klasičnog noir detektiva Sema Spejda. Njegov partner je ubijen, a policija optužuje Spejda za ubistvo. U njegov život ulazi i lepa crvenokosa žena sa tragičnom pričom, dok ga okoreli kriminalci ucenjuju tražeći isplate koje on ne može obezbediti. A svi žele basnoslovno vrednu zlatnu statuu sokola.

Dužina trajanja filma: 97 min

Država/Godina: SAD/1941

Žanr: triler

Uloge: Humphrey Bogart, Mary Astor, Peter Lorre, Sydney Greenstreet, Gladys George, Lee Patrick, Ward Bond, Barton MacLane

Reditelj: John Huston

Noći bugija

Edi Adams je mladić koji kasnih 70-ih radi u noćnom klubu. Tu mu prilazi Džek Horner, idealistički reditelj pornića, koji svoj posao doživljava kao umetnost. Horner Edija transformiše u Dirka Diglera, koji postaje zvezda.

Filmski vodič od 21. do 27. jula 5

Dužina trajanja: 155 min

Država/Godina: SAD/1997

Žanr: drama

Uloge: Mark Wahlberg, Julianne Moore, Burt Reynolds, Philip Seymour Hoffman

Reditelj: Paul Thomas Anderson

27. jul – Mi deca sa stanice Zoo

Jugoslovenska kinoteka je već mesec dana domaćin izložbe Belgrade to Bowie, posvećene nedavno preminuloj muzičkoj zvezdi Dejvidu Bouviju. Pored fotografije slavnog muzičkog fotografa Brajana Rašića i neobičnih radova izabranih beogradskih umetnika, publika tokom leta može pogledati desetak Bouvijevih najboljih glumačkih ostvarenja. Za 27. jul od 19 sati planirana je projekcija filma „Mi deca sa stanice Zoo“.

Filmski vodič od 21. do 27. jula 6

Slavni film nemačke kinematografije nastao na osnovu istinite ispovesti Kristijane F. Snimljen govori o zavisnosti od droge u Zapadnom Berlinu u njegovoj takozvanoj „Dejvid Bouvi fazi“. Radnja prati četrnaestogodišnju Kristijan koja, sa svojom majkom i sestrama, živi u klasičnoj višespratnici tokom 70-ih u Berlinu. Opijena noćnim životom, ona biva uvučena u užase droge. I knjiga i filma do današnjeg dana imaju kultni status kao najupečatljivije svedočenje o heroinskoj pošasti.

Dužina trajanja filma: 138 min

Država/Godina: Nemačka/1981

Žanr: Romantična komedija

Uloge: Natja Brunckhorst, Eberhard Auriga, Peggy Bussieck, David Bowie

Režija: Uli Edel

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari