Filmski vodič od 22. do 28. marta 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

22. mart – Zaista, nikad nisi bio ovde

Novi film Lin Remzi, autorke potrenog naslova “Moramo da pričamo o Kevinu”.

Nakon rata i službe, Džo (Hoakin Finiks) se okrenuo poslu plaćenika radi preživljavanja. Njegova specijalnost je spasavanje devojčica koje su postale belo roblje. Razlog njegove poslednje nasilne misije je Nina, ćerka njujorškog senatora (Ekaterina Samsonov), kidnapovana i smeštena da radi u bordelu na Menhetnu. Njegov zadatak je da je pronađe, dovede je kući i ubije svakoga ko mu stane na put. Kada se posao otrgne kontroli, Džoove noćne more počinju da ga obuzimaju i zavera biva razotkrivena, što vodi do dve moguće opcije – njegove smrti ili njegovog buđenja.

Dužina trajanja filma: 95 min
Žanr: drama, misterija
Država/Godina: Francuska, SAD, Velika Britanija/2017
Uloge: Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Alessandro Nivola, Alex Manette, John Doman, Judith Roberts
Režija: Lynne Ramsay

23. mart – Legenda o konkubini

Filmski vodič od 22. do 28. marta 2

Japanski budistički monah Kukai poslat je u Tang dinastiju u Kinu kako bi učio o kineskoj kulturi i civilizaciji. Za to vreme sprijateljuje se sa pesnikom po imenu Bai Letian. Odjednom, u gradu počinju da se dešavaju čudni događaji, smrti, između ostalih i Konkubine Jang, što se povezuje s demonskom mačkom koja teroriše grad. Monah i pesnik se udružuju kako bi istražili smrt Konkubine, prateći trag demonske mačke koji otkriva skrivene činjenice.

Dužina trajanja filma: 129 min
Žanr: drama, fantazija, misterija
Država/Godina: Kina/2017
Uloge: Xuan Huang, Shôta Sometani, Yuqi Zhang
Režija: Kaige Chen

24. mart – Bitka za pacifik – Pobuna

Filmski vodič od 22. do 28. marta 3

Pobunjenik Džejk Pentekost, nekada talentovani pilot čiji je otac postao legenda rizikujući svoj život da bi se osigurala pobeda čovečanstva nad monstruoznim “Kaiju“, napustio je trening i obuku i oprobao se u svetu kriminala. Ali kada se pojavi još opasnija pretnja koja će uništiti naše gradove i dovesti svet do ruba opstanka, Džejku se pruža poslednja prilika da doživi očevu slavu, uz pomoć njegove otuđene sestre, Mako Mori, koja predvodi hrabru novu generaciju pilota koji su odrastali u senci rata za spas čovečanstva. Dok traže pravdu za poginule, njihova jedina nada biće da se ujedine u globalnu pobunu protiv snaga za istrebljenje.

Dužina trajanja filma: 111 min
Žanr: akcija, avantura
Država/Godina: SAD/2018
Uloge: John Boyega, Scott Eastwood, Jing Tian, Cailee Spaeny
Režija: Steven S. DeKnight

25. mart – Stranci: Plen u noći

Filmski vodič od 22. do 28. marta 4
The Strangers

Nastavak horor hita “Stranci” iz 2008. godine. U centru zbivanja je četvoročlana porodica, koja se zbog finansijske situacije seli u izolovanu kućicu. Nedugo nakon što se dosele, troje nepoznatih ljudi počinju da ih maltretiraju, a borba za život tek počinje.

Dužina trajanja filma: 85 min
Žanr: horor
Država/Godina: SAD/2018
Uloge: Christina Hendricks, Bailee Madison, Martin Henderson
Režija: Johannes Roberts

26. mart – U potrazi za antičkim El Doradom

Filmski vodič od 22. do 28. marta 5

Međunarodna smotra arheološkog filma održava se ovih dana u Jugoslovenskoj kinoteci, a na programu je 39 filmova iz 13 zemalja, među kojima čak 11 domaćih ostvarenja. Smotra će i ove godine prikazati važna otkrića u arheologiji i izuzetna dostighnuća drevnih civilizacija – od otkrića u Brazilu i toga kako se živelo u najranijoj prošlosti na teritoriji severne Grčke, preko razvoja staroegipatske kulture na severu Afrike i istraživanja brodoloma koji se odigrao pre 400 godina i ubistvu 32 baskijska lovca na kitove na Islandu do pokušaja da se odgonentne koliko je star štap pronađen u blizini Halštata.

Film “U potrazi za antičkim El Doradom” Smiljane Popov govori o Beogradu, koji krije ostatke izgubljenog i davno zaboravljenog grada starog 2000 godina. Taj antički grad je DEMESUM  i nalazio se u podnožju planine Kosmaj. U ovom antičkom gradu je čuveni rimski imperator Diokecijan održao sabor o rudarstvu. Film je deo emisije „Beograd za početnike“.

Dužina trajanja filma: 22 min
Žanr: dokumentarni
Država/Godina: Srbija/2017
Režija: Smiljana Popov

27. mart – Lice sa ožiljkom

Filmski vodič od 22. do 28. marta 6

U okviru ciklusu Velikani svetskog filma od 27. marta do kraja meseca posetioci Jugoslovenske kinoteke uživaće u delima Hauarda Hoksa (1896-1977), jednog od najslavnijih američkih reditelja svih vremena. Iz njegovog veoma bogatog i raznovrsnog opusa za ovu priliku odabrano je 14 filmova. Među njima su „Lice sa ožiljkom“, „Put ka slavi“ i „Grad bez zakona“ iz 30-ih godina, zatim „Imati i nemati“ sa Hemfrijem Bogartom i Lorin Bekol, „Muškarci više vole plavuše“ sa DŽejn Rasel i Merilin Monro, „Hatari“sa Džonom Vejnom…

Gangsterski film po kojem je snimljen kultni film „Lice s ožiljkom“ iz 1983. sa Al Paćinom u glavnoj ulozi. Sinopsis je maltene isti – ambiciozni i izuzetno nasilni gagster penje se na hijerarhijskoj lestvici mafije. Navodno se i samom Al Kaponeu toliko svideo da je imao sopstvenu kopiju.

Dužina trajanja filma: 93 min
Žanr: krimi, triler
Država/Godina: SAD/1932
Uloge: Pol Muni, En Dvorak
Režija: Hauard Hoks

28. mart – Kosa

Filmski vodič od 22. do 28. marta 7

Matine projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci se nastavljaju. Jedan od filmova koji se može videti u terminu od 11 sati u martu je “Kosa”. U ovoj filmskoj adaptaciji čuvenog rok mjuzikla, glavna uloga poverena je Džonu Sevidžu. On je Klod, povučeni mladić iz Oklahome koji je krenuo na vojnu obuku. On se u Njujorku sprijateljuje sa grupom hipika čiji je dom Central park, a naročito je oduševljen njihovim predvodnikom Bergerom. Klod se zaljubljuje u Šilu, devojku iz bogate porodice, a njegovi novostečeni prijatelji ohrabruju ga da joj se udvara. Njemu to polazi za rukom, ali njihova sreća je kratkog daha jer Klod, kao vojnik, mora da učestvuje u vijetnamskom ratu…

Dužina trajanja filma: 116 min
Žanr: mjuzikl
Država/Godina: SAD/1979
Uloge: Džon Sevidž, Trit Vilijams
Režija: Miloš Forman

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari