Filmski vodič od 22. do 28. septembra 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

ČETVRTAK, 22. SEPTEMBAR

The Beatles: Eight Days a Week – Godine Bitlmanije

Pet decenija od izlaska jednog od najhvaljenijih albuma „Revolver“ legendarnih „čupavca“ iz Liverpula (Džona Lenona, Pola Makartnija, Džordža Harisona i Ringa Stara), na veliko platno dolazi dokumentarca koji je režirao čuveni reditelj Ron Hauard.

Film istražuje putovanje najpoznatijeg benda svih vremena u periodu od 1963. do 1966. godine i fenomen „bitlmanije“. Uz intervjue s Polom Makartnijem i Ringom Starom, tu su i arhivski snimci koncerata, intimni momenti iz studija koji daju sliku o tome kako je sve u vezi s tim fenomenom izgledalo. Dokumentarac je hronika turneje čuvene grupe u prvoj polovini šezdesetih. Delovi s slavnog koncerta na njujorškom Šea stadionu iz 1965, na kojem je bilo više od 55 hiljada ljudi, podsetiće gledaoce na ono što je nazvano „početkom britanske invazije na SAD“, a što je počelo neverovatnim dočekom na njujorškom aerodromu i zatim gostovanjem u TV šou čuvenog Eda Salivena. Film je na redovnom repertoaru bioskopa.

Dužina trajanja filma: 106 min
Država/Godina: SAD, Velika Britanija/2016
Žanr: dokumentarni
Režija: Ron Howard

PETAK, 23. SEPTEMBAR

Sedmorica veličanstvenih

Vestern je po svemu sudeći ponovo postao omiljeni filmski žanr. Nakon uspeha filmova Kvetina Tarantina (“Đangova osveta” i “Podlih osam”), kao i “Povratnika” Alehandra Gonzalesa Injaritua, sve više reditelja odlučuje se ili da snima filmove o divljem zapadu ili da koristi matricu vesterna (“stranac dolazi u grad”) u svojim ostvarenjima. A kako bi ispitao imali li tu dovoljno publike, a samim tim i novca od bioskopskih ulaznica, Holivud se okrenuo svom omiljenom postpuku ispitivanja tržišta – snimanju rimejkova. Tako je pred gledaoca od ove nedelje moderna verzija čuvenog vestern klasika “Sedmorica veličanstvenih”.

Filmski vodič od 22. do 28. septembra 2

Jula Brinera, Stiva Mekvina, Čarlsa Bronsona zamenili su Denzel Vošington, Itan Hok, Kris Prat, ali priča je i dalje ista. Mali grad Roz Krik nalazi se pod smrtonosnom kontrolom industrijalaca Bartolomea Bordžija, pa očajni građani traže pomoć sedmorice lovaca na glave, kockara i angažovanih revolveraša. Dok pripremaju grad za krvavi obračun za koji znaju da će kad-tad da se dogodi sedmorica plaćenika na kraju se neće boriti isključivo za novac već i za nešto puno vrednije.

Dužina trajanja filma: 132 min
Država/Godina: SAD/2016
Žanr: vestern
Uloge: Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D’Onofrio, Haley Bennett
Režija: Antoine Fuqua

SUBOTA, 24. SEPTEMBAR

Drakula (1931/1992)

U Novom bioskopu zvezda publika će 24. septembra moći da pogleda dve ekranizacije čuvene knjige Brema Stokera “Drakula”. Od 21 sat na programu je film iz 1931. godine Toda Brouninga u kome čuveni Bela Lugoši igra najslavijeg vampira na svetu, dok u ponoć počinje ekranizacija Fransisa Forda Kopole. U oba slučaja priča je ista.

Filmski vodič od 22. do 28. septembra 3

Džonatan Harker, advokat, dolazi iz Engleske u zabačeni dvorac u planinama Transilvanije, jer grof Drakula želi da kupi posed u Engleskoj. Džonatan postaje praktično zatočenik ali na kraju uspeva da pobegne. Grof ubrzo putuje u Englesku gde sreće Vilhelminu Minu Muraj, Džonatanovu verenicu i njenu prijateljicu Lusi, koja je fascinirana Drakulom.

Dužina trajanja filma: 85 min
Država/Godina: SAD/1931
Žanr: horor
Uloge: Bela Lugosi, Helen Chandler, David Manners
Režija: Tod Browning

NEDELJA, 25. SEPTEMBAR

Ustika – nestali dokumenti

Ovih dana u Jugoslovenskoj kinetoci održava se Festival italijanskog filma. Pored klasika kinematografije Apeninskog poluostrva, na programu su i premijerni naslovi. Publika će 25. septembra od 18 sati moći da pogleda film “Ustika nestali dokumenti”, a nakon projekcije biće organizova susret sa rediteljem Serđom Martinelijem.

Filmski vodič od 22. do 28. septembra 4

Avion privatne avionske kompanije ITAVIA srušio se 27. juna 1980. godine u blizini ostrva Ustika. Poginula je 81 osoba. Postojala su tri razloga zašto je došlo do nesreće: kvar u avion, bomba ili raketa koja je slučajno pogodila avion u razmeni vatre između neidentifikovanih vojnih snaga. Sicilijanski novinar, koji je u nesreći izgubio svoju ćerku i potpredsednik italijanskog parlamenta rešeni su da otkriju istinu, zbog čega upadaju u lavirint skrivenih dokaza i svedoka. Njihova otkrića odvešće ih do četvrtog uzroka krvoprolića.

Dužina trajanja filma: 111 min
Država/Godina: Italija/2016
Žanr: triler
Uloge: Alessia Amendola, Roberto Andreucci
Režija: Sergio Martinelli

PONEDELJAK, 26. SEPTEMBAR

Hrabri vitez Trenk

Radnja ovog evropskog crtanog filma smeštena je u srednji vek među vitezove, ulične svirače i zmajeve. Ovo je priča o dečaku Trenku koji mora da nauči šta su junaštvo i hrabrost pre nego što od siromašnog kmeta na imanju zlog Barona Zlopogledića izraste u sjajnog viteza pod zaštitom velikog mentora viteza Gvozdena od Debelog ‘lada.

Filmski vodič od 22. do 28. septembra 5

On želi da jednog dana živi bolje od svog oca, koji je u zamku ponovo zatočen u Zlopogledićevom zamku. Na svom putu ka viteškoj tituli naš hrabri Trenk, se zaputio u grad, da tamo potraži sreću. Ali sreću nije tako lako pronaći, kao što Trenk misli, stoga je dobro što na svom putu pronalazi prijatelje koji mu u tome pomažu.

Dužina trajanja filma: 80 min
Država/Godina: DEU/2015
Žanr: animirani
Uloge: Mateja Vukašinović, Milan Gromilić , Dragan Vujić-Vujke, Milan Caci Mihailović Anđelija Milenković , Milan Antonić, Marko Marković, Milan Bosiljčić, Aleksandar Bećić
Režija: Anthony Power

UTORAK, 27. SEPTEMBAR

Povratak veštice iz Blera

Zvanični nastavak bioskopskog hita iz 1999. godine , koji je uspostavio standarde takozvanog “found footage” žanra, nastavlja priču tamo gde je prvi film stao. Misterija Blek hils šume ponovo oživljava a zlo koje živi u njoj spremno je da uzme nove žrtve. Priča prati grupu studenata na kampovanju koji ubrzo otkrivaju da se u šumi krije veliko zlo. “Veštica iz Blera” važi za klasik horor žanra. Njegov nastavak, kako kažu distributeri, preporučuje se samo najhrabrijima.

Filmski vodič od 22. do 28. septembra 6

Dužina trajanja filma: 89 min
Država/Godina: SAD/2016
Žanr: horor, triler
Uloge: James Allen McCune, Callie Hernandez, Brandon Scott, Valorie Curry
Režija: Adam Wingard

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari