Filmski vodič od 24. do 30. maja 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

24. maj – Fantastična žena

Na repertoare domaćih bioskopa konačno je stigao ovogodišnji dobitnik nagrade Oskar za najbolji strani film. “Fantastična žena” govori o Marini, mladoj konobarici i budućoj pevačici. Orlando ima svoju štampariju. Zajedno planiraju budućnost. Međutim, Orlando iznenada umre, i Marina ostaje potpuno sama, ali i pod pritiscima i optužbama Orlandove porodice, ali i policije koja počinje da istražuje njenu eventualnu umešanost u Orlandovu smrt.

Sa druge strane, Orlandova bivša žena joj zabranjuje da prisustvuje sahrani, dok je Orlandov sin izbacuje iz stana. Imajući u vidu da je Marina transrodna žena, za veći deo Orlandove porodice njen seksualni identitet je sramotan i nenormalan. Marina tada odlučuje da se suprotstavi njegovoj porodici i društvu i pokaže im ko je ona zapravo – složena, snažna, iskrena i… fantastična žena.

Dužina trajanja filma: 100 min
Država/Godina: Čile/2017
Žanr: drama
Uloge: Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim
Režija: Sebastián Lelio

25. maj – Nežnost

U okviru prvog izdanja Nedelje italijanskog filma u svetu – Fare Cinema, u Jugoslovenskoj kinoteci će do 27. maja biti održan Festival italijanskog filma. Pred publikom će biti najnoviji italijanski filmovi koje je izabrao Paolo Minuto.

Filmski vodič od 24. do 30. maja 2“Nežnost” govori o Lorencu, nekada poznatom advokatu, koji živi u jednoj lepoj staroj zgradi u centru Napulja. Nakon nekoliko poslovnih neuspeha sada je u nemilosti a kako zbog svog nezgodnog karaktera ne poštuje zakon često dospeva u nevolje. I u porodičnim odnosima Lorenco svakog dana greši i uskraćuje, čini se bez razloga, naklonost svojoj deci. Lorenco, onako egoističan i nagao kakav jeste, vreme provodi samo sa unukom Frančeskom kojeg izvlači iz škole kako bi ga vaspitavao na svoj način. NJegov život počinje da se menja nakon jednog naizgled banalnog događaja kojem je prisustvovao.

Dužina trajanja filma: 100 min
Država/Godina: Italija/2017
Žanr: drama
Uloge: Elio Đermano, Đovana Mecođorno
Režija: Đani Amelio

26. maj – Solo – Star Wars priča

Filmski vodič od 24. do 30. maja 3“Solo – Star Wars priča” ukrcaće nas na Hiljadugodišnjeg sokola i povesti na put kroz kosmos, zajedno sa najomiljenijim otpadnikom svih galaksija. Kroz seriju smelih i opasnih situacija koje se dešavaju u mračnom kriminalnom podzemlju, Han Solo će upoznati svog budućeg kopilota i prijatelja Čubaku. Tako će se ucrtati put na kome će Han Solo postati jedan od najvoljenijih likova Star Wars sage.

Dužina trajanja filma: 135 min
Država/Godina: SAD/2018
Žanr: naučna-fantastika, avantura, fantazija
Uloge: Alden Ehrenreich, Emilia Clarke, Paul Bettany, Thandie Newton
Režija: Ron Howard

27. maj – Obespravljeni

Filmski vodič od 24. do 30. maja 4Glavni festivalski program 11. Španskog metra donosi deset premijernih ostvarenja iz Španije i Latinske Amerike. Selekcija Savremeni film počinje 25. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a dva dana kasnije zakazana je projekcija filma „Obespravljeni“:

Godina 1988. u mestu El Amparo, na granici između Venecuele i Kolumbije, dvojica muškaraca preživljavaju oružani napad na kanalima reke Arauka, dok njihovih 14 kolega stradaju na licu mesta. Vojska ih optužuje da su gerilci i, uz zastrašivanje, pokušava da ih izvuče iz ćelije u kojoj ih čuvaju policija i građani, očajnički pokušavajući da spreče da ih odvedu. Oni tvrde da su obični ribari, ali pritisak da priznaju ono što je zvanična verzija je neizdrživ.

Dužina trajanja filma: 110 min
Država/Godina: Venecuela/2016
Žanr: ratna drama
Uloge: Visente Kintero, Đovani Garsija, Visente Penja
Režija: Rober Kalsadilja

28. maj – Doviđenja, tamo gore

Filmski vodič od 24. do 30. maja 5U novembru 1919. dvojica preživelih iz Prvog svetskog rata smišljaju šemu sa spomenicima veteranima. Jedan je izuzetni dizajner, a drugi skromni računovođa. U Francuskoj ludih dvadesetih, njihova operacija postaje koliko opasna, toliko i spektakularna.

Dužina trajanja filma: 117 min
Država/Godina: Francuska/2017
Žanr: triler
Uloge: Nahuel Pérez Biscayart, Albert Dupontel, Laurent Lafitte
Režija: Albert Dupontel

29. maj – Ogledalo

Filmski vodič od 24. do 30. maja 6Radnja prati par koji kupuje stari motel u pustinji u potrazi za novim početkom u životu. No, ono što se isprva čini kao savršeni beg se brzo pretvara u uzbudljivu avanturu kroz tajanstveni svet kada Rej (Nikolas Kejdž) otkrije dvostruko ogledalo i slučajno svedoči ubistvu. U uvrnutoj igri Rej se mora boriti da sačuva sebe i svoju suprugu od jezive tajne povezane sa motelom i čudnim ljudima koji ga posećuju.

Dužina trajanja filma: 103 min
Država/Godina: Kanada, SAD/2018
Žanr: triler
Uloge: Nicolas Cage, Robin Tunney, Marc Blucas
Režija: Tim Hunter

30. maj – Lepota poroka

Klasik jugoslovenske kinematografije dobio je novo ruhu. Premijera digitalizovane kopije biće održana 30. maja u Jugoslovenskoj kinoteci u okviru projketa Vip kinoteka. Ovo ostvarenje deo je čuvene trilogije reditelja Živka Nikolića. U zaostalim selima crnogorskog krša običaj je da muž nevernu ženu maljem ubije preko pogače. U takvoj sredini živi mladi bračni par, zavetovan na doživotnu vernost.

Filmski vodič od 24. do 30. maja 7Žive siromašno i rado prihvate poziv čoveka koji je otišao za lakom zaradom u primorje, da slede njegov primer. On se zaposli u solani, a ona kao spremačica u nudističkom kampu. Tradicionalno vaspitana, užasava se nad golotinjom, naročito kad posprema apartman dvoje mladih stranaca koje zabavlja njena zbunjenost. Uz njihov podsticaj, ona postepeno oslobađa tradicijom sputanu senzualnost.

Dužina trajanja filma: 105 min
Država/Godina: SFRJ/1986
Žanr: drama
Uloge: Mira Furlan, Mima Karadžić, Petar Božović, Mira Banjac
Režija: Živko Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari