Filmski vodič od 26. septembra do 3. oktobra 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

25. – 27. septembra – Festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“

Filmski vodič od 26. septembra do 3. oktobra 2Festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“, biće održan od 25 do 27. septembra u Centru za kulturu „Vlada Divljan“, u organizaciji Ministarstva za evropske integracije. Ovim festivalom Ministarstvo za evropske integracije tradicionalno obeležava Dan evropske teritorijalne saradnje – ukazali su organizatori. Filmovi koji će biti prikazani na festivalu su:

25. septembra – film „Nana“, 60’, domaćeg autora Miladina Čolakovića. Nakon projekcije u 20 časova, predviđen je i razgovor sa autorom.

– „Nana“ je film sniman preko deset godina i pre svega govori o svođenju životnog bilansa, o tome kada pri kraju života podvlačimo crtu, naravno ako za to imamo vremena. To je film o teškoj životnoj borbi, o ljubavi i žrtvi, o bolesti i starosti. Ovo je film i o smrti, ali onoj priželjkivanoj, koja dođe kao olakšanje. Istovremeno, to je i film o ispunjenom životu, životu koji je uprkos velikim teškoćama i neprestanoj borbi imao smisla. O velikom životu jedne naizgled male žene – ukazano je u vezi radnje.

26. septembra – film „Čak Noris protiv komunizma“, rumunske autorke Ilinke Kalugareanu, 78’, s početkom u 20 časova. Povodom filma je saopšteno da su u Rumuniji 1980-ih, svi strani filmovi prikazani javno bili su cenzurisani od strane nadležnih komisija, stoga je veliki broj filmova sa zapada švercovan na VHS kasetama. Jedan hrabri prevodilac bio je zadužen da filmove učini dostupnim rumunskoj publici i na taj način rumunskom narodu pružala se mogućnost da vidi svet sa druge strane Gvozdene zavese.

26. septembar – Dvostruki životi

– Uspešan pariski izdavač Alan, koji se trudi da se prilagodi digitalnoj revoluciji, dvoumi se oko objavljivanja najnovijeg rukopisa svog dugogodišnjeg prijatelja. Leonardo, boemski pisac u rukama ima još jednu autofikciju o aferi sa slavnom ličnošću. Dok se bore sa krizom srednjih godina, tehnološkim promenama i odnosima sa svojim ženama, izdavač i autor u problemima su većim nego što se čini – ukazano je u najavi filma Dvostruki život koji je na repertoaru u bioskopskim salama od 26. septembra.

26. septembra – The predator

U Novom bioskopu Zvezda od 21 čas biće prikazan film Predator. Prema rečima Filmski vodič od 26. septembra do 3. oktobra 3organizatora u pitanju je velika akcija poznatog američkog rediteja akcionih filmova, Džon Maktirnana, autora filma „Umri muški“, izvrsna je mešavina filma u stilu „Ramba“ i naučno fantastičnog na tragu horora poput „Alien“-a.

Prepun uzbudljivih akcijskih i neretko zastrašujućih prizora u sklopu čudesne džungle ( snimane na stvarnoj lokaciji na jugu Meksika), film je bio veliki hit i samo je u SAD- u zaradio preko 60 milion dolara, a sledeće godine, odmah je snimljen nastavak. I naravno, jedan je Arnold Švarceneger!

26. septembar – Dora i izgubljeni zlatni grad

– Provodeći većinu života u istraživanju džungle sa svojim roditeljima, ništa nije moglo da pripremi Doru (Izabela Moner) za njenu najopasniju avanturu ikada – srednju školu. Naviknuta na izazove, Dora ubrzo predvodi Butsa (svog najboljeg druga, majmuna), Dijega (Džef Valberg), misterioznog stanovnika džungle (Euhenija Derbeza) i grupu tinejdžera, u živopisnu pustolovinu spašavanja njenih roditelja (Eva Longorija, Majkl Penja) tokom koje mora da reši neverovatnu misteriju o izgubljenom zlatnom gradu – ukazano je u vezo ovog filma koji od 26. dolazi na bioskopski repertoar.

27. septembra – film „Splav“, 98′, švedskog autora Markusa Lindina, koji će biti prikazan u 20 časova.

Godine 1973. pet muškaraca i šest žena prešlo je Atlantik na splavu, u sklopu naučnog eksperimenta koji je proučavao sociologiju nasilja u ljudskom ponašanju. Projekat je u štampi postao poznat kao „Seks splav“, ali niko nije očekivao ono što se na kraju dogodilo na tom tromesečnom putovanju. Više od četrdeset godina kasnije, preživeli članovi posade splava, ponovo se okupljaju u filmskom studiju – rečeno je u vezi filma.

27. i 28. septembra – Festival italijanskog filma u Beogradu

– Festival italijanskog filma u Beogradu će se ponovo održava u Beogradu u Jugoslovenskoj kinoteci od 23. do 28. septembra. Drugi deo programa prikazuje se u Muzeju jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj 11 i biće posvećen oskarovcu Pijeru Tosiju, kostimografu koji je svojim kostimima obeležio najznačajnija dela Lukina Viskontija i brojnih drugih reditelja – ukazali su organizatori i dodali da će Festival ugostiti brojne goste iz Italije.

Na festivalu će se u petak od 17 i 30 prikazati film JUČE DANAS SUTRA, od 20 film GEPARD.

Subota je rezervisana za filmove STRANAC u 17 sati, NEVINO / ULJEZ u 19 sati i film NOĆNI PORTIR koji će biti prikazan u 21 sat.

30. septembar – ALTERnoON Andergraund bioskop at CK13

Filmski vodič od 26. septembra do 3. oktobra 4– ALTERNOON je novi filmski serijal koji se održava u Omladinskom centru CK13 dvaput mesečno. Akcentujemo andergraund filmska ostvarenja koja za tematiku imaju DIY kulturu i bave se samom alternativnom umetnošću kao načinom razmišljanja. Serijal Alternoon se radi isključivo u edukativne svrhe te je ulaz na sve projekcije besplatan – ukazali su organizatori i dodali da će ovog puta prvo biti prikazan film B-MOVIE: LUST AND SOUND IN WEST-BERLIN 1979-1989, u 20 sati.

– Muzika, umestnost i haos u zapadnom Berlinu osamdesetih. Grad, koji je zatvoren i pregrađen zidom, postao je srž kreativne i sub-pop kulture. Pre nego što je gvozdena zavesa pala, sve je izgledalo moguće. B-MOVIE je film koji svojim brzim stilom montaže, TV reportažama i gomilom nikada objavljenog video materijala, približava gledaocu duh tog vremena.

Ovo je redak film o vremenu gde se akcentuje život u trenutku a ne život za budućnost – ukazali su organizatori i dodali da je druga projekcija koja očekuje posetioce od 21 i 30 CINEMA PERVERSO: The Wonderful and Twisted World of Railroad Cinemas. Povodom njega je ukazano da sedamdesetih i osamdesetih godina, Zapadna Nemačka nije imala standardne privatne ili drive-in bioskope. Gde je onda fan trash i underground filmova mogao da ode? Na železničku stanicu! U Zapadnoj Nemačkoj svaka veća železnička stanica imala je bioskop, gde su putnici ubijali vreme gledajući trash i grindhouse filmove.

Ti bioskopi su puštali iste filmove po ceo dan. Kada bi se film završio, automatski bi počeo iz početka. Isprva, ovi bioskopi su puštali dokumentarce i vesti, međutim vremenom su počeli puštati i horor filmove, naučnu fantastiku i užasno producirane filmove C kategorije koji su bili jeftini za nabavku. Ko je želeo da pogleda recimo ‘Cannibal Holocaust’ ili ‘I spit on your grave’ jednostavno je odlazio na železniču stanicu.

2. oktobar – „Džoker“

„Majka mi stalno govori da se nasmešim i stavim srećno lice.“

Jedan od najboljih ovogodišnjih filmova – Džoker, sa Hoakinom Finiksom u glavnoj ulozi, premijerno će biti prikazan 2. oktobra, u Velikoj sali bioskopa Kombank Dvorana.Filmski vodič od 26. septembra do 3. oktobra 5

Originalno izdanje poznate mitologije je jedinstvena samostalna priča koja predstavlja Finiksa kao Artura Flika, čoveka koji se bori kako bi našao svoj put u Gotamovom slomljenom društvu.

Klovn po danu koji se trudi postati stand-up komičar po noći, otkriva da šala uvek završi na njegov račun. Zarobljen u cikličnom postojanju između apatije i okrutnosti, Artur donosi jednu lošu odluku koja započinje lančanu reakciju eskalirajućih događaja.

3. oktobar – „Balkanski špijun“

Filmski vodič od 26. septembra do 3. oktobra 6

– Digitalno restaurisani „Balkanski špijun“ biće prikazan i u Jugoslovenskoj kinoteci na besplatnim projekcijama 3. oktobra u terminima od 18 i 20.30 časova u Sali Makavejev.

Svi zainteresovani ulaznice će moći da preuzmu na blagajni Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. – saopšteno je u vezi projekcije kultnog filma Božidara Bote Nikolića i Dušana Kovačevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari