Filmski vodič od 28. jula do 02. avgusta 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

28. jul-Slušaj me, Marlon

Novi bioskop Zvezda ove nedelje prikazuje neke od filmova koji su obeležili prošlu godinu u kinematogarfiji. Dokumentarac o slavnom glumcu Marlonu Brandu „Slušaj me, Marlon“ na programu je 28. jula. Da bi ispričao priču o zvezdi sedme umetnosti, reditelj filma Stiven Rajli koristi stotine sati audio zapisa, koje je Brando snimio tokom svog života. Uz samog glumca kao vodiča, publika će videti najvažnije trenutke njegove izuzetne glumačke karijere i fantastičnog života izvan filmskog platna.

Dužina trajanja filma: 103 min

Žanr: dokumentarni/biografski

Država/Godina: Velika Britanija/2015

Režija: Stevan Riley 

29. jul-Zagrljaj zmije

Dan kasnije, 29. jula, na programu je „Zagrljaj zmije“, prvi kolumbijski film koji se našao me|u nominovanima za Oskara (bio je nominovan za najbolji strani film). Reč je o epskoj priči o prvom kontaktu, susretu, zbližavanju, izdaji i prijateljstvu između Karamakate, amazonskog šamana, poslednjeg preživelog u svom narodu, i dva naučnika koji su putovali kroz kolumbijski Amazon tokom prošlog veka u potrazi za lekovitom i retkom biljkom…

Filmski vodič od 28. jula do 02. avgusta 2

Film je inspirisan stvarnim zapisima dva istraživača Teodora Koha – Grunberga i Ričarda Evana Šultsa. Mladi kolumbijski reditelj Ciro Guera zelene amazonske prašume pretvorio je crno-beli svet, snimljen na 35mm traci.

Dužina trajanje filma: 125 min

Žanr: drama

Država/Godina: Kolumbija, Venecuela, Argentina/2015

Uloge: Nilbio Torres, Jan Bijvoet, Antonio Bolivar

Režija: Ciro Guerra 

30. jul-Zadah tela

U nastavku programa Pulski pobednici publika će u Jugoslovenskoj kinoteci moći da pogleda film „Zadah tela“. Velikim hitom iz 1983. snimljenim prema motivima iz sopstvenog istoimenog romana, Živojin Pavlović je konačno zapušio usta svima koji još uvek nisu verovali koliko je zaista kvalitetan i kao reditelj i kao pisac. Kruna sjajne karijere stigla je u pravom trenutku, kad već nije mogla ranije, i to het-trikom na festivalu u Puli – Zlatnim arenama za najbolji film, scenario i režiju.

Filmski vodič od 28. jula do 02. avgusta 3

Život jednog železničara, iako uobličen u standardne forme – posao i porodica – iznenada počinje da se menja, otpočinje raspad. Napušta dom i u drugom gradu, okružen prijateljima sklonim veselju, upoznaje novu ženu. Nade da će novi život da protiče bez briga odlaze u nepovrat. I tako akter ove obične životne priče, zabrinut i uznemiren, pokušava, u skladu sa utvrđenim moralnim normama, da spase ustaljeni red stvari: da sačuva porodicu i sinove izvede na „pravi put“. Ali, prestup koji je počinio, glad za promenom, dovode ga u bezizlaznu situaciju. Izluđen beznađem, kroz ubistvo, opredeljuje se za patnju kao jedini vid čistote ljudskog trajanja. 

Dužina trajanja filma: 99 min

Država/Godina: Jugoslavija/1983

Žanr: drama

Uloge: Dušan Janićijević, Rade Šerbedžija, Zijah Sokolović

Režija: Živojin Žika Pavlović 

31. jul-Džejson Born

Met Dejmon se vraća svojoj najpoznatijoj ulozi Džejsona Borna. Pol Gringras, reditelj „Bornove nadmoći“ i „Bornovog ultimatuma“, ponovo se pridružuje Dejmonu i režira novi nastavak Bornove franšize, u kojem će nekadašnji najsmrtonosniji operativac si-aj-ej izaći iz senke. U „Džejsonu Bornu“, Dejmonu će se pridružiti Alisija Vikander, Vensan Kasel i Tomi Li Džons, a Džulija Stajls reprizira svoju ulogu iz prethodnih filmova. Film je na repertoaru domaćih bioskopa.

Filmski vodič od 28. jula do 02. avgusta 4Dužina trajanje filma:123 minuta

Država/Godina: SAD/2016

Žanr: Akcija

Uloge: Matt Damon, Julia Stiles, Vincent Cassel, Tommy Lee Jones

Reditelj: Paul Greengrass 

1. avgust-Isterivači duhova

Nakon više od 30 godina od prvog filma čuveni „Isterivači duhova“ dobili su svoju novu verziju i to sa ženskim glavnim likovima. Umesto Bila Mareja i Dena Akrojda, iza novog filma poznatog serijala ovaj put stoje vrhunske komičarke predvođene: Melisom Mekarti, Kristen Vig, Kejt Mekinon i Lesli Džouns. Nakon invazije duhova na Menhetnu, istraživačice paranormalnih aktivnosti – Erin i Ebi, nuklearna inženjerka Džilijan i radnica u metrou Peti sastavljuju grupa koja pokušava da se suprotstavi pošasti koja preti da se proširiti na ceo svet. Film je na repertoaru domaćih bioskopa. Filmski vodič od 28. jula do 02. avgusta 5Dužina trajanja filma: 116 min

Država/Godina: SAD/2016

Žanr: komedija, naučna-fantastika

Uloge: Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Leslie Jones, Kate McKinnon, Chris Hemsworth

Režija: Paul Feig 

2. avgust-Subura

„Subura“ je italijanski neonoar film koji je nastao na osnovu novele Karla Boninija i Đankarla de Katalda, čiju režiju potpisuje Stefano Solima, reditelj poznate italijanske serije o mafiji, Gomora.

Mafijaš poznat po nadimku Samuraj želi da mali gradić u okolini Rima pretvori u novi Atlantik Siti. Uspeo je da na svoju stranu privuče korumpiranog političara i veoma moćnog kardinala koji ga štite, i naizgled svi lokalni mafijaši su se složili da rade zajedno ka ispunjenju ovog cilja. Ali mir ne traje dugo, jer divlji rat između bandi preti da uništi veliki san Samuraja. Film je na repertoaru domaćih bioskopa.

Filmski vodič od 28. jula do 02. avgusta 6Dužina trajanja filma: 130 min

Država/Godina: Francuska, Italija/2015

Žanr: krimi, drama, triler

Uloge: Pierfrancesco Favino, Greta Scarano, Jean-Hugues Anglade, Elio Germano, Giulia Gorietti, Claudio Amendola

Režija: Stefano Sollima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari