Filmski vodič od 28. septembra do 4. oktobra 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

28. septembar – Mama!

Film o kome se najviše pričalo na nedavno održanom Filmskom festivalu u Veneciji, dolazi u domaće bioskope. “Mama!”, novi film Darena Aronofskog („Crni Labud“, „Rekvijem za snove“, “Rvač”), govori o bračnom paru čij odnos biva stavljen na test, kada se u njihovoj kući pojave nepozvani gosti, koji će narušiti njihov spokojan život. Ovaj psihološki triler govori o ljubavi, posvećenosti i požrtvovanju, a glavne uloge igraju Dženifer Lorens, Havijer Bardem, Ed Haris i Mišel Fajfer.

Dužina trajanja filma: 115 min

Žanr: drama, horor

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Domhnall Gleeson, Michelle Pfeiffer

Režija: Darren Aronofsky

29. septembar – Pariz, Teksas

Omaž nedavno preminulo glumcu i pisu Semu Šepardu održava se ovih dana u Jugoslovenskoj kinoteci. Na programu su filmovi u kojima je veliki Šepard ostvario nezaboravne uloge ali i kultni naslovi koje je on napisao. Jedan od njih je legendarni film “Pariz, Teksas” u režiji Vima Vendersa, koji je na programu 29. septembra od 18 sati.

Filmski vodič od 28. septembra do 4. oktobra 2

Ova projekcija, istovremeno je podsetnik i na rad genijalnog glumca Harija Din Stantona koji je preminuo pre nešto manje od mesec dana. Stanton igra glavnu ulogu, čoveka sa amnezijom, koji, nakon što je misteriozno lutao pustinjom, pokušava da obnovi svoju vezu sa bratom i sinom, te pronađe svoju bivšu suprugu koja je napustila njihovu porodicu. Film je osvojio Zlatnu palmu u Kanu.

Dužina trajanja filma: 147 min

Žanr: drama

Država/Godina: Savezna Republika Nemačka, Francuska, Velika Brtianija, SAD/1984

Uloge: Harry Dean Stanton, Nastassja Kinski

Režija: Wim Wenders

29. septembar – Dejvid Linč – umetnički život

Festival američkog nezavisnog filma održava se po treći put u Domu omladine Beograda, a ove godine u fokusu je najveća ikona nezavisnog filma – Dejvid Linč. Publika će 29. septembra od 21 sat imati ekskluzivnu priliku da po prvi put u Beogradu vidi hipnotički dokumentarac “Dejvid Linč – umetnički život”, premijerno prikazan u Veneciji, u kome veliki autor sugestivno pripoveda o svom detinjstvu, fantazmagorijama i umetničkom sazrevanju.

Filmski vodič od 28. septembra do 4. oktobra 3

Veliki umetnik nas vodi na intimno putovanje kroz svoju nepoznatu stranu: odrastanje, slikarstvo, prve filmove.

Dužina trajanja filma: 90 min

Žanr: dokumentarni

Država/Godina: SAD, Danska/2016

Režija: Nik Barns, Džon Ngajen i Olivija Nergard-Holm

30. septembar – Borg i Mekinro

Film prati razvoj karijera dve teniske legende Bjorna Borga i Džona Mekinroa, a u fokusu je pre svega njihov rivalitet čiji je vrhunac bio za vreme čuvenog finala Vimbldona 1980. godine. Borg i Meklinro su dva apsolutno različita temperamenta.

Filmski vodič od 28. septembra do 4. oktobra 4

Borg je bio dešnjak, stoik i smiren, Mekinro, levoruk, usijane glave i naprasit. Publika je volela Borga, Mekinro je bio negativac. Mekinro je bio vatra, Borg led. NJihov odnos postao je definicija za rivalstvo u sportu. Zahvaljujući njima tenis je početkom 80-tih godina doživeo procvat, a njihovi mečevi ostaće upamćeni kao klasici svetskog tenisa.

Dužina trajanja filma: 100 min

Žanr: drama

Država/Godina: Švedska/2017

Uloge: Shia LaBeouf, Stellan Skarsgård, Tuva Novotny

Režija: Janus Metz Pedersen

1. oktobar – Američki plaćenik

Dve decenije nakon hladnog rata islamistički terorizam je u usponu. Tomas Stansfild okuplja novi tim tajnih agenata, nevidljivih ljudi, koji će se suočiti s tom rastućom pretnjom u inostranstvu pre nego što ona dosegne američko tlo. Nedugo nakon terorističkog napada na Pan Am Lokerbi, Stansfildova štićenica, Irena Kenedi, pronalazi savršenog kandidata.

Filmski vodič od 28. septembra do 4. oktobra 5

Među hiljadama onih koji oplakuju žrtve napada, nalazi se Mič Rap, student i talentovani sportista koji želi samo jedno – odmazdu. Nakon šest meseci intenzivne obuke Mič će neprijatelju naneti zastrašujuću štetu, ostavljajući za sobom trag mrtvih tela od Istanbula preko Evrope pa sve do Bejruta.

Dužina trajanja filma: 111 min

Žanr: akcija, triler

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Dylan O’Brien, Michael Keaton, Sanaa Lathan, Taylor Kitsch

Režija: Michael Cuesta

3. oktobar – Moderato kantabile

Jugoslovenska kinoteka tokom prvih dana oktobra deo svog programa posvećuje nedavno preminuloj francuskoj glumici Žani Moro. Za 3. oktobar zakazana je projekcija čuvenog klasika “Moderato kantabile”. Film nastao po romanu Margerit Diras režirao je Piter Bruk.

Filmski vodič od 28. septembra do 4. oktobra 6

Glavna junakinja je supruga, majka i domaćica iz buržujske porodice koja živi ispraznim i monotonim životom sve dok u baru slučajno ne upozna mladog muškarca iz radničke klase. NJih dvoje zajedno svedoče jednom zločinu, koji postaje izgovor za međusobne susrete i razgovore. Moro je na Kanskom festivalu za svoju ulogu dobila nagradu za najbolju glumicu.

Dužina trajanja filma: 95 min

Žanr: drama

Država/Godina: Francuska/1960

Uloge: Žan-Pol Belmondo, Žana Moro

Režija: Piter Bruk

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari