Filmski vodič od 29. marta do 4. aprila 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

29. mart – Niotkuda

Novi film čuvenog reditelja Fatiha Akina govori o Katji. NJen život se iznenada ruši kada njen muž Nuri i sin Roko poginu u bombaškom napadu. NJena porodica i prijatelji pokušavaju da joj pruže podršku. Danilo, advokat i Nurijev najbolji prijatelj, zastupa Katju na suđenju osumnjičenima – mladom paru neonacista. Suđenje gura Katju do granica izdržljivosti, ali za nju nema alternative: ona želi pravdu. Film se prikazuje u odabranim bioskopima.

Dužina trajanja filma: 106 min

Država/Godina: Nemačka, Francuska/2017

Žanr: drama

Uloge: Diane Kruger, Denis Moschitto, Numan Acar, Samia Muriel Chancrin

Režija: Fatih Akin

30. mart – Dugo putovanje u rat

Filmski vodič od 29. marta do 4. aprila 2U okviru 65. Martovskog festivala u Domu omladine 30. marta biće premijerno prikazan dokumentarni film Miloša Škundrića “Dugo putovanje u rat”. Prvi svetski rat je događaj koji je odredio tok celog 20. veka. NJegovi uzroci su predmet polemika među istoričarima već više od sto godina. Ovaj film uz pomoć najznačajnijih svetskih istoričara pokušava da odgovori kako i zašto je do prve u nizu svetskih katastrofa zaista došlo.

Dužina trajanja filma: 117 min

Država/Godina: Srbija/2018

Žanr: dokumentarni

Režija: Miloš Škundrić

31. mart – Marija Magdalena

Filmski vodič od 29. marta do 4. aprila 3Film “Marija Magdalena” na autentičan način prikazuje snažnu i inspirativnu ljudsku priču o jednoj od najmisterioznijih, neshvaćenih duhovnih ličnosti u istoriji čovečanstva. Ovaj biografski film, rađen po motivima iz Biblije, prikazuje Mariju (Runi Mara), mladu ženu u potrazi za novim načinom života. Sputana pravilima svog vremena, Marija prkosi svojoj tradicionalnoj porodici i priključuje se novom društvenom pokretu koji predvodi harizmatični Isus iz Nazareta (Hoakin Feniks). Ubrzo, ona pronalazi sebe u ovom pokretu i potpuno se posvećuje putovanju koje će je odvesti u Jerusalim.

Dužina trajanja filma: 120 min

Država/Godina: Velika Britanija/2018

Žanr: drama

Uloge: Rooney Mara, Joaquin Phoenix, Chiwetel Ejiofor

Režija: Garth Davis

1. april – Zec Petar

Filmski vodič od 29. marta do 4. aprila 4Petar i njegova porodica preuzma farmu starog gospodina Gregora i počinju da je uništavaju bacajući voće i povrće na sve strane i praveći nered. Kada na farmu po svoje nasledstvo dođe mlađi gospodin Toma Gregor, koji je daleko bistriji i oštroumniji, za Petra to znači samo dodatni izazov, nikako prestanak zabave. Ali mladi Gregor nije samo neverovatan neprijatelj, već i potencijalni suparnik.

On se zaljubljuje u lokalnu slikarku Bibu koja je ujedno i zekina surogat majka. Sada Petar ima dvostruko više razloga da otera uljeza što na kraju rezultira pravom bitkom, kako za farmu, tako i za naklonost lepe Bibe. Rivalstvo Zeca Petra i mladog Tome odvešće ih u veliku avanturu daleko van njihove idilične okoline pravac u gužvu londonske podzemne željeznice i sve do opasnih ulica grada i nazad. Ali na kraju, Petar mora da shvati da šargarepa i slava nikada neće biti važni koliko ljubav i porodica.

Dužina trajanja filma: 95 min

Država/Godina: SAD/2018

Žanr: animirani, avantura

Uloge: Stefan Bundalo (Petar Zec), Teodora Ristovski, Iva Stefanović, Milica Janketić, Aleksandar Radojičić, Tamara Aleksić, Dejan Dedić, Dragan Vujić – Vujke, Miroljub Turajlija, Slobodan Tešić, Lako Nikolić, Milan Antonić

Režija: Will Gluck

2. april – Ready Player One

Filmski vodič od 29. marta do 4. aprila 5Nova avantura oskarovca Stiven Spilberg bazirana je na istoimenom bestseleru Ernesta Klinea. “Ready Player One” prati priču tinejdžera Vejda koji svoje dane provodi igrajući OASIS. Vejd ima želju da iz sumornog sveta pobegne u globalnu mrežu virtuelne utopije gde korisnici vode idilične alternativne živote. Kada ekscentrični multimilijarder i tvorac igrice Džejms Halidej umre, u testamentu ostavi svoje bogatstvo onome ko pobedi u dobro smišljenom lovu na blago. Koristeći svoj avatar, Vejd će u trci za blagom morati da se suprotstavi moćnim protivnicima koji ga neće prestati napadati i u stvarnom svetu.

Dužina trajanja filma: 140 min

Država/Godina: SAD/2018

Žanr: akcija, naučna-fantastika, avantura

Uloge: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, T.J. Miller, Simon Pegg, Mark Rylance, Hannah John-Kamen

Režija: Steven Spielberg

3. april – Ponoćno sunce

Filmski vodič od 29. marta do 4. aprila 6Ova romantična priča govori o 17-ogodišnjoj devojci Kejti koja, zbog retke bolesti, ne sme da bude izložena suncu. Tokom dana je u kući, a tek uveče, po mraku, kreće prema lokalnoj železničkoj stanici gde svira gitaru za putnike. Jedne večeri, upliće se sudbina, i Kejti upoznaje dečka s kojim započinje letnju romansu.

Dužina trajanja filma: 91 min

Država/Godina: SAD/2018

Žanr: drama, romantični/ljubavni

Uloge: Bella Thorne, Patrick Schwarzenegger, Rob Riggle, Quinn Shephard

Režija: Scott Speer

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari