Filmski vodič od 30. novembra do 6. decembra 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

30. novembar – Kaja, ubiću te

Duh ’67. jedan je od programa Festivala autorskog filma u koviru koga se u Muzeju kinoteke prikazuju ostvrenja novog jugoslovenskog filma koji je svoj stvaralački zenit doživeo 1967. godine. Pre tačno pola veka, kako kažu organizatori, Jugoslavija je bila filmska velesila, a da ni sama nije bila svesna te činjenice.

Zato je u ovom programu 11 ostvarenja, takoreći reprezentacija, koja je osvojila svetske festivale i pripovedačkim majstorstvom upisala se u borhesovsku istoriju večnosti. Tu su između ostalih i Petrovićevi “Skupljači perja” “Ljubavni slučaj” Makavejeva, Pavlovićevo “Buđenje pacova”, Đorđevićevo “Jutro”… Među njima je i film “Kaja, ubit ću te!” Vatroslava Mimice koji podriva veru u tekovine mediteranske, humanističke civilizacije pred naletima diluvijalnih sila oličenih u fašizmu.

Dužina trajanja filma: 87 min

Žanr: drama

Država/Godina: Jugoslavija/1967

Uloge: Zaim Muzaferija, Uglješa Kojadinović, Jolanda Đačić, Izet Hajdarhodić

Režija: Vatroslav Mimica

1. decembar – Starateljstvo

Propali brak Mirijam i Antoana Besona vodi do žestoke borbe za starateljstvo nad sinom koji je u centru ovog sukoba. Njihov sin Žilijan u pismu opisuje svog oca Antoana kao nasilno čudovište, ali Antoan se na sudu predstavlja kao mirna i staložena osoba. Uprkos Mirijaminim zahtevima za isključivo starateljstvo, sudija dodeljuje zajedničko starateljstvo nad Žilijanom.

Filmski vodič od 30. novembra do 6. decembra 2

Dužina trajanja filma: 93 min

Žanr: drama

Država/Godina: Francuska/2017

Uloge: Léa Drucker, Denis Ménochet, Thomas Gioria

Režija: Xavier Legrand

2. decembar – Laki

Laki je stari vojni veteran čvrsto ustaljenih navika i stavova koji živi u malom gradu. Njegovu rutinu naglo prekida nezgoda koju doživi u kući, nakon čega shvata da njegovo zdravo staro telo polako počinje da propada i da on to mora prihvatiti.

Filmski vodič od 30. novembra do 6. decembra 3

U toj situaciji, Laki se mora pomiriti sa činjenicom da se ono u šta on veruje ne podudara u potpunosti sa prioritetima njegovih komšija. Neustrašivi i nezavisni Laki, čiji život sada visi o koncu, otpočinje svoje spiritualno putovanje, devedesetogodišnjeg ateiste, u potrazi za prosvetljenjem. Poslednja uloga na filmu harizmatičnog Harija Din Stentona koji je preminuo u oktobru ove godine.

Dužina trajanja filma: 88 min

Žanr: drama

Država/Godina: Francuska/2017

Uloge: Barry Shabaka Henley, Beth Grant, David Lynch, Ed Begley Jr., Harry Dean Stanton

Režija: John Carroll Lynch

3. decembar – Čudo

U domaćim bioskopima ovih dana počeo je da se prikazuje i film “Čudo” zasnovan na bestseleru Njujork Tajmsa. “Čudo” je priča o Ogustu Palmanu, dečaku s teškim genetskim poremećajem zbog kojeg od rođenja ima unakaženo lice i glavu.

Filmski vodič od 30. novembra do 6. decembra 4

Nakon 28 operacija zbog kojih nikad nije mogao normalno da pohađa školu, s deset godina ga roditelji ipak upisuju u peti razred osnovne škole. Ogi u školu kreće s puno straha i neverice i boji se kako će svakodnevno biti izložen pogledima, zgražanju i komentarima svojih školskih prijatelja.

Dužina trajanja filma: 113 min

Žanr: drama

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Jacob Tremblay, Julia Roberts, Owen Wilson

Režija: Steve Chbosky

4. decembar – Stig’o ćale 2

U nastavku svetskog hita iz 2015. godine, otac (Mark Valberg) i očuh (Vil Farel) udružili su snage kako bi svojoj deci priredili nezaboravan Božić. Međutim, njihov odnos biće pred velikim izazovom kada ih posete Dastijev otac, mačo i šmeker stare škole (Mel Gibson) i Bredov preemotivni tata, Ded (Džon Litgou).

Filmski vodič od 30. novembra do 6. decembra 5

Dužina trajanja filma: 100 min

Žanr: komedija

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Mark Wahlberg, Will Ferrell, Mel Gibson, John Lithgow

Režija: Sean Anders

5. decembar – Vau vau zvezda

Bodi je tibetanski mastif od kojeg se očekuje da bude sledeći seoski čuvar stada veselih ovaca, ali on nema strast prema preuzimanju te uloge od oca Kampe. Sve se menja kad radio padne s neba i on čuje muziku Angusa Sketerguda i odluči da život posveti muzici.

Filmski vodič od 30. novembra do 6. decembra 6

Bodi će time privući pažnju Linuksa, glavnog neprijatelja njegovog sela, koji u njemu vidi način kako doći u selo. Badi mora spasiti porodicu i prijatelje, a pritom ne želi da odustane od svoga sna.

Dužina trajanja filma: 90 min

Žanr: animirani, komedija

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Luke Wilson, Eddie Izzard, J.K. Simmons

Režija: Ash Brannon

6. decembar – Zaleđeno kraljevstvo – Praznik s Olafom

U domaćim bioskopima ponovo se prikazuje animirani film „Zaleđeno kraljevstvo“ iz 2013. godine, s tim što ga sada prati kratki dodatak – “Praznik sa Olafom“. U novoj avanturi Olaf se udružuje sa Svenom u veseloj misiji. Njih dvojica prečešljaće kraljevstvo uzduž i popreko kako bi pronašli najljepši praznični običaj i spasili prvi Božić za svoje prijatelje.

Filmski vodič od 30. novembra do 6. decembra 7

Ali, ispostaviće se da su običaji veoma lični i da je ono što čuva jedna porodica, za drugu čudno. Zato će Olaf zgrabiti sve što može da bi usrećio svoje prijatelje.

Dužina trajanja filma: 113 min

Žanr: komedija, animirani

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Stefan Bundalo, Jelena Gavrilović, Andrijana Oliverić, Ivan Bosiljčić, Marko Gvero

Režija: Stevie Wermers-Skelton and Kevin Deters

*Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari