Filmski vodič od 4. do 10. januara 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

4. januar – Sjaj u travi

Jugoslovenska kinoteka svoj redovni bioskopski repertoar u novoj 2018. godini započinje popularnom revijom filmova Po željama gledalaca. Ovaj januarski ciklus trajaće od 3. do 9. januara, sa projekcijama u obe bioskopske sale – u Uzun Mirkovoj 1 i u Kosovskoj 11.

Čuveni film Elije Kazana na programu je 4. januara. “Sjaj u travi” govori o srednjoškolcima – Deni i Badu koji žive u jednom kanzaškom gradu 1920-ih. NJihovi odnosi se sve više opterećuju kako socijalnim razlikama, tako i pritiskom okoline, koja s jedne strane insistira na konzervativnim vrednostima poput devičanstva, a sa druge strane na hedonizmu i slobodnom duhu.

Dužina trajanja filma: 124 min

Žanr: drama

Država/Godina: SAD/1961

Uloge: Natali Vud, Voren Biti

Režija: Elija Kazan

5. januar – Sanjari

Na programu Kinoteke su i Bertolučijevi “Sanjari”. Priča prati Metjua, američkog studenta u Parizu, koji nakon što upozna Tea i njegovu sestru Izabel, biva uvučen u ljubavni trougao. Događaji prikazani u filmskom narativu odigravaju se neposredno pre i tokom studentskih demonstracija u Parizu 1968. godine.

Filmski vodič od 4. do 10. januara 2 

Dužina trajanja filma: 116 min

Žanr: drama

Država/Godina: Velika Britanija, Francuska, Italija/2003

Uloge: Majkl Pit, Luj Garel, Eva Gren

Režija: Bernardo Bertoluči

6. januar – Velika igra

“Velika igra” je rediteljski debi oskarovca Arona Sorkina, poznatog kao scenariste filmova “Društvena mreža”, “Stiv Džobs”… Reč je o istinitoj priči o poker princezi, Moli Blum, koja je vodila najekskluzivnije ilegalne igre celu jednu desceniju. Moli je bila skijašica koja je postala konobarica nakon neuspešne kvalifikacije za Olimpijske igre.

Filmski vodič od 4. do 10. januara 3

Nezadovoljna običnim poslom pokrenula je ilegalnu kockarnicu koju su posećivali slavni glumci i velike face s Vol Strita. NJeni igrači bile su filmske zvezde, poznati sportisti, poslovnjaci i ruska mafija. Moli je uspešno vodila posao sve dok joj usred noći na vrata nisu upali FBI agenti. Jedini saveznik joj je bio njen advokat Čarli Džefi, koji je otkrio da je Moli puno više od onoga što se pisalo o njoj.

Dužina trajanja filma: 140 min

Žanr: biografski, drama

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner, Michael Cera, Chris O’Dowd

Režija: Aaron Sorkin

7. januar – Smanjivanje

“Smanjivanje” govori o tome šta bi se desilo da postoji formula koja smanjuje ljude na visinu od desetak centimetara. Tako smanjeni, ljudi shvataju koliko iznose troškovi života u novom okruženju.

Filmski vodič od 4. do 10. januara 4

Uz obećanje da će imati bolji život, jedan sasvim običan čovek, Pol, sa svojom suprugom Odri donosi odluku da napusti svoj stresni život u Omahi, da se smanji i preseli u novu, malu zajednicu. Taj izbor pokrenuće lavinu novih izazova i životnih avantura.

Dužina trajanja filma: 135 min

Žanr: drama, komedija

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Matt Damon, Kristen Wiig, Christoph Waltz, Jason Sudeikis

Režija: Alexander Payne

8. januar – Legenda o Kolovratu

U 13. veku mongolske ratne horde i njihov vođa Batu Kan kontrolisali su većinu sveta. Kako su se kretali ka Evropi, Mongoli su napadali preostale ruske kneževine koje su im se našle na putu. Ipak, njihove planove kvari mali odred snažnih junaka na čelu sa misterioznim hrabrim ratnikom.

Filmski vodič od 4. do 10. januara 5

Film donosi priču o legendarnoj borbi iz ruske istorije u kojoj 17 neustrašivih ratnika brani svoju zemlju od hiljada vojnika. “Legneda o Kolovratu” je priča o hrabrosti, izdržljivosti i požrtvovanosti za svoju zemlju.

Dužina trajanja filma: 117 min

Žanr: akcija, istorijski

Država/Godina: Rusija/2017

Uloge: Ilya Malakov, Aleksey Serebryakov, Aleksandr Ilin

Režija: Dzhanik Fayziev, Ivan Shurkhovetskiy

9. januar – Koko

Uprkos decenijskoj zabrani muzike u njegovoj porodici, Migel sanja da postane uspešni muzičar poput njegovog idola, Ernesta de la Kruza. U očajničkim nastojanjima da dokaže svoj talenat, Migel će se naći u zadivljujućoj i šarenoj Zemlji mrtvih usled niza misterioznih događaja.

Filmski vodič od 4. do 10. januara 6

Usput će upoznati šarmantnog prevaranta i zajedno će krenuti na uzbudljivo putovanje ne bi li saznali pravu istinu koja stoji iza Migelove porodične istorije.

Dužina trajanja filma: 104 min

Žanr: animirani, komedija

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Nikola Brun, Marko Marković, Bojan Žirović, Goca Tržan, Dobrila Ilić, Milan Antonoć, Srđan Čolić, Sanela Milošević, Olivera Katarina, Katarina Gojković, Tijana Dapčević

Režija: Lee Unkrich, Adrian Molina

10. januar – Traži se matori

Dva brata blizanca, nakon što saznaju da ih je majka godinama lagala i skrivala istinu o njihovom ocu, odlaze u potragu za njim. Na putu do istine o svome poreklu upašće u nevolje, jer ispada da im otac može biti bilo ko.

Filmski vodič od 4. do 10. januara 7

Dužina trajanja filma: 113 min

Žanr: komedija

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Owen Wilson, J.K. Simmons, Ed Helms

Režija: Lawrence Sher

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari