Filmski vodič od 5. do 12. septembra 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

5. od 7. septembra – Retrospektiva filmova Gordana Mihića

U Muzeju kinoteke u Kosovskoj od 4. do 7. septembra biće prikazan izbor iz ogromnog opusa jednog od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih filmskih scenarista. Među izabranim filmovima su: „I Bog stvori kafansku pevačicu“, „Buđenje pacova“, „Pas koji je voleo vozove“, „Balkan ekspres“, „Varljivo leto ’68“, „Crna mačka beli mačor“, ukazano je iz Jugoslovenske kinoteke.

Na današnjem repertoaru će se naći film ŽUTA, koji će biti prikazan u 17 sati. U 19 časova biće prikazan film PAS KOJI JE VOLEO VOZOVE, a u 21 sat film VRANE.

Na repertoaru u petak biće prikazivan film SREĆNA PORODICA u 17 sati. U 19 BALKAN EKSPRES , a u 21 sat VARLJIVO LETO ’68 .

Subota, je namenjena za filmove ZABORAVLJENI u 17 sati, POČETNI UDARAC u 19 sati i CRNA MAČKA, BELI MAČOR u 21 sat.

5. septembar – Njen mirisFilmski vodič od 5. do 12. septembra 2

Elizabet Mos glumi pank heroinu u muzičkoj drami smeštenoj u devedesete godine u novom filmu Aleksa Ros Perija NJEN MIRIS (Her Smell), koji će se naći na repertoaru naših bioskopa, ukazano je u saopštenju za medije i dodato da je u filmu reč o pank heroini Beki koja se bori sa alkoholizmom i samodestruktivnim porivima, dok pokušava da ponovo povrati onu inspirativnu energiju zbog koje je njen bend nekada bio poznat.

Pored propalog braka i karijere, ona pokušava da se fokusira na pozitivno, na snimanje novog albuma i na buduće koncerte, kako bi sačuvala svoje dete od iste budućnosti. Radnja filma smeštena je u devedesete godine prošlog veka, a reditelj Aleks Ros Peri je rekao da inspiracija za film nije bila samo jedna muzičarka, već njih nekoliko koje su obeležile pank rok, grandž i alternativnu scenu u to vreme.

 

5. septembar – Blade runnerFilmski vodič od 5. do 12. septembra 3

Remek delo Ridlija Skota iz 1982. godine sa Harison Fordom u glavnoj ulozi je maestralna kombinacija „sci fi“ futurističkog okruženja sa jednostavnom „noir“ detektivskom pričom, ukazano je u povodom projekcije filma Blade runner koja će se odviti u Novom bioskopu Zvezda, sa početkom u 21 sat.

Povodom radnje kultnog filma ukazano je da melanholični detektiv živi u L.A. 2019.godine i ima za zadatak da eleminiše četiri odbegla genetički modifikovana kiborga. Mističan, dubok i slojevit u sebi ima lepo spakovano pitanje dehumanizacije ljudi posredstvom previše razvijene tehnologije i kapitalizmom, rolama kreatora i kreacija i njihove međusobne zavisnosti.

5. septembar – TO: Drugo poglavljeFilmski vodič od 5. do 12. septembra 4

Hvaljeni hit TO iz 2017. pokosio je bioskopske blagajne i zaradio više od 700 miliona dolara širom sveta, redefinisao žanr, postao deo opšte kulture i postao horor film s najvećom zaradom u istoriji, ukazano je povodom filma TO: Drugo poglavlje, koji se na repertoaru bioskopa Komank dvorane nalazi od danas pa do daljeng u više termina.

Povodom filma je navedeno i kako se zlo ponovo vraća svakih 27 godina u grad deri, mejn, to drugo poglavlje spaja likove koji su otišli svojim putem nakon gotovo tri decenije.

6. septembar – Army of shadowsFilmski vodič od 5. do 12. septembra 5

Film Army of shadows biće prikazan u petak u Novom bisokopu Zvezda sa početkom u 21 sat.

Povodom filma u najavi je istaknuto da je u pitanju atmosferično i uzbudljivo Melvilovo remek delo i njegov najličniji film o grupi članova Francuskog otpora i njihovoj borbi u okupiranoj, nacističkoj Nemačkoj. Triler inspirisan lučnim iskustvom i mračnim romantizmom njegovih prethodnih gangsterskih filmova, prljav i mračan, čini pravu privilegiju u vremenu kada mislimo da smo videli i da znamo sve.

7. i 8. septembar – VILIJEVA PLANETAFilmski vodič od 5. do 12. septembra 6

Nakon što je uništen brod kojim je putovao u svemir, mali Vili biva odvojen od svojih roditelja. Njegova rezervna kapsula sleće na divlju i neistraženu planetu na kojoj, uz pomoć robota Baka, preživljava do dolaska spasilačke misije, ukazano je povodom premijernog prikazivanja animiranog filma VILIJEVA PLANETA koje se očekuje za vikend, a koji u regularne bioskopske projekcije kreće od 12. septembra.

https://www.youtube.com/watch?v=OqCAhngklFs&feature=youtu.be

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari