Filmski vodič od 6. do 12. decembra 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke. Sadržaj se preuzima sa online najava događaja.

6. decembar – Krcko Oraščić i četiri kraljevstva

U bioskopima štrom Srbije kreće prikazivanje film inspirisanog jednim od najlepših baleta Krcko Oraščić u 2D, 3D i 4D tehnologiji – istakli su organizatori događaja i dodali da glavne uloge u bajci tumače Kira Najtli, Mekenzi Foj, Helen Miren, Morgan Frimen.

– Jedino što Klara želi je ključ, jedinstveni ključ koji može da otvori kutiju koja sadrži dragoceni poklon. Zlatna nit, koja joj je pokazana na godišnjoj zabavi njenog kuma, Droselmajera, odvešće je u nepoznati i misteriozni paralelni svet. U tom svetu Klara upoznaje vojnika po imenu Filip, bandu miševa i regenta koji vladaju u tri kraljevstva: Zemlji pahuljica, Zemlji cveća i Zemlji slatkiša. Klara i Filip moraće da oslobode četvrto kraljevstvo, koje teroriše Majka Medenjak, da vrate Klarin ključ i da uspostave harmoniju – navenedno je kao radnja dela.

6. decembar – „Asteriks: Tajna čarobnog napitka“

3D Bioskopska projekcija filma „Asteriks: Tajna čarobnog napitka“ počinje da se prikazuje od danas u bioskopima širom Srbije.
Filmski vodič od 6. do 12. decembra 2
Organizatori su tom prilikom naveli dase na filmska platna vraćaju Asteriks i Obeliks, dva najveća strip junaka i galska heroja, koja donose prepoznatljiv humor u kojem će uživati i klinci i odrasli.
Tajna čarobnog napitka je nova filmska adaptacija o pustolovinama nepobedivih junaka koji pred veliko platno dovode celu porodicu. U ovoj priči Čudomiks odlučuje da je vreme za osiguranje budućnosti sela pa zajedno s Asteriksom i Obeliksom kreće u potragu za mladim druidom kojem može preneti tajnu o čarobnom napitku koji osigurava trajnu zaštitu.

6. decembar – „Piknik kod Hanging roka“

Filmski vodič od 6. do 12. decembra 3 KSP „Akcioni potencijal“ vas poziva na projekciju filma „Piknik kod Henging roka“ u utorak u 18 i 30 časova, na Fakultetu za medije i komunikaciju – istaknuto je u najavi događaja i dodato da se ova „unikatna priča bavi se najupečatljivijim periodom života – detinjstvom, proučavajući ga iz perspektive jungijanske analitičke psihologije“.
Projekcija će se odviti u sali 8, na četvrtom spratu. Zainteresovani su pozvani da ostanu na diskusiji nakon filma, koju će voditi Jelena Sladojević Matić, jungovski analitičar.

6- 8. decembar – Japansko srpski festival filma

Peti, po sadržaju najambiciozniji JSFF (Japansko srpski festival filma), održaće se od četvrtka 6. do subote 8. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci.

– Posetioce očekuje izazovan, konstruktivan, upečatljiv, žanrovski neograničen takmičarski i revijalni filmski program domaćih i japanskih kratkometražnih ostvarenja koja su odgovorila na ovogodišnju festivalsku temu „Vizija“. Kompleksnost ove teme uticala je na to da programski sadržaj bude sačinjen od mnogobrojnih aktivnosti koje bi sa različitog aspekta tretirale “Viziju”, publici približile temu i otvorile nove poglede na nju – istaknuto je u najavi događaja.

6 – 9. decembar – Deseti Merlinka filmski festival

Filmski vodič od 6. do 12. decembra 4Od danas pa do kraja vikenda posetioci Doma omladine Beograd moći će da pogledaju oko stotinak  filmova u okviru Merlinka festivala. Kratki filmovi će se prikazivati u Klubiću svakog dana od 16 i 30, dokumentarci i nezavisni filmovi u sali Amerikana od 17 i 30 i hit filmovi u Velikoj sali od 17 časova.

Festival će otvoriti film Ruperta Everetta „Srećni princ“ o poslednjim danima Oskara Vajlda nakon što je izašao iz zatvora, gde je odležao kaznu zbog homoseksualnosti. Prikazaće se i francuski film „Nož + srce“ u režiji Yanna Gonzaleza, sa Vanesom Paradi u glavnoj ulozi i on će zatvoriti ovogodišnji Merlinka festival. Na festivalu će biti prikazan i zabranjeni kenijski film „Rafiki“, ljubavni film „Vita i Virdžinija“, crno beli film „1985“ koji simbolično traje 85 minuta i vraća nas 33 godine unazad, tajvanski „Legenda o kamenu“ koji dočarava gej scenu glavnog grada Tajpeja. Paragvajski „Naslednice“ koji  je film iz ovogodišnje selekcije sa najvećim brojem nagrada, do sada 28 nagrada među kojima su i dva Srebrna medveda i FIPRESCI nagrada sa Berlinala.

7. decembar – „Kralj Petar Prvi“

Specijalna projekcija filma „Kralj Petar Prvi“ prikazaće se u bioskopu Cineplexx Niš u petak 7. decembra od 20 časova.Filmski vodič od 6. do 12. decembra 5

– Na projekciji filma, koji u evropskim razmerama predstavlja jedan od najznačajnijih umetničkih projekata u godini obeležavanja pobede Saveznika u Prvom Svetskom ratu, publici će se pokloniti i deo ekipe, predvođen glavnim akterom filma i našim proslavljenim glumcem Lazarom Ristovskim – najavili su organizatori i kao radnju dela naveli: „Kralj Petar Karađorđević, kao mlad proteran je iz Srbije od strane suparničke dinastije Obrenovića. Nikada nije uspeo da napravi čvrstu vezu za zemljom iz koje je potekao, narodom čiji je potencijalni kralj, niti titulom koja mu po pravu pripada“.

9. decembar – „Poslednja avantura Kaktus Bate“

Filmski vodič od 6. do 12. decembra 6Film „Poslednja avantura Kaktus Bate“ u režiji Đorđa Markovića biće prikazan u subotu u 19 i 30 časova u Krokodilovom centru. U pitanju je naracija i istraživački rad Aleksandra Zografa. Posle projekcije odviće se razgovor s autorima.

– “Poslednja avantura Kaktus Bate” Đorđa Markovića priča je iz prošlosti. U njemu, Aleksandar Zograf, proslavljeni animator, otkriva neobični strip iz Drugog svetskog rata. Njegov junak je Kaktus Bata, mali kaktus zarobljen u svojoj saksiji. Zaintrigiran, Zograf započinje istragu kroz život kreatora Kaktus Bata – manje poznatog umetnika Veljka Kockara. Uskoro, otkriva da je Kockar bio uhapšen odmah po oslobođenju Beograda 1944. Optužen da je bio Gestapo agent, ubrzo je i pogubljen. Zografova istraga otkriva daleko kompleksniju priču: Kockarov identitet i umetnički radovi bili su ukradeni, vrlo je verovatno da je bio u ljubavnoj vezi sa devojkom vojnika gerile i da je crtao antikomunističku propagandu za naciste. Kockara je u filmu otelotvorio Milutin Milošević, a pojavljuju se Tihomir Stanić, Ana Mandić, Viktor Savić i drugi. Na scenariju je radio Vladimir Simić, direktor fotografije je Kosta Glušica, muziku potpisuje Kralj Čačka, a produkciju je izvela Tuna Fish Studio – istaknuto je u najavi projekcije.

12. decembra – Reel Rock 13Filmski vodič od 6. do 12. decembra 7

U sredu u 20h u velikoj sali Doma omladine Beograda biće prikazan kolaž najboljih penjačkih filmova u 2018. godini, Reel Rock 13 . Adam Ondra, Alex Honnold, Jimmy Chin, Madaleine Sorkin i drugi predstaviće vam najveća penjačka dostignuća ali vas i povesti na neke do sada neispenjane destinacije – istaknuto je u najavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari