Filmski vodič od 7. do 14. novembra 1Aretha Franklin, as shown in the documentary "Amazing Grace." MUST CREDIT: Neon

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima.

7. novembar – Otvaranje festivala Slobodna Zona 2019, film: Amazing Grace

Petnaesto jubilarno izdanje festivala Slobodna zona održaće se od 7. do 12. novembra 2019. godine u sedam bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Festival Svečano otvara film Areta Frenklin – Amazing Grace, u 20h u Kombank dvorani.

Povodom radnje filma istaknuto je da je: „Areta Frenklin na vrhuncu slave u januaru 1972. godine, odlučila da se vrati tamo gde je i počela, u svet gospel muzike. Za samo dva dana snimila je album Amazing Grace u crkvi New Temple Missionary Baptist u Kaliforniji sa crkvenim horom Džejmsa Klivlenda. Na ovom albumu, između ostalih, Frenklin peva pesme poput „Ain’t no mountain high enough“ „Have I Got Over“, „Precious Memories“ i 11-minutnu verziju „Amazing Grace“. Rezultat je neverovatan što se i očekivalo od kraljice soula, a ovaj album ostaje do dan danas najprodavaniji gospel album svih vremena“.

Dokumentarni film o snimanju tog albuma čekao je čak 46 godina da ugleda svetlost dana. Reditelj filma Sidni Polak je zaboravio da koristi klapu, uređaj koji se koristi za sinhronizaciju zvuka i slike, i nikada nije uspeo da sinhronizuje snimak zbog analogne tehnike.

Areta Frenklin, koja je tada već imala 31 pesmu na vrhu američkih top lista, nije dozvolila prikazivanje ovog filma. Alan Eliot je preuzeo projekat i 2008. godine uz pomoć digitalne tehnologije, sa timom tehničara, uspeo da sinhronizuje sliku i zvuk. Odobrenje da se od ovog materijala napravi dokumentarni film je stiglo tek nakon smrti Arete Franklin, od njene nećake Sabrine Ovens.

https://youtu.be/lJRxiTTimdE

7. novembar – Program Jugoslovenske kinoteke

Novembarski program Jugoslovenske kinoteke obeležiće projekcije restaurisanog filma „Bazen” sa Alenom Delonom i Romi Šnajder, kao i ovogodišnji biografski film „Džudi” sa Rene Zelveger, uz stare hitove Džudi Garland, a na repertoaru će biti i novi domaći film „Aleksandra” Saše Radojevića.

Filmski vodič od 7. do 14. novembra 2Ciklus Velikani svetskog filma posvećen je Erolu Flinu. Za ciklus Moj izbor program je sastavila direktorka Slovenačkog filmskog centra Nataša Bučar. Kinoteka će ovog meseca biti domaćin Slobodne zone, Festivala autorskog filma, Festivala snimateljskih ostvarenja, istaknuto je u saopštenju gde je ujedno objavljena i satnica prikazivanja filmova:

Tako će u četvrtak, u 16.30 biti prikazan film PUSTOLOVINE U BURMI – Objective, Burma! Uloge: Erol Flin, Džejms Braun. Režija: Raul Volš.

Istog dana u 19 sati biće prikazan film PROTIV SVIH ZASTAVA – Against All Flags. Uloge: Erol Flin, Morin O’Xapa. Režija: Džordž Šerman, Daglas Sirk.

U 21 sat biće prikazan film DŽUDI – Judy. Uloge: Rene Zelveger, Džesi Bakli. Režija: Rupert Guld

U petak, u okviru rubrike Moj izbor: NATAŠA BUČAR, u 17 sati biće prikazan film BULEVAR SUMRAKA – Sunset Boulevard. Uloge: Vilijem Holden, Glorija Svanson. Režija: Bili Vajlder. U 19 sati film SVE O EVI – All About Eve. Uloge: Bet Dejvis, En Bakster. Režija: Džozef L. Mankievic, dok će istog dana u 21 sat biti prikazan film KO SE BOJI VIRDŽINIJE VULF? – Who’s Afraid of Virginia Woolf. Uloge: Elizabet Tejlor, Ričard Barton. Režija: Majk Nikols.

Subota je predviđena za fimove: KERI – Carrie, od 17 sati. Uloge: Sisi Spejsek, Pajper Lori. Režija: Brajan de Palma. U 19 sati TRI BOJE: PLAVO – Trois couleurs: Bleu. Uloge: Žilijet Binoš , Benoa Režan. Režija: Kšištof Kješlovski. U 21 sat biće prikazan film KLAVIR – The Piano. Uloge: Holi Hanter, Harvi Kajtel. Režija: Džejn Kempion.

Nedelja je namenjena za projekciju filmova ARIZONA DREAM – Arizona Dream, u 16:30. Uloge: Džoni Dep, Džeri Luis. Režija: Emir Kusturica. U 19 sati istog dana biće prikazan film RASPOLOŽEN ZA LJUBAV – Faa yeung nin wa Uloge: Toni Čiju Vai Leng, Magi Čeng. Režija: Vong Kar Vai, a u 21 sat biće prikazan film POVRATAK – Vozvraщenie. Uloge: Vladimir Garin, Ivan Dobronravov Režija: Andrej Zvjagincev.

U ponedeljak, „KALUDIJA KARDINALE na bis“ u 18 sati, film OBIČNO NEPOZNATI LOPOVI – I soliti ignoti. Uloge: Vitorio Gasman, Klaudija Kardinale. Režija: Mario Moničeli. U 20 i 30 GEPARD – Il Gattopardo. Uloge: Bert Lankaster, Klaudija Kardinale. Režija: Lukino Viskonti.

U utorak, u 18 sati, film OPLJAČKAJ BLIŽNJEGA SVOGA – Ruba al prossimo tuo. Uloge: Klaudija Kardinale, Rok Hadson. Režija: Frančesko Mazeli. Potom u 20 i 30 film 8 ½ – Otto e mezzo Uloge: Marčelo Mastrojani, Klaudija Kardinale. Režija: Federiko Felini.

Sreda, film: SLIKA U POKRETU 2019 – FESTIVAL SNIMATELjSKIH OSTVARENJA 20:00 VODA I ŠEĆER- KARLO DI PALMA, BOJE ŽIVOTA – Acqua e zucchero: Carlo Di Palma, i colori della vita dokumentarni film Direktor fotografije: Đuzepe Motola. Režija: Fariboz Kamkari.

Četvrtak, u 16 sati film PIJAVICE. Uloge: Nikola Đuričko, Lazar Ristovski Direktor fotografije: Boris Gortinski. Režija: Dragan Marinković. U 18 sati film TAKSI BLUZ. Uloge: Andrija Milošević, Milena Predić Direktor fotografije: Luka Milićević Režija: Miroslav Stamatov, a u
20 sati film AJVAR. Uloge: Nataša Ninković, Sergej Trifunović Direktor fotografije: Maja Radošević Režija: Ana Marija Rosi.

7. novembar – Veče kratkih autorskih animiranih filmova

Filmski vodič od 7. do 14. novembra 3Veče kratkih autorskih animiranih filmova oviče se večeras u bifeu Ventil, sa početkom od 18 časova, najavili su organizatori.

Upoznajemo se sa radovima domaćih animatora – ukazali su u najavi i istakli program:

1. Bogovac Tamara – „Radiovizija Astronomija Tatomira Anđelić“ 03:47 „Prazna Kutija“ 04:16
2. Nikola Nešić -„Tri želje“ -04:00
3. Jovan Rakić – „Lov“ – 07:52
4. Jelena Vučić -„Pravda“ – 04:46 „Niti“ – 07:16
5. Goran Rakić -„Životi“ – 06:24 „Svetlost“- 08:54
6. Filip Ignjatović-„Priča o starijem bratu“-10:00
7. Miloš Živkov-„Epitaf“-03:47

11. novembar – Dnevnik Diane Budisavljević

Zbog velikog interesovanja, treća projekcija filma Dnevnik Diane Budisavljević biće prikazana 11. novembra 17 sati, obavestili su organizatori i dodali da je „Dnevnik Diane Budisavljević“ apsolutni hit festivala „Slobodna zona“.

Projekcije u 19h i 21h su rasprodate, a zbog velikog interesovanja publike, film se prikazuje u još jednom terminu – 11.novembra u 17 sati, Kombank dvorana, istaknuto je u najavi i ukazano da je film istinita je priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima.

Filmski vodič od 7. do 14. novembra 4

Naime, prema rečima organizatora, u „Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na snazi su rasni zakoni. Austrijanka Diana Budisavljević u jesen 1941. saznaje da se majke i deca pravoslavnog porekla odvode u ustaške logore u blizini Zagreba. Broj i oznaku nepodobnog Srbina dobija i njen suprug, poznati zagrebački lekar Julije Budisavljević. U atmosferi straha i pretnji, nepokolebiva i predana ideji humanosti, Diana sa nekolicinom prijatelja iz svoga stana pokreće riskantnu akciju kojom je od sigurne smrti spašeno, i u hrvatskim dobrotvorskim porodicama udomljeno, više od 10.000 dece.

Završetkom rata njeno austrijsko i građansko poreklo za komuniste postaje nepoželjno, kartoteka dece koju je vodila sa željom da ih jednog dana opet spoji sa roditeljima oduzeta, a zasluge za najveću akciju spašavanja u Drugom svetskom ratu prećutane do današnjih dana“.

– Dnevnik Diane Budisavljević, pripreman 10 i sniman 5 godina, apsolutni je ovogodišnji pobednik Pulskog filmskog festivala. Nagrađen je Velikom zlatnom arenom za najbolji film, Zlatnim arenama za režiju, montažu i muziku, kao i nagradama publike i filmskih kritičara – navedeno je u najavi događaja.

Režija: Dana Budisavljević

Uloge: Alma Prica, Igor Samobor, Mirjana Karanović, Ermin Bravo, Areta Ćurković, Tihomir Tika Stanić

Žanr: drama, igrano-dokumentarni

12. novembar – Žensko zadovoljstvo

Kulturni centar Beograda mesto je prikazivanja filma Žensko zadovoljstvo, koje će se odviti utorak u 21 sat.Reditelj filma je Barbara Miller. Uloge: Deborah Feldman, Leyla Hussein, Rokudenashiko

Sinopsis: „Dokumentarac Barbare Miler, #Žensko zadovoljstvo, upoznaje gledaoce sa pet hrabrih, pametnih i samosvesnih žena, koje razbijaju tišinu koju nameću njihova patrijarhalna društva i verske zajednice. Debora Feldman, Lejla Husein, Rokudenašiko, Doris Vagner i Vitika Jadav se svojom neverovatnom snagom i pozitivnom energijom bore za oslobađanje i autonomiju ženske seksualnosti, protiv religijskih dogmi i kulturoloških barijera. Ali njihova pobeda ima visoku cenu: javno su omalovažavane, optuživane za krivična dela, izopštene iz društva u kome su odrastale, a pristizale su im čak i pretnje smrću od strane verskih vođa i fanatika“.

https://www.facebook.com/slobodnazona/videos/3227711803937993/

14. novembar – Dokumentarni film “Dom”

Filmski vodič od 7. do 14. novembra 5Projekcija dokumentarnog filma “Dom” i diskusija oviće se sledećeg četvrtka u UK Stari grad, najavili su organizatori.

– Dokumentarni film “Dom” (Hrv, 40 min.) u režiji Zdenka Jurilja je film koji se bavi temom prisilnih iseljenja u Hrvatskoj. Zbog nemogućnosti plaćanja kredita ili životnih troškova, svaka dvadeseta porodica u Hrvatskoj ostaje bez doma. Rigorozni zakoni omogućili su bankama i ostalim institucijama da lakše zaplenjuju nekretnine. Film prikazuje scene deložacija u kojima pripadnici specijalne policije iz domova odvlače one koji su nemoćni – ukazano je povodom ovog filma i dodato da će nakon prikazivanja biti organizovan razgovor sa aktivistima Združene akcije „Krov nad glavom“, organizacije koja se bavi borbom za pravo na dom u Srbiji. Pričaće se o tome koji su razlozi zbog kojih se ljudi izbacuju na ulicu u našoj zemlji, kako izgledaju akcije sprečavanja iseljenja i koje su mogućnosti samoorganizovanog otpora nepravdama u okviru društvenog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari