Filmski vodič od 8. do 14. marta 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

8. mart – Oblik vode

I ovonedeljeni vodič počinjemo filmom “Oblik vode”. Razlog je naravno taj što je u danima između dva teksta ovaj film osvojio Oskara za najbolji film, dok je Giljermo del Toro nagrađen za najbolju režiju. Pa ko film nije pogledao na Festu, trk u bioskope.

Oblik vode” je bajkovita priča smeštena u vreme hladnog rata u SAD, oko 1962. godine. U tajnoj, visoko obezbeđenoj vladinoj laboratoriji, radi Elajza, koja vodi samotan i sputan život. Njen život se menja iz korena kada sa svojom koleginicom Zeldom otkrije tajni eksperiment unutar laboratorije.

Dužina trajanja filma: 123 min

Žanr: drama, naučna-fantastika

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Sally Hawkins, Doug Jones, Michael Shannon, Richard Jenkins, Octavia Spencer, Michael Stuhlbarg

Režija: Guillermo del Toro

9. mart – Izgrednici

Filmski vodič od 8. do 14. marta 2Pravo sa Festa u bioskope stiže i jedan od laureata selekcije Srpski film. “Izgrednici” prate priču o tri studenta koji radeći na svom eksperimentu, pokušavaju da dokažu da prostorna destrukcija, pravljenje nereda, s vremenom dovodi do socijalne destrukcije, do pojave izgreda. Mlada trojka ne uviđa da im se haos koji izaziva za potrebe projekta polako uvlači i u njihove živote. Gube distancu, a profesor ih ostavlja da se sami suoče sa posledicama.

Dužina trajanja filma: 107 min

Žanr: drama, triler

Država/Godina: Srbija/2018

Uloge: Radovan Vujović, Marta Bjelica, Mladen Sovilj, Svetozar Cvetković, Predrag Ejdus Boris Isaković, Radovan Miljanić, Branka Šelić, Aleksandar Đurica, Miorljub Lešo, Milena Đorđević, Slobodan Tešić i Miodrag Dragićević

Režija: Dejan Zečević

10. mart – Neka svetlost uđe

Filmski vodič od 8. do 14. marta 3Izabela, koju igra maestralna Žilijet Binoš, razvedena je slikarka i majka koja je spremna da opet pusti ljubav u svoj život. Upoznaje zanimljive partnere i prolazi kroz uzbudljive periode jer ne zna, a čak ni ne naslućuje šta uopšte želi od života. Ovo je romantična komedija o ljubavnim greškama koje se manje više ponavljaju: svaki put kad pomislimo ili se ponadamo da je Izabela našla svoju drugu polovinu, stvari se otrgnu kontroli ili se raspadnu. Sve dok u film ne zakorači Žerar Depardje…

Dužina trajanja filma: 94 min

Žanr: komedija, ljubavni

Država/Godina: Francuska/2017

Uloge: Juliette Binoche, Gérard Depardieu, Valeria Bruni Tedeschi, Nicolas Duvauchelle, Josiane Balasko

Režija: Claire Denis

11. mart – Led

Filmski vodič od 8. do 14. marta 4Inspirisan istinitim događajima, “Led” je emotivna priča o devojci kojoj je ljubav pomogla da ustane iz invalidskih kolica i da postane šampion sveta u klizanju. Još od ranog detinjstva, Nađa je verovala u čuda. Zamišljala je kako istrčava na led uz ovacije publike i izvodi svoj najlepši ples. Zbog svoje vere i istrajnosti, ona postaje poznata klizačica. Na korak do najvećeg uspeha u karijeri, Nađa doživljava ozbiljnu povredu i završava u invalidskim kolicima. Vrativši se u rodni grad Irkutsk, ona ponovo pronalazi svoje snove – zahvaljujući snazi Sibira u njenoj krvi, ali i neočekivanoj ljubavi prema hokejašu Saši.

Dužina trajanja filma: 113 min

Žanr: drama, romantični, muzički

Država/Godina: Rusija/2018

Uloge: Aglaya Tarasova, Miloš Biković, Alexander Petrov, Mariya Aronova, Kseniya Rappoport, Yan Tsapnik

Režija: Oleg Trofim

12. mart – Skver

Filmski vodič od 8. do 14. marta 5Film „Skver“ švedskog reditelja Rubena Ostlunda dobitnik je Zlatne palme na prošlogodišnjem Kanskom festivalu. Otkačena i na momente urnebesna satira o svetu savremene umetnosti i muzeja postavlja pitanja o podeljenosti društva uzimajući u obzir ličnu odgovornost i humanost. Kristijan (koga igra Klas Bang) je glavni kustos Kraljevskog muzeja avangardne umetnosti, zgodan arogantan i pretenciozan u svojoj privilegiji i moći. Razveden, ali posvećen otac dvoje dece koji vozi elekrični automobil i posvećen je višim ciljevima. Njegova sledeća izložba je „Skver“, instalacija koja poziva prolaznike na altruizam podsećajući ih na njihovu ulogu odgovornih ljudskih bića. Ali, ponekad je teško živeti prema sopstvenim idealima – Kristijanov budalasti odgovor na krađu njegovog telefona i novčanika vodi ga u sramne situacije.

Dužina trajanja filma: 142 min

Žanr: komedija, drama

Država/Godina: Švedska, Danska, Francuska, Nemačka/2017

Uloge: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary

Režija: Ruben Östlund

13. mart – Pčelica Maja 2

Filmski vodič od 8. do 14. marta 6Pčelica Maja pojavila se pre više od sto godina i ubrzo postala jedna od najčitanijih knjiga tog vremena, omiljena i kod odraslih i kod dece. Nakon prvog filma koji je oduševio publiku svih generacija, stiže nam nastavak medene priče. Majina je košnica i ovog puta prepuna uzbuđenja. Leto se završilo i stigao je predstavnik iz Buzztropolisa s važnom porukom za kraljicu. Hoće li njenu košnicu konačno pozvati na Medene igre?

Dužina trajanja filma: 83 min

Žanr: animirani, komedija

Država/Godina: Nemačka/2018

Uloge: Mina Lazarević , Stevan Pjale, Milan Tubić, Jelena Jovičić, Jovana Stipić , Aleksandra Širkić, Peđa Damjanović, Nikola Vujović, Milena Predić, Marko Marković, Vladislava Vaca Đorđević, Jelisaveta Karadžić, Tomaš Sarić, Dimitrije Stojanović

Režija: Noel Cleary, Alexs Stadermann

14. mart – Kuća duhova

Filmski vodič od 8. do 14. marta 7Film donosi radnju inspirisanu stvarnom Sarom Vinčester (Helen Miren) i prikazuje ekscentričnu naslednicu bogatstva stečenog oružjem koja veruje da je progonjena dušama onih ubijenih Vinčester puškom. Prema legendi, Sara Vinčester je verovala da će ostati živa dokle god gradi svoju kuću. To je činila punih 38 godina. Ali kuća je bila bizarna s obzirom na to da se razna vrata i prozori otvaraju u zidove ili jednostavno ne vode nikuda. Film se snimao na autentičnoj lokaciji, što je bilo izuzetno teško i komplikovano filmskoj ekipi s obzirom na skučenost same kuće.

Dužina trajanja filma: 83 min

Žanr: horor

Država/Godina: Australija, SAD /2018

Uloge: Helen Mirren, Jason Clarke, Sarah Snook, Eamon Farren

Režija: Michael Spierig, Peter Spierig

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari