Filmu "Stric" Gran pri Velika zlatna mimoza, Mikiju Manojloviću Zlatna mimoza za najbolju mušku ulogu 1Foto: promo Vuk Ilić

Jelena Stanković, direktorka fotografije filma „Strahinja Banović“ osvojila je Nagradu “Živko Nikolić” za specijalni doprinos filmskom izrazu, a Nagrada za najbolji scenario dodeljena je Tanji Šljivar i Milici Tomović za film “Kelti” Posle velikog uspeha u Karlovim Varima, Puli, na Paliću…, debitantsk film „Stric“ scenarsta i reditelja reditelja Davida Kapca i Andrije Mardešića, trijumfovao je […]

Jelena Stanković, direktorka fotografije filma „Strahinja Banović“ osvojila je Nagradu “Živko Nikolić” za specijalni doprinos filmskom izrazu, a Nagrada za najbolji scenario dodeljena je Tanji Šljivar i Milici Tomović za film “Kelti”

Posle velikog uspeha u Karlovim Varima, Puli, na Paliću…, debitantsk film „Stric“ scenarsta i reditelja reditelja Davida Kapca i Andrije Mardešića, trijumfovao je i na upravo završenom, 35. Filmskom festivalu u Herceg Novom – osvojio je Gran pri Velika zlatna mimoza i posebno priznanje, Plaketu „Zoran Živković“.

Predragu Mikiju Manojloviću, za lik Strica, pripala je Zlatna mimoza za najbolju mušku ulogu, a žiri je za svoju odluku dao duhovito obrazloženje:

“Toliko puta smo ga vidjeli u ulozi potlačenog, red je da se i on opusti u ulozi tlačitelja”, saopštili su glumica Jelena Gavrilović, reditelji Zrinko Ogresta, Srđan Dragojević i Ivan Ikić i scenarista Stefan Bošković, članovi ovogodišnjeg žirija za glavni takmičarski program. .

Ova porodično-politička drama snimljena je u hrvatsko-srpskoj koprodukciji, a kako stoji u saopštenju, „Stric“ je “za podsjećanje da svaka nacija ima svog oca, ali i strica”.

Zlatna mimoza za najbolju režiju pripala je nagrađivanoj hrvatskoj rediteljki Sonji Tarokić za film “Zbornica”, a Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke, ravnopravno, Marini Redžepović za lik Ane Marije i Nives Ivanković za ulogu direktorke Vedrane u filmu „Zbornica“.

Nagrada za najbolji scenario dodeljena je Tanji Šljivar i Milici Tomović za film “Kelti”, a još jedno priznanje našim filmskim stvaraocima na jubilarnom festivalu u Herceg Novom doneo je i nagrađivani film „Strahinja Banović“ – direktorka fotografije Jelena Stanković osvojila je Nagradu “Živko Nikolić” za specijalni doprinos filmskom izrazu.

Specijalno priznanje žirija dodelejno je crnogorskom reditelju Ivanu Bakraču za film „Poslije zime“, koji je „generacijski vapaj za slobodom”, kako je ocenio žiri.

Zlatna mimoza za najbolji dokumentarni film (odlukom žirija, reditelji Samir Karahoda i Marko Grba Singh i producentkinja Bojana Radulović), pripala je ostvarenju “Prilagođeni” reditelja Dejana Petrovića, a u ovoj kategoriji Specijalno priznanje osvojio je dokumentarac “Gnezdo” reditelja Hlynur Palmasona.

U konkurenciji studentskih filmova, Zlatna mimoza otišla je ostvarenju “Planiranje ljeta” u režiji Alexandru Mironescua, studenta Nacionalnog univerziteta za pozorište i film “I.L. Caragiale” u Bukureštu, odlučio je žiri, reditelj Nikola Ljuca, producent, scenarista i reditelj Gijom de Sej i scenaristkinja Dunja Kusturica.

Specijalna priznanja u ovoj kategoriji osvojili su crnogorski autor Andrija Mugoša za film „Ječam žela“, i Karmen Obrdalj sa banjalučke Akademije, koja u ostvarenju “Kad jutro svane” nudi “iskren portret snažnog ženskog protagoniste koji se bori za svoje želje i strasti u provincijalnoj sredini”.

Nagrada žirija Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana – FEDEORA (Mikelanđelo Mesina, Nino Kovačić i Stojan Stamenić), pripala je slovenačkom filmu “Jahači” Dominika Menceja.

Plaketa “Milan Žmukić” (o kojoj su odlučivali članovi festivalske Direkcije i predstavnik “Centar filma” Beograd), dodeljena je Gordani Ogurlić, dugogodišnjoj urednici filmskog programa u JUK “Herceg-fest”, i novinarki i publicistkinji Vitki Vujnović.
Savet Festivala je, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, Poveljama zahvalnosti nagradio filmske montažerke Sonju Pekić i Ginu Paović,  koje su, pored svog dugogodišnjeg plodonosnog rada na polju FTV montaže, već duže vrijeme angažovane za brigu o celuloidnoj baštini u arhivi Kinoteke.

Savet festivala ove godine je dodelio i novoustanovljenu Nagradu za životno delo, koja je na otvaranju festivala svečano uručena reditelju Želimiru Žilniku, direktoru fotografije Bojanu Bazeliju i glumici Vesni Pećanac.

 

Jubilarno izdanje najznačajnijeg filmskog festivala u Crnoj Gori, koji se tokom tri i po decenije etablirao i kao jedan od najvažnijih u regionu, završeno je nacionalnom premijerom filma „Trougao tuge“ Rubena Ostlunda, laureata kanske Zlatne palme.

Festival je tokom proteklih sedam dana, od 22. do 28. avgusta, okupio u Herceg Novom filmske stvaraoce iz sveta i brojne ljubitelje sedme umetnosti iz regiona.

Omaž Dušanu Vukotiću, retrospektiva Žilnika…

U okrviru pratećeg programa, 35. festival priredio je omaž Dušanu Vukotiću povodom 60 godina nagrade Oskar za njegov film „Surogat“, retrospektivu filmova „Žilnik – kratki rezovi“, laureata novoustanovjene Nagrade za izuzetan doprinos regionalnoj i svetskoj kinematografiji. Žilnik je u Herceg Novom održao i masterklas, a na specijalnoj projekciji prikazan je i dugometražni road movie dokumentarac kroz njegovu poluvekovnu filmografiju, „Žurnal o Želimiru Žilniku“ reditelja Janka Baljka.
U okviru pratećeg programa upriličena je i promocija knjige „Fantom Durmitora“ Daniela Rafaelića, i program posvećen jubileju, 100 godina bioskopske kulture u Herceg Novom, revija flmova studenata Akademije na Cetinju…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari