Filmu "Stric" nagrada Dunavska lađa za najbolje ostvarenje 5. Dunav Film Festa 1Foto: Nenad Živanović

Posle trijumfa na brojnim regionalnim i međunarodnim festivalima, drami „Stric“, debitantskom filmu scenarista i reditelja Andrije Mardešića i Davida Kapaca pripala je i nagrada Dunavska lađa za najbolje ostvarenje na upravo završenom, 5. Dunav Film Festu. Ova hrvatsko-srpska koprodukcija sa Predragom Mikijem Manojlovićem u naslovnoj ulozi, donosi jednu naizgled ekscentričnu priču o teskobi koja je […]

Posle trijumfa na brojnim regionalnim i međunarodnim festivalima, drami „Stric“, debitantskom filmu scenarista i reditelja Andrije Mardešića i Davida Kapaca pripala je i nagrada Dunavska lađa za najbolje ostvarenje na upravo završenom, 5. Dunav Film Festu.

Ova hrvatsko-srpska koprodukcija sa Predragom Mikijem Manojlovićem u naslovnoj ulozi, donosi jednu naizgled ekscentričnu priču o teskobi koja je ne samo univerzalna već podstiče svakoga od nas da se posle gledanja tog filma upitamo da li smo i mi u nečijem zatočeništvu, saopštio je žiri, Slobodan Boda Ninković, Aleksandra Janković i Dimitrije Vojnov.

Pred prepunim gledalištem na Smederevskoj tvrđavi nagradu je primio koproducent filma Milan Stojanović.

Za najbolju režiju na 5. Festivalu podunavskih zemalja nagrađeni su mađarski reditelji Ana Nemeš i Laslo Čuja za film „Nežno“, dok je nagradu za najbolji scenario dobio Dmitro Suholitki Sobčuk za film „Pamfir“.

Laslo Čuja i Dmitro Suholitki Sobčuk obratili su se publici i zahvalili na nagradi putem video poruka, izražavajući nadu da će u narednim godinama posetiti festival na Smederevskoj tvrđavi.

Nagradu za najbolju mušku ulogu osvojio je holandski glumac Gijs Naber, za lik muža i ljubavnika u drami „Priča moje žene“, velike mađarske rediteljke Ildiko Enjedi.

Ova izuzetna ljubavna priča doživela je svetsku premijeru na ovogodišnjem Kanu i bila je nominovana za Zlatnu palmu za najbolju režiju, a Naber se publici na Smederevskoj tvrđavi takođe obratio video porukom,

Jedan od trenutno vodećih glumaca u Evropi, koji je u ovom filmu partner svetske zvezde Lee Sejdu (naša publika ga poznaje po ostvarenjima „Crna knjiga“, „Poslednji dani Emme Blank“, „Stan“, Manhunt, „Moje ludo srce“, Amsterdam Undercover…), zahvalio se na nagradi sa jedne druge tvrđave, na kojoj trenutno snima novi film.

 

Posle ceremonije dodele nagrada, festival je završen projekcijom filma „Blizu“ mladog belgijskog reditelja Lukasa Donta.

U sedam festivalskih dana, ovogodišnji Dunav Film Fest u svim selekcijama prikazao je 35 filmova, među kojima su najbolji naslovi iz evropske i svetske produkcije, a upriličio je i premijeru prve dve epizode treće sezone serije „Klan“, u režiji Bobana Skerlića, i produkciji kuće Firefly.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari