Najavljeno englesko izdanje knjige Radomira Konstantinovića "Filosofija palanke" (VIDEO) 1Foto: Bojan Cvejić

Englesko izdanje knjige Radomira Konstantinovića „Filosofija palanke“ najavljeno je danas na Media marketu u okviru tribine „50 godina Filosofije palanke“ u organizaciji Novog Optimizma.

Profesor Univerziteta Stenford u Kaliforniji Branislav Jakovljević ističe da je i sam autor knjige Konstantinović u početku bio skeptičan da će delo biti prevedeno na engleski.

„Rad na prevodu knjige počeo je pre desetak godina,  još za Radetovog života. Javio sam mu se telefonom i rekao da bih voleo na tome da pocnem da radim, ali on  nije verovao da će se to ostvariti. Ipak, nastavili smo da radimo uz veliku pomoć prevodioca Ljiljane Nikolić, koja je doprinela preciznom i profesionalnom prevođenju dela“, rekao je Jakovljević.

Profesor Jakovljević objašanjva da je bilo jako teško uskladiti različite prirode srpskog i engleskog jezika, što je dodatno otežao i specifičan stil pisanja autora.

„Ova knjiga je višeslojna i izuzetno kompleksna. Njen jezik je hegelovski dijalektičan i dinamičan, zbog čega je bilo jako teško prodreti u njega i sačuvati u što većoj meri autentičan stil i na engleskom jeziku“, rekao je Jakovljević i dodao da veruje da će, zbog tema totalitarizma, kojom se knjiga između ostalog bavi, biti veoma aktuelna i kada bude objavljena.

Trbina je upotpunjena i prikazivanjem kratkog filma sa obeležavanja pedesetogodišnjice u Ivanjici.

https://www.facebook.com/PokretNoviOptimizam/videos/352353065547708/UzpfSTI0NjUxMTIxODg2NzU4NToxMjQxMDQ2MjIyNzQ3NDA4/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari