Filozofski teatar u Bitef teatru: Fransoaz Veržes o "Feminističkoj teoriji nasilja", rasnom kapitalizmu, populizmima... 1Foto Plakat promo/Bitef teatar

Program Filozofski teatar u Bitef teatru nastavlja se 4. novembra, gostovanjem Fransoaz Veržes, jedne od najvažnijih evropskih teoretičarki dekolonijalnog feminizma.

U svojoj najnovijoj knjizi „Feministička teorija nasilja“ (u prevodu Milice Rašić i izdanju FMK), Veržes osuđuje bezbednosne promene u borbi protiv seksizma.

Fokusirajući se na „nasilne muškarce“, ona ne dovodi u pitanje izvore ovog nasilja – protivno duhu vremena, Fransoaz Veržes nam nalaže da odbijemo kaznenu opsesiju države, u korist restorativne pravde.

Kroz dijalog sa njom, Filozofski teatar baviće se pitanjima dekolonijalnog feminizma, videćemo kako rasni kapitalizam, ultrakonzervativni populizmi, slamanje Juga ratovima i imperijalističkom pljačkom, milioni prognanika, eskalacija zatvora, stavljaju maskulinitet u službu politike smrti.

Fransoaz Veržes je francuska politikološkinja, istoričarka, filmska producentkinja, nezavisna kustoskinja i i jedna od vodećih aktivistikinja, a u svom radu se fokusira na postkolonijalne studije i dekolonijalni feminizam.

Kroz svoj aktivistički rad bori se za očuvanje i širenje istorije obojenih imigranata. Odrasla je na ostrvu Reinion, gde je ubrzo postala svesna nelagodnosti kojom je obeleženo pitanje ropstva. Baveći se ovom problematikom, doktorirala je na Univerzitetu Berkli, i kasnije, u daljem radu, nastavila je sa istraživanjem o ovoj temi.

Iz njenog susreta sa Emeom Sezerom, francuskim pesnikom, političarem i borcem za ljudska prava, 2005. nastala je knjiga intervjua: Negre je suis, negre je resterai („Crnac sam, crnac ću ostati“).

Veržes je i potpredsednica Komiteta za sećanje na ropstvo, i predavačica na Goldsmit koledžu, a njene najpoznatije knjige u svetu su Abolir l’esclavage : une utopie coloniale („Ukinuti ropstvo: Kolonijalna utopija“, 2001.), La Republique coloniale. Essai sur une utopie („Kolonijalna republika: esej o utopiji, 2006.), Une feminisme decolonial („Dekolonijalni feminizam“, 2019.)…

 

Moderatorka razgovora sa Fransoaz Veržes je Maja Pelević, a ovo izdanje Filozofskog teatra u Bitef teataru nastaje u saradnji sa FMK (Fakultetom za medije i komunikacije), i Francuskim institutom u Beogradu.

Foto plakat/BItef teatar promo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari