Fondacija za kinematografiju Sarajevo podržala debitantski igrani film Gorana Stankovića, kao i veterana Rajka Grlića 1Foto promo/This and that productions

  Stručni žiri u kategoriji sufinansiranje manjinskih bosanskohercegovačkih koprodukcija podržao je projekat za većinsku srpsku koprodukciju, igrani film “Oče naš”, u režiji Gorana Stankovića, koji uz Ognjena Sviličića, Maju Pelević i Dejana Prćića potpisuje i scenario, a na konkursu koji je bio raspisan u nekoliko kategorija, sa projektima svojih novih filmova „prošli“ su Rajko Grlić, […]

 

Stručni žiri u kategoriji sufinansiranje manjinskih bosanskohercegovačkih koprodukcija podržao je projekat za većinsku srpsku koprodukciju, igrani film “Oče naš”, u režiji Gorana Stankovića, koji uz Ognjena Sviličića, Maju Pelević i Dejana Prćića potpisuje i scenario, a na konkursu koji je bio raspisan u nekoliko kategorija, sa projektima svojih novih filmova „prošli“ su Rajko Grlić, Danis Tanović…

 

U prostorijama Fondacije za kinematografiju Sarajevo 1. septembra održana je maratonska, jedanaestočasovna sednica na kojoj su donete odluke o izboru korisnika sredstava po konkursu za sufinansiranje proizvodnje filmova za 2022. godinu, objavio je Filmski centar Srbije FCS).

Stručni žiri u kategoriji sufinansiranje manjinskih bosanskohercegovačkih koprodukcija podržao je projekat za većinsku srpsku koprodukciju, igrani film “Oče naš” koji će režirati Goran Stanković.

Film producira filmska kuća “This and That Productions”, a scenario su, pored Stankovića, napisali i Ognjen Sviličić, Maja Pelević i Dejan Prćić.

Projekat filma “Oče naš”, ranije poznat pod naslovom “Crna Reka”, u maju 2019. godine podržan je na konkursu FCS za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova.

U obrazloženju komisije tada je navedeno:

“Pored nesumnjive socijalne važnosti vezane za pitanja o odgovornostii i brizi društva i institucija za zavisnike, intrigantnost i promišljenost scenarija „Crna reka“ daju dovoljno aduta da se realizuje film velikog potencijala za prikazivanje na međunarodnim festivalima“.

S druge strane, kako je navedeno u ovom saopštenju, kontroverznost ove priče svakako će privući i ovdašnju bioskopsku publiku, jer je suočavanje sa ekstremnim situacijama potrebno kako bi se napravile korenite promene, u čoveku i društvu, da bismo se otrgli iz opšte letargije.

Goran Stanković je diplomirao režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, i odatle otišao u Los Anđeles, na master studije režije na Američkom filmskom institutu (AFI).

Njegov kratki film “Raž”, koji je nastao u Americi, bio je nominovan za Oskara za najbolji studentski film.

Našoj široj publici najpoznatiji je po serijama “Jutro će promeniti sve” (koju potpisuje kao jedan od kreatora, scenarista i reditelj), i „Nečista krv“, koje su doživele veliki uspeh, kao i po najavljenoj seriji „Sablja“ o atentatu na prvog srpskog demokratskog premijera Zorana Đinđića.

Na konkursu Fondacije za kinematografiju Sarajevo, sa projektima svojih novih filmova, „prošli“ su i reditelji Rajko Grlić sa igranim filmom „Svemu dođe kraj“, Danis Tanović („Prije ljeta“), rediteljka Ines Tanović („Put kući“)…

Konkurs  Fondacije za kinematografiju Sarajevo organizovan je u nekoliko kategorija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari