Fotografije Miroslava Predojevića u užičkoj galeriji 1Miroslav Predojević/Foto: N. Kovačević/ Danas

Za uspešnu fotografiju je najvažnije to da umete da vidite i osetite svet oko sebe i ako to umete, onda ćete lako savladati sve ostale zanatske zahteve“, kaže majstor fotografije Miroslav Predojević, čija izložba se može pogledati u Gradskoj galeriji Užice do 8.aprila.

Postavku, pod nazivom „Takav život-preplitanje fotografija i reči“, koju prati i istoimena monografija, čini više od dvesta fotografija, među kojima su tri kolaža i u svakom od njih je više od 50 fotografija.

Posle 50 godina, od kako se njegova porodica odselila iz Užica u Beograd,  Predojevć prvi put izlaže u Užicu, za koga ga, kaže, vežu divne uspomene,  emocije i prijatelji.

Rođen je 1950. godine u Čačaku. Njegova porodica se preselila u Užice, u kome je živela od 1962. do 1972. godine, a potom u Beograd.

Fotografije Miroslava Predojevića u užičkoj galeriji 2

U središtu njegovih fotografija je običan čovek sa prostora Srbije, Crne Gore i Like. Među njima je i nekoliko fotografija koje su nastale u Užicu, poput portreta Užičana – Miloša Cvetkovića, poznatog fotoreportera, Vladana Terzića, akademskog slikara, ali i prizori slavlja užičkih maturanata.

Svaku fotografiju prati tekst koji je brižljivo odabrao iz dela srpskih književnika.

„Na taj način, slike i reči se prepliću i gledaoca navode na nova tumačenja“, objasnio je autor i kazao da su izložene fotografije nastale tokom duže od četrdeset godina, koliko se bavi tom vrstom umetnosti.

Tim ciklusom, navodi, hteo je da prikaže „žvote malih i običnih ljudi i obične situacije, koje svi ne primećuju i traže“, kako kaže, „pompezne sadržaje“.

Fotografije Miroslava Predojevića u užičkoj galeriji 3

 

Najlepših deset godina, svedoči, proveo je u Užicu.

„To što sam doživeo u tom dobu, duboko se urezalo u moje pamćenje i ne mogu da zaboravim Užice, za koga me veže mnoštvo intenzivnih emocija i prijatelja“.

Upravo u Užicu je počeo da istražuje svet fotografije i to šezdesetih godina prošlog veka u foto-klubu u tadašnjoj Sokolani.

„Posle višegodišnjeg fotoneimarstva, osetio sam da je moja obaveza da podelim sve ovo sa gradom u kome sam proveo tako lepe fotografske, ali i životne trenutke“, kazao je autor.

Fotografije Miroslava Predojevića u užičkoj galeriji 4

Petar V. Arbutina, književnik i književni kritičar, otvarajući izložbu, naveo je da izložene fotografije svedoče o životu.

„To je život koji mi, hteli to da priznamo ili ne, poznajemo, od koga možda, čak želimo i da pobegnemo, a koji nas uvek podseća ne samo na svoju ogoljenost, istinitost i kompleksnu estetiku, već i na nešto što bi mogli da nazovemo istina našega bivanja“, naveo je Arbutina i dodao da je tu i takvu istinu Predojević uspeo da „uhvati“.

Ljubav prema fotografiji

Predojević kaže da nikada nije živeo od fotografije, već je radio kao inženjer poljoprivrede i bio zaposlen u banci, ali sve vreme se bavio fotografijom. Bio je samostalni umetnik i nakon toga se penzionisao.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari